Hyppää sisältöön

Nettistriimit: turvallisia ja sallittuja?

Monet turvautuvat Masters-kiimassaan nettistriimeihin

Innokkaat golfarit haluavat seurata sankariensa otteita Augustassa, ja monet turvautuvat nettistriimeihin. Selvitimme, ovatko verkkolähetykset turvallisia ja sallittuja.

Nettistriimaus tarkoittaa verkkolähetystä, jonka tuottaja ei ole tv-yhtiö. Useimmiten kyseiset sivustot uudelleenlähettävät jonkin televisioyhtiön kuvaa, yleensä maksumuurin takana olevia suoria urheilulähteyksiä. Tällainen lähetystoiminta on lain harmaalla alueella, sillä striimaussivustot eivät maksa lähetysoikeuksista.

Sen sijaan striimien katsominen on laillista, mutta riskittömin ja helpoin tapa on kaivaa kuvetta ja maksaa katseluoikeudesta.

Jos siis päädyt katsomaan esimerkiksi Mastersia striimien välityksellä, kiinnitä huomiota päätelaitteesi eli tietokoneen, pädin tai puhelimen tietoturva-asioihin. Esimerkiksi palomuurin asetusten pitää olla kunnossa ja virustorjuntaohjelman päivitykset ajantasalla, kuten tietysti muutenkin netissä liikkuessa.

Joidenkin streamaussivustojen mainoksia pystyy estämään selaimen mainosblokkereilla, kun taas joidenkin sivustojen striimi ei näy, jos mainosesto on päällä.

Striimien katsominen ei ole laitonta

Nettistriimien katsominen ei ole laitonta, vaikka moni niin kuvittelee. Striimin lähettäminen sitä saattaa olla, mutta jos tyytyy vain katsomaan jonkun toisen jakamaa striimiä, ei laillisuusongelmia pitäisi tulla.

”Tekijänoikeuslaki ei kiellä striimien katsomista, vaikka lähde olisi laiton. Kappaleen valmistaminen tai toisen käyttäjätunnusten käyttäminen voi sen sijaan olla laitonta”, neuvoo tekijänoikeuslakimies Herkko Hietanen Turre Legal -lakiasiantoimistosta. 

”Selvää on, että esimerkiksi toisen henkilön tunnusten varastaminen ja käyttäminen tai palveluun murtautuminen on laitonta”, korostaa tietoturva-asioihin perehtynyt toimittaja Suvi Korhonen.

Jos käyttää katsomiseen VPN-palveluja, kuten tietoturvayhtiö F-Securen Freedomea, ei myöskään riko lakia. Virtual Private Networkin eli virtuaalisen erillisverkon avulla tietokoneen käyttäjä voi kiertää aluerajoituksia muuttamalla koneensa ip-osoitteen esimerkiksi yhdysvaltalaiseksi.

”VPN-palvelujen käyttäminen ei ole laitonta, mutta palveluntarjoajan käyttöehdot kannattaa tarkistaa. Katsomisalueen vaihtaminen VPN:n avulla saattaa olla kielletty, jolloin striimin katsominen voi olla sopimusrikkomus”, muistuttaa F-Securen tietoturva-asiantuntija Mikael Ahlbrecht.

F-Securen VPN-palvelu Freedome tarkkailee striimeja ja pyrkii tunnistamaan viruslähetyksiä. VPN ei kuitenkaan suojaa käyttäjää, jos striimaussivuston aikeet ovat pahoja. Jos esimerkiksi striimin katsomiseen vaaditaan luottokorttitietoja, on käytännössä mahdotonta varmistua siitä, ettei sivusto vuoda tietoja ulkopuolisille. Tällaiset sivustot kannattaakin jättää väliin.

Malttia klikkausten kanssa

On myös mahdollista seurata ns. virallisia striimejä, kuten esimerkiksi tietyn reiän peliä tai seurata jotain tiettyä ryhmää tai pelaajaa kentällä. Näitä Feature Hole tai Feature Group -striimejä lähettää mm. Masters Tournament omalla nettisivullaan. Laatu on yleensä hyvää, mutta maarajoitukset estävät joskus lähetyksen seuraamisen Suomessa.

Nettistreamien moraalista voidaan olla montaa mieltä. Yleisohjeena on, että golfhuumassakin kannattaa pitää pää kylmänä ja välttää turhia tietoturvariskejä. Streamsivustot saavat rahansa pääasiassa mainostuloilla, joten katsojaa pommitetaan kaikenlaisilla bannereilla ja ikkunoilla. Lottovoittoja ei sivuilla jaeta, joten malttia niiden klikkausten kanssa.

Entä jos ei halua ottaa riskiä tietoturvan suhteen tai haluaa varmistaa hyvän kuvanlaadun? Tällöin voi olla järkevää maksaa muutama kymppi katseluoikeudesta Suomessa toimivalle tv-yhtiölle. Suomessa Masters Tournament näkyy Nelosen Pro -kanavalla ja Ruutu+ -palvelussa, ja muut majorit sekä syksyn Ryder Cup Viasat Golfissa ja Viaplay-suoratoistopalvelussa.

Etsi luettavaa