Hyppää sisältöön

Näin golfin säännöt muuttuvat vuonna 2019

Dropata saa ensi vuodesta lähtien polven korkeudelta.

Golfin uudet säännöt esiteltiin hyvissä ajoin, vaikka ne astuvat voimaan vasta ensi vuonna. Muutoksia on paljon, joten sääntöuudistuksista viestiminen aloitettiin aikaisin.

SUOMEN JOHTAVA golftuomari Arto Teittinen on huolestunut. Ei uusien sääntöjen takia, vaan sen takia, että niitä käsitellään nyt laajasti eri medioissa.

”On aivan turhaa hössöttämistä laittaa näitä mihinkään. Ne vain sotkevat golfin pelaajia”, Teittinen aloittaa.

Hän murehtii sitä, että pelaajat luulevat sääntöjen astuvan voimaan jo nyt, vaikka tämä pelivuosi mennään vielä vanhoilla säännöillä.

”Mutta hyvähän se on, että näistä puhutaan”, Teittinen hieman leppyy.

Uudet säännöt ovat aiheuttaneet suurta huomiota sen takia, että muutokset ovat huomattavan suuria. Varsin raju muokkausprosessi alkoi vuonna 2012, jolloin päätettiin nykyaikaistaa lajin sääntöjä ja tehdä golfista miellyttävämpi peli myös aloittelijoille. Nyt nähdään tuon kuusivuotisen prosessin ensimmäiset hedelmät.

”Aikaisemmin ei ole tullut näin paljon muutoksia”, sanoo Teittinen, joka on varsin mielissään uusista säännöistä. ”Hyvään suuntaan ollaan menossa, mutta eivät nämäkään ole lopulliset säännöt. Varmasti jatkossa tulee vielä muutoksia.”

Ensi vuonna kateissa olevaa palloa saa etsiä ainoastaan kolme minuuttia.

Ensi vuonna kateissa olevaa palloa saa etsiä ainoastaan kolme minuuttia.

Samuli Siirala

YLEENSÄ GOLFIN sääntöjä on rukattu neljän vuoden välein, ja Golfliiton sääntöasiantuntijan Mika Wikströmin mukaan saman tahdin voi odottaa jatkuvan edelleen.

”Näiden uusien sääntöjen käännöslisenssi on voimassa neljä vuotta, ja oletettavasti niin kauan nämäkin säännöt ovat voimassa”, Wikström päättelee.

Säännöistä vastaavat kaksi tahoa: R&A Rules Ltd Skotlannissa ja Yhdysvaltain golfliitto USGA.

Kun uudet sääntöehdotukset julkistettiin reilu vuosi sitten, niitä sai kommentoida vapaasti kuuden kuukauden ajan. Kaikkiaan yli 30 000 golfaria 102 maasta lähetti omia kommenttejaan sääntöjen laatijoille.

”Me annoimme Suomen Golfliiton puolesta omat mielipiteemme seitsemästä kahdeksasta kohdasta”, Wikström kertoo.

Menneen vuoden aikana sääntöjen laatijat eivät antaneet julkisuuteen mitään vihiä siitä, olivatko he kenties vielä muuttamassa maaliskuussa 2017 annettuja ehdotuksia.

”He olivat kyllä kuunteluoppilaina paljon, mutta julkisuudessa he eivät osallistuneet keskusteluun millään lailla”, Teittinen kertoo.

Ensimmäinen versio uusista säännöistä saapui Suomen Golfliittoon marraskuussa. Sitä seurasi vielä kaksi uutta versiota.

Marraskuun versiosta jopa puuttui joitakin sääntöjä kokonaan, mutta niitä lisättiin pikkuhiljaa, ja sääntöihin tehtiin muitakin viilauksia.


”Ennen vuotta 1984 droppaus tehtiin olkapään yli. Ja joskus ennen muinoin, 1700-luvun lopulla, pallo heitettiin pään yli taaksepäin.”

– Arto Teittinen


EDELLINEN SUUREHKO sääntöremontti tehtiin vuonna 1984. Silloin muun muassa pallonpudotussääntöä muutettiin nykysääntöjen mukaiseksi eli olkapään korkeudelta tapahtuvaksi.

”Ennen vuotta 1984 droppaus tehtiin olkapään yli. Ja joskus ennen muinoin, 1700-luvun lopulla, pallo heitettiin pään yli taaksepäin”, Teittinen kertoo.

Ensi vuoden alussa voimaan tulevien sääntöjen mukaan droppaus tehdään polven korkeudelta. Palloa ei edelleenkään saa asettaa tai pudottaa muutaman sentin korkeudelta. Jälkimmäinen vaihtoehto oli jo menossa sääntöihin, mutta lopulta päädyttiin kuitenkin pudottamiseen polven korkeudelta, koska haluttiin pitää kiinni onnen osuudesta pallon liikkumisen suhteen.

Myös Mika Wikström on mielissään droppaussäännön uudistamisesta.

”Vuoden 2019 alusta droppaaminen on pitkälti samanlaista koko ajan. Nyt vaihtoehtoja on vain kaksi: joko yhden tai kahden mailan pituisia mittoja”, Wikström sanoo.

Nykysäännöillä pitää tietää esimerkiksi se, että tilapäisestä vedestä vapaudutaan käyttämällä mittana yhtä mailan mittaa, mutta väylälle uponnut pallo on sen sijaan pudotettava mahdollisimman lähelle alkuperäistä paikkaa.

Ensi vuonna etäisyytenä on yhtä kohtaa lukuun ottamatta yksi mailanmitta: vain punaisten tolppien kohdalla käytetään edelleen kahta mailanmittaa.

”Siinä on syynä se, että sivuvesiesteen kohdalla maa usein viettää vettä kohti, ja silloin on ajateltu, että kahdella mailanmitalla pääsee vinosta rinteestä pois”, Wikström sanoo.

Säännöt sallivat jatkossa monenlaisten alueiden merkitsemisen punaisilla tai keltaisilla tolpilla, eli ne eivät enää merkitse pelkkiä vesiesteitä vaan voivat pitää sisällään esimerkiksi ryteikköjä, kivikkoja ja rotkoja.

Näitä alueita aletaan kutsua englannin kielellä termillä penalty area. Suomennoksesta ei ole vielä päästy yksimielisyyteen, mutta tällä hetkellä ehdolla ovat termit sakko- ja rangaistusalue.

 

NÄILLÄ ALUEILLA saa ensi vuodesta lähtien siirtää kaikkea irrallista sekä koskea maapohjaa mailalla ja kädellä. Harjoitussvingit ovat siis mahdollisia punaisella tai keltaisella sakko- tai rangaistusalueella.

Sen sijaan bunkkereissa se on edelleen kielletty, vaikka siellä saa uusien sääntöjen mukaan siirtää irrallista tavaraa.

”Bunkkerissa pöllytettäisiin hiekkaa harjoitussvingeissä, ja se pitäisi sitten tuoda sinne takaisin. Lisäksi haravoiminen kestäisi pidempään”, Teittinen luettelee todennäköisiä syitä, miksi bunkkerissa harjoitussvingiä ei edelleenkään sallita.

Sekä Teittinen että Wikström ennustavat keltaisten ja punaisten sakko- ja rangaistusalueiden sulautumista tulevaisuudessa yhdeksi ja samaksi.

”Ero on enää hyvin pieni, kun punaisten tolppien kohdalla vastinpiste ei ole enää käytössä uusissa säännöissä”, Teittinen sanoo.

Ennen sivuvesiesteessä oli mahdollisuus pudottaa pallo kummalle puolelle vettä tahansa, mutta vuonna 2019 sitä ei enää voi tehdä.

Tuplaosumista ei jatkossa tule enää rankkaria, ainoastaan molemmat osumat mailaan lasketaan.

Tuplaosumista ei jatkossa tule enää rankkaria, ainoastaan molemmat osumat mailaan lasketaan.

Samuli Siirala

TEITTISEN OMA suosikki uusista säännöistä liittyy pallon etsintään. Vielä tänä vuonna pelaaja saa rangaistuksen, jos hän liikuttaa esimerkiksi heinikossa makaavaa palloaan, vaikka liikuttaminen olisi tahatonta. Jos muut peliseurueen jäsenet liikuttavat palloa, rangaistusta ei tule.

”Se on ollut yksi hölmöimpiä sääntöjä, sen takia pelaajan on ollut vaikea itse etsiä palloaan”, Teittinen sanoo.

Samoin säännöistä poistuu rangaistus, jos pallo osuu omaan bägiin tai lyöjään itseensä.

Yhdysvaltalainen Jeff Maggert muistetaan tästä rangaistuksesta ikuisesti, kun hän taisteli Mastersin voitosta vuonna 2003. Ote vihreästä takista alkoi heikentyä, kun viimeisenä päivänä Maggertin väyläbunkkerilyönti osui hiekkaesteen etureunaan, ja pallo pomppasi takaisinpäin hänen rintakehäänsä.

Sen aikaisilla säännöillä rangaistus oli kaksi lyöntiä.

”Sen jälkeen rangaistusta muutettiin yhdeksi lyönniksi”, Teittinen muistelee Maggertin tapauksen vaikutusta sääntöihin.

Tervetullut uusi sääntö on myös se, ettei kaksoislyönnistä enää rangaista. Samanlainen sääntö on esimerkiksi tenniksessä.

 

ON YKSI UUSI paikallissääntö, joka ei miellytä sen enempää Teittistä kuin Wikströmiäkään.

Sen mukaan, jos pallon lyö pelialueen ulkopuolelle, peliä voi jatkaa sieltä, mistä pallo meni ulos, ja vieläpä pudottaa sen väylälle. Samoin voi tehdä kadonneen pallon tapauksessa. Rangaistus on silloin sentään kaksi lyöntiä.

”Tuo sääntö ei kuulu tähän peliin, väylälle kantaminen tuntuu tosi pahalta”, Teittinen sanoo.

Kyseessä on joka tapauksessa vain paikallissääntö, eikä sitä missään nimessä nähdä ammattilaiskilpailuissa tai isommissa amatöörikilpailuissa.

Se on jo ehtinyt kauhistuttaa laji-ihmisiä ympäri maailman. Mutta kenties koko kohu on ollut ennenaikaista. Sääntöjen suomennoksesta vastaava Wikström nimittäin sanoo, että paikallissääntöjä ei ole vielä tullut heille käännettäväksi. On siis mahdollista, että paikallissääntö ei tule koskaan näkemään päivänvaloa.

ARNO SEIRO

Poimintoja uusista säännöistä

  • Uusia sääntöjä on uuden ryhmittelyn takia 24 aiemman 34 sijaan. Sääntökirjan sivumäärä ei kuitenkaan vähene.
  • Sekä vesiesteitä että sivuvesiesteitä aletaan kutsua sakko- tai rangaistusalueiksi. Niihin voi kulua veden lisäksi esimerkiksi ryteikköjä, rotkoja ja kivikkoja.
  • Sakko- tai rangaistusalueelta lyötäessä maila saa koskea maapohjaa ja vettä jo ennen lyöntiä.
  • Näistä ei enää rangaista: tahattomat kaksoiskosketukset palloon, omaan bägiin tai itseensä pallolla osuminen, viheriöllä putatun pallon osuminen lipputankoon, etsinnässä oman pallon liikuttaminen vahingossa, irrallisten esineiden (esimerkiksi kivet, lehdet, oksat) liikuttaminen hiekkaesteissä ja muilla sakko- tai rangaistusalueilla.
  • Pallon etsintäaika lyhenee viidestä minuutista kolmeen.
  • Alastulojälkeensä uponneen pallon saa nostaa kaikkialla muualla paitsi hiekassa tai sakko- tai rangaistusalueella.
  • Hiekkaesteestä sallitaan pallon pudottaminen esteen ulkopuolelle kahdella rangaistuslyönnillä.
  • Pallo tulee pudottaa polven korkeudelta.
  • Mailanmitta on bägin pisimmän mailan mitta (pois lukien putteri).
  • Pelaajaa ei saa enää avustaa tähtäämisessä.
  • Omaa puttilinjaa voi jatkossa koskea, joten esimerkiksi AimPoint-tähtäyksessä ei tarvitse enää varoa, missä seisoo.
  • Pelaaja voi korjata puttilinjalla esimerkiksi kengänpiikkien tai eläinten jättämiä jälkiä. 
  • Viheriöllä merkkauksen jälkeen liikkunut pallo siirretään ilman rangaistusta takaisin paikalleen.
  • Jos pallo liikkuu viheriöllä, kun pelaaja on asettunut lyöntiinsä, pitää olla lähes täysin (95 %) varmaa, että se oli pelaajan syytä. Vain silloin siitä annetaan yhden lyönnin rangaistus.
  • Nyt lyönnin maksimiajaksi asetetaan 40 sekuntia ja lisäksi kehotetaan sitä pelaajaa lyömään, joka on ensimmäisenä valmis, kunhan se ei aiheuta vaaratilannetta.

Etsi luettavaa