Hyppää sisältöön

Näin saat lisää nopeutta mailanpäähän – parissa kuukaudessa 15 metriä lisää pituutta

Overspeed-harjoittelulla voi saada lisää pituutta lyöntiin.

Kari Sjöholm, 67, on pelannut golfia neljännesvuosisadan ja tasoitus on 11. Yksi asia on kuitenkin ihmetyttänyt häntä: miten on mahdollista, että muut lyövät häntä pitempiä avauksia. Testasimme, olisiko overspeed-harjoittelusta apua.

Mitä voi tehdä, kun haluaa lyödä pitemmälle? Yleensä montakin asiaa. Voi opetella paremman tekniikan tai ostaa pidemmän lyönnin kaupasta uusien ja paremmin fitattujen välineiden ansiosta. Lisäksi voi aloittaa säännöllisen kuntoilun luottaen parantuneen liikkuvuuden ja voiman tuottavan pituutta.

Yksi vaihtoehto on overspeed-harjoittelu. Tämä on ollut maailmalla viime vuosina paljon esillä. Moni tour-pelaajakin on soveltanut treeniä omaan harjoitteluun.

Keskustelimme Jyväskylässä asuvan Kari Sjöholmin kanssa pitkistä draiveista monta kertaa viime kevään golfmatkalla. Lopulta ehdotin, että testaisimme overspeed-treeniä.

Minua kiinnosti kokeilla yhden golfarin kanssa, toimiiko harjoittelu, ja Kari oli valmis koekaniiniksi. Joten lupasin hankkia harjoittelua varten SuperSpeed-välineet, joissa ideana on lyödä eripainoisilla mailoilla vuoron perään.

SuperSpeed-settiin kuuluu kolme eri painoista mailaa.

Sovimme myös, että teemme kokeilusta juttua ja videoita GoGolfille. Katsomalla alla olevista videoista ensimmäisen opit lisää harjoittelusta.

Aloitus tapahtui juhannuksen alla kaatosateen vuoksi Season Golfin hallissa, josta kuvasimme Facebook Live -lähetyksen.

Ensimmäisen tapaamisen tarkoitus oli kirjata lähtötaso eli senhetkinen mailanpäännopeus. Lyönnin pituus johtuu monista tekijöistä: osumakohta, tulokulmat, kierteet jne., mutta halusimme pitää asiat yksinkertaisina ja luottaa siihen, että parempi nopeus tarkoittaa pitempiä lyöntejä.

Alla näkyvässä videossa Karin mailanpäännopeus draiverilla oli parhaissa lyönneissä 84 mph. Hän löi ennen videota muutaman testilyönnin, joista parhaassa vauhtia oli 85 mph. Videolla asetimme viiden viikon tavoitteeksi 90 mph.

Kävimme videolla myös läpi SuperSpeedin ohjelman ensimmäisen introductory-tason, jota Kari toteutti tulevat viikot. Ohjelma on hyvin yksinkertainen, eikä sen tekemiseen kulu kymmentä minuuttia kauempaa. Haastavimmat asiat, kuten videolta näkyy, ovat ns. steppi-svingit ja väärältä puolelta otettavat svingit.

Viiden viikon ohjelma venyi lopulta kahdeksi kuukaudeksi, ennen kuin tapasimme uudestaan. Elokuun alusta Kari teki introductory-ohjelmaan pienen lisäyksen kasvattaen toistojen määrät kolmesta viiteen per maila. Ohjelmaa Kari teki läpi kesän joka toinen päivä, muutama kerta jäi väliin sairastelujen takia.

Elokuun lopulla kuvasimme jälleen live-videon GoGolfin Facebook-sivulle. Voit katsoa sen alta. Tällä kertaa mukana alkuperäisen mittarin lisäksi myös Foresight GCQuad. Olen testannut näitä laitteita vierekkäin muutaman kerran kesän aikana ja todennut niiden näyttävän mailanpään nopeudet yleensä samoiksi.

Videolta näkyy, että Karin harjoittelu on tuottanut tulosta. Tavoite oli 90 mph, ja se saavutettiin. Livenä Kari löi kaksi draivia, joista ensimmäisen vauhti GCQuadin mukaan oli 90 ja toisen 91 mph. Valitettavasti alkuperäinen mittari ehti mennä ”nukkumaan” ennen ensimmäistä lyöntiä ja toisessa draivissa unohdin live-lähetyksen huumassa kokonaan sen tarkistamisen. Mutta Kari löi useamman testidraivin myös ennen ja jälkeen lähetyksien ja niissä vauhti oli toistuvasti 90 mph luokkaa kummankin laitteen mukaan.

Paljonko Karin draivin mitta on kasvanut?

Yleisen kaavan mukaan yhden mailin lisäys mailanpäännopeuteen draiverilla tarkoittaa 2,3 metrin lisäystä lentopituuteen. Eli Karin tapauksessa pituutta olisi tullut lisää 11,5 metriä. Tämä täsmää Karin omaan mutu-tuntumaan, jonka mukaan pituutta on tullut lisää 10–15 metriä.

Yhdeksänkymmenen mailin nopeudella draivien pitäisi lentää noin 180 metriä. Se tietenkin vaatii hyvän osuman ja sopivan mailan. Rullit mukaan laskien 90 mph vauhdilla ollaan lähellä 200 metrin draiveja.

Ei kielteisiä vaikutuksia

Lopuksi todetaan, että overspeed-harjoittelulla ei Karille ollut kielteisiä vaikutuksia. Svingi ei hajonnut sen takia, päinvastoin peli kulki kesällä sen verran mukavasti, että palkintokaapista löytyy nyt Muurame Golfin seniorien reikäpelimestaruus.

Lisätietoja SuperSpeed-mailoista löytyy heidän internet-sivulta. Sivulta löytyy paljon tietoa siitä mihin overspeed-harjoittelu perustuu. Myös allekirjoittaneelta voi kysyä lisää: antti@gogolf.fi tai Twitterissä @anttivaalas.

Overspeed-harjoittelua varten löytyy myös edullisempi suomalainen tuote Handy Speed Stick. Sen harjoitteluohjelma on samanlainen kuin SuperSpeedin. Isoin ero on siinä, että Handy Speed Stick on yksi maila erillisillä painoilla joita pitää vaihdella mailasta toiseen siirryttäessä.

Etsi luettavaa