Hyppää sisältöön

Mullistaako tämä massiivinen kone golfkentänhoidon? Turf Gamechanger on suomalainen innovaatio

Turf Gamechanger on massiivinen näky. Seitsemän leveän renkaan ansiosta se ei kuitenkaan vaurioita nurmipintaa.

Suomessa on kehitetty uusi nurmikon hoitamiseen tarkoitettu monitoimikone, jonka tarkoituksena on mullistaa tapa hoitaa myös golfkenttiä.

TURF GAMECHANGER -nimisen massiivisen kentänhoitokoneen prototyyppiä esiteltiin tiistaina Master Golf Coursella, Espoossa. Kyseessä on kokeneen kenttämestarin, agrologi Ilkka Kaivosojan idean pohjalta kehitetty kone, joka voi hoitaa useita eri kentänhoidon toimenpiteitä samanaikaisesti.

Turf Gamechangerin kehittämiseen on lähtenyt mukaan 11 sijoittajaa. Bisnesenkelien lisäksi hankkeen kahta ensimmäistä vaihetta on rahoitettu Business Finlandilta saaduilla lainoilla, joiden osuus on kahteen ensimmäiseen vaiheeseen tarvittavasta noin 3 miljoonasta eurosta hieman yli puolet.

Tähän mennessä rahaa on kulunut noin yli miljoona euroa. Tällä rahalla on saatu aikaan prototyyppi, jonka pohjalta on tarkoitus aloittaa ensimmäisten laitteiden valmistus jo ensi keväänä.

TURF GAMECHANGER pitää sisällään hytillisen Power-yksikön, johon voidaan kiinnittää erilaisia lisälaitteita, kuten Maintain- ja Transfer-yksikkö sekä erilaisia leikkuuyksiköitä ja kauhakuormaajia.

Ilkka Kaivosojan päässä idea alkoi muhia jo 15 vuotta sitten.

”Ensimmäinen lähtökohta oli miettiä tarve uusista lähtökohdista, purkaa kaikki vanhat käytännöt osiin ja unohtaa aikaisemmat hoitokäytännöt. Ei niitä tietenkään pois ole heitetty, mutta ne on järjestelty sen mukaan, kuinka ne kulloinkin tulisi tehdä, eikä siten kuin koneet sen sallivat”, Kaivosoja jyrähti tiistaina pitämässään esittelytilaisuudessa.

Pitkään Kaivosojan päässä hautunut idea alkoi muuttua todeksi kesällä 2019, kun ensimmäiset patentit hyväksyttiin. Prototyypin suunnittelu alkoi toden teolla alkuvuodesta 2020, kun rahoitus saatiin kasaan.

Idea Turf Gamechangerista muhi Ilkka Kaivosojan päässä 15 vuotta.

Idea Turf Gamechangerista muhi Ilkka Kaivosojan päässä 15 vuotta.

Jussi Miettinen

Kehittämisessä on ulkoistettu kaikki mahdollinen. Insinöörityöstä on vastannut tamperelainen Comatec Oy:n, jolta on ostettu suunnittelupalvelua jo yli 6 000 tuntia eli lähes neljä työvuotta. 

Koneen kehitystyötä voidaan pitää erittäin nopeana. Turf Gamechanger Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Kankkunen kertoo, että keväästä lähtien laitetta on testattu tositoimissa Nurmijärvi Golfissa ja Kytäjä Golfissa, joissa on tehty esimerkiksi väylien ilmastuksia ja pystyleikkauksia. 

”Kehitystyö on ollut tehokasta ja tuottavaa. Askeleita taaksepäin ei olla otettu”, avaa Kankkunen, joka on koulutukseltaan kone- ja rakennustekniikan diplomi-insinööri. 

”Kaupallisten komponenttien käyttö on hyödynnetty hyvin. Meille suunniteltuja komponentteja on mahdollisimman vähän”, hän jatkaa.

Toimitusjohtaja Ilkka Kankkunen on vetänyt tuotekehitysprojektia.

Toimitusjohtaja Ilkka Kankkunen on vetänyt tuotekehitysprojektia.

Jussi Miettinen

TIISTAINA YRITYS esitteli koneen toimintaa myös käytännössä. Massiiviseen koneeseen oli kiinnitetty Maintain-yksikkö, jonka avulla tehtiin tiiauspaikan ilmastus, jätteenkeruu ja jyräys yhtä aikaa. Normaalisti tähän työhön tarvittaisiin kolme eri työvaihetta.

Parhaimmillaan Maintain-yksiköllä voidaan hoitaa peräti kahdeksan työvaihetta yhdellä ajolla: leikkuu, holkitus tai pystyleikkaus, keruu, kylvö, kattaus, lannoitus, harjaus ja jyräys.

Kaivosojan mukaan laitteella pystytään tekemään kaikki muut golfkentällä tehtävät työt paitsi viheriöiden ja tiiausalueiden leikkaus sekä bunkkerien päivittäinen hoito.

Kaivosoja arvioi, että menetelmän ansiosta kentänhoitokuluissa voidaan säästää jopa kolmannes.

”Turf Gamechanger on alusta, jonka päälle voidaan rakentaa kaikki käsin tehtävät työt, joita golfkentällä tehdään”, Kankkunen täydentää.

Tarkoituksena on myös automatisoida pitkälle koneen toimintaa. GNSS-paikantimen avulla esimerkiksi väylien leikkaus saadaan suoritettua tarkasti ja välttää hukka-ajoa, kun laite ohjautuu automaattisesti oikeille ajourille.

Laitteen vahvuudeksi yrityksen edustajat kertovat myös sen, että Turf Gamechangerilla pystytään hoitamaan kentälle väistämättä ajan myötä syntyviä painaumia hiljalleen vuosien aikana, millä voidaan välttää väylien laajoja ja kalliita peruskorjauksia.

Tässäkin on apuna automaatio, jonka avulla kone säännöstelee enemmän hiekkaa painumiin ilmastuksen yhteydessä.

”Jatkokehityksessä koneohjaus ja taustajärjestelmän roolit tulevat korostumaan”, Kankkunen näkee.

Turf Gamechanger suorittaa jopa kahdeksaa eri kentänhoidon toimenpidettä yhtäaikaa.

Turf Gamechanger suorittaa jopa kahdeksaa eri kentänhoidon toimenpidettä yhtäaikaa.

Jussi Miettinen

KUTEN KONEEN nimikin kertoo, kyseessä ei ole vain kone, vaan kokonaan uudenlainen menetelmä hoitaa nurmea.

Pitkän tähtäimen suunnitelmana on luoda alusta, jonka päälle voidaan rakentaa erilaisia laitteita, joiden avulla voidaan koneistaa kaikki sellaiset golfkentällä tehtävät työt, joita nyt hoidetaan käsin.

Golfkentänhoidossa tämä on uutta, mutta esimerkiksi metsänhoidossa ja maanviljelyksessä ne ovat olleet arkipäivää jo pitkään.

Alkuun koneet vuokrataan tai liisataan, ja huolto- ja kunnossapitovastuu on toimittajalla. Kaivosojan mukaan etädiagnostiikan avulla voidaan seurata koneen kuntoa ja tarjota nopeaa tukea ongelmatilanteisiin, jopa etukäteen.

”On hienoa, että suomalaisin voimin on tällainen kone lähdetty ja pystytty tekemään”

SUOMESSA TÄSTÄ on kaksi hyvää esimerkkiä. Vieremäläinen Ponsse on markkinajohtaja metsäkoneissa. Se perustettiin jo vuonna 1970. Ylöjärveläisen Avantin kauhakuormaajat ovat puolestaan helpottaneet maataloustöitä 90-luvulta lähtien.

Miksi sitten perinteiset golfkentänhoitokoneita valmistavat yritykset, kuten Toro, John Deere ja Jacobsen eivät ole kehittäneet itse vastaavia monitoimilaitetta golfkenttien käyttöön?

Toimitusjohtaja Kankkusen mukaan eri alojen käytäntöjä mullistavat tavat tehdä asioita eli disruptiiviset mallit tulevat yleensä alan perinteisten toimijoiden ulkopuolelta. 

”Jos on olemassa oleva bisnes ja tavara menee kaupaksi ilman tuotekehitystä, miksi lähteä muuttamaan asioita”, Kankkunen kysyy.

Esimerkkinä hän mainitsee myös Teslan, joka nousi nopeassa aikataulussa selvästi maailman arvokkaimmaksi automerkiksi. Nyt sen jalanjälkiä seuraavat perinteiset autonvalmistajat.

Seitsemän leveän renkaan ansiosta massiivinen kone ei vaurioita nurmipintaa.

Seitsemän leveän renkaan ansiosta massiivinen kone ei vaurioita nurmipintaa.

Jussi Miettinen

UUDET TAVAT ja menetelmät kohtaavat usein muutosvastarintaa. Sitä on historian saatossa kokeneen niin Ponsse kuin Teslakin. Turf Gamechangerin tarvitsee myydä koneiden lisäksi myös kokonaan uusi tapa hoitaa nurmialueita.

Turf Gamechangerin kehitystä on päässyt näkemään läheltä Nurmijärvi Golfin kenttämestari Tommi Turunen, joka on laitteesta vaikuttunut.

”On hienoa, että suomalaisin voimin on tällainen kone lähdetty ja pystytty tekemään”, Turunen sanoo.

”Jos se saadaan toimimaan, kuten Ilkka Kaivosoja on sen tarkoittanut, onhan se mullistavaa. Siinä jää monta työvaihetta pois”, Turunen näkee.

Turusen vakuutti myös se, kuinka hyvin kone toimi paikoin erittäin vaativissa olosuhteissa keväällä. Vaikka kenttä oli märkä ja kone painaa noin 8 000 kiloa, jälki oli siistiä. Tämä johtuu siitä, että Turf Gamechangerissa on seitsemän leveää rengasta, joiden ansiosta valtava paino jakautuu tasaisesti.

”Kun renkaita on tarkoitus leventää entisestään, pintapaine on kohta pienempi kuin tavallisella väyläleikkurilla”, Turunen sanoo.

Kaiken lisäksi tuotantolaitteista on tarkoitus rakentaa Kankkusen mukaan jopa parisen tonnia prototyyppiä kevyempiä.

KEVÄÄLLÄ NURMIJÄRVELLÄ Turunen pääsi näkemään läheltä, kun konetta kehitettiin ketterästi yrityksen ja erehdyksen kautta. Kyse oli testauksen sijaan pikemminkin tuotekehityksestä, jolle Nurmijärvi Golf tarjosi paikan.

”Kone oli täällä kaksi kuukautta, ja aika paljon asioita sinä aikana muutettiin”, Turunen muistelee.

”Pitää kuitenkin ymmärtää, että sitä on lähdetty rakentamaan tyhjältä piirrustuspöydältä”, hän huomauttaa.

Hän näkee koneen hyödyn paitsi säästöissä myös erityisesti väylien paremmassa hoidossa.

”Ilmastoinnin jälki vakuutti minut jo nyt. Imulaitteen teho on vakuuttava, se teki todella siistiä jälkeä. Imuputkissa ilma kulki 200 kilometriä tunnissa. Papanoita ei paljon jäänyt enää siivottavaksi”, Turunen kertoi.

Saman pystyi havaitsemaan myös tiistaina Espoossa, kun koneella tehtiin noin 20 metrin mallisuoritus tiiauspaikan holkki-ilmastuksesta. Esimerkiksi GoGolf Operations Oy:n pääkenttämestari Tomi Laaksonen näytti yllättyneeltä, kuinka valmista pelipintaa laitteella syntyi, vaikka hiekoitusta ei tässä demotilaisuudessa vielä esitelty.

Holkitusreikää Abloy-avaimella ronklannut Laaksonen empi lähinnä sitä, voidaanko reiän syvyyttä säätää syvemmäksi, jos kasvukerrokseen on kertynyt vuosien saatossa paljon kuitua, jota ilmastuksella poistetaan. Kaivosojalta tuli tähän kuitenkin vastaus kuin apteekin hyllyltä: kyllä voidaan, aina 15 senttimetriin asti.

Turf Gamechanger toimii leikkuuyksikön ansiosta tarvittaessa myös väylä- ja karheikkoleikkurina.

Turf Gamechanger toimii leikkuuyksikön ansiosta tarvittaessa myös väylä- ja karheikkoleikkurina.

Jussi Miettinen

PROTOTYYPIN TESTAUS jatkuu Nurmijärvellä myöhemmin syksyllä, kunhan Turf Gamechanger palaa muun muassa Ruotsiin suuntautuvalta esittelykierrokseltaan.

”He tulevat meidän kentän väylille tekemään pidempää testiä, jolloin holkitetaan ja hiekoitetaan yhden ysin väylät kokonaan”, Turunen kertoi.

Syksyn aikana tehtävien testien jälkeen koneeseen tehdään vielä viilauksia ensi kevättä varten, jolloin sopimusvalmistajaksi valikoitunut Toijala Works Oy valmistaa Turf  Gamechanger Oy:lle viiden koneen ns. nollasarjan, jonka tarkoituksena on ajaa sisään tuotantokoneisto.

Sopimusvalmistuksen myötä yrityksen riskit säilyvät maltillisina, koska yritys ei investoi omaan tuotantolaitokseen.

Turf Gamechangerin mainosvideo:

VAIKKA PROTOTYYPPI on jo pitkällä, maailmanvalloitukseen on vielä pitkä matka. Ratkaisevaa laitteen ja menetelmän menestymisen kannalta ovat kaksi asiaa: kuinka hyviä koneita tuotannosta tulee ja toisaalta, riittääkö yrityksellä rahkeita kansainvälistyä. Jälkimmäinen vaatii tunnetusti paljon rahaa.

Ilkka Kankkusen mukaan kansainvälistymistä varten yritys saattaa järjestää vuodenvaihteen tienoilla uuden rahoituskierroksen.

Alan suuret toimijat ovat olleet hyvin kiinnostuneita siitä, mitä pienessä suomalaisessa start up -yrityksessä ollaan saatu aikaiseksi.

Kankkusen mukaan tähän asti he eivät ole laitteesta kilpailijoille vielä mitään pukahtaneet, mutta tiistaina julkistuksen myötä keskusteluja on tarkoitus availla. Ensimmäinen palaverikin on kuulemma jo buukattuna.

Etsi luettavaa