Hyppää sisältöön

Mitä ranteessa? Tällainen on Collin Morikawan 11 600 euron voittokello

Collin Morikawa sai palkinnoksi mm. setelipidikkeen

Collin Morikawa voitti PGA Championshipissä parin miljoonan dollarin lisäksi Omegan mekaanisen kellon. Kysyimme kelloasiantuntijalta, millainen kello on kyseessä.

Yhdysvaltain Collin Morikawa voitti viikko sitten sunnuntaina PGA Championshipin. Voitto toi tullessaan parin miljoonan dollarin ja Wanamaker Trophy -pokaalin lisäksi myös setelipidikkeen ja mekaanisen rannekellon.

Rannekello on sveitsiläisen Omegan klassinen Seamaster 300 -sukelluskello, jonka sisällä sykkii merkin itse kehittämänä Co-Axial-koneisto.

Kyseessä ei ole mikään tavallisen palkansaajan aikarauta, sillä Omegan verkkosivujen mukaan se maksaa 11 600 euroa.

Mikä tekee kellosta niin arvokkaan?

Yleisesti ottaen mekaaniset kellot ovat paristolla toimivia kvartsikelloja kalliimpia siksi, että ne valmistetaan kalliimmista osista ja niiden valmistuksessa käytetään enemmän käsityötä.

Kelloasiantuntija Joona Vuorenpää kertoo, että kyseissä palkintokellossa hintaa nostaa mm. Omegan brändiarvo. Vuorenpään mukaan Omega on määrätietoisesti nostanut hintojaan lähes kilpailijansa Rolexin rinnalle lisätäkseen brändiarvoaan.

”Pulma on vain siinä, että Omega-mallin saat saman tien valtuutetusta Omega-liikkeestä, kun taas esimerkiksi mainitsemani esikuvan (Rolexin) sporttimalleja joutuu jonottamaan vuosikausia”, Vuorenpää arvioi.

Morikawan palkintokellossa on käytetty teräksen lisäksi materiaalina teräs-kulta-yhdistelmää. Vastaavaan teräksiseen kelloon verrattuna palkintokellon hinta on kaksinkertainen.

Collin Morikawa kelloharrastaja termein "rannetti" uutta kelloaan palkintojenjakotilaisuudessa.

Collin Morikawa kelloharrastaja termein ”rannetti” uutta kelloaan palkintojenjakotilaisuudessa.

Getty Images

Vuorenpää sanoo, että Omega perustestelee hinnoitteluaan käyttämillään hi-tech-materiaaleilla, kuten antimagneettisilla materiaaleilla ja sedna-kullalla.

Sedna-kultaseoksessa on kullan ohella käytetty materiaalina myös hieman palladiumia ja kuparia, minkä ansiosta väritys poikkeaa tavallisesta kullasta.

Antimagneettisuus puolestaan tarkoittaa Kellomies-tietokirjan kirjoittaneen Vuorenpään mukaan sitä, että kello ei magnetisoidu, jos sitä pitää lähellä liesitasoa ja muita magnetisoivia laitteita. Mikäli mekaaninen kello magnetisoituu, se vaikuttaa koneiston toimintaan.

”Omega on hieno ja imagoltaan arvokas kello, mutta jää katsojan arvioitavaksi onko teräskultainen sittenkään tuplahintansa arvoinen kokoteräksiseen verrattuna”, Vuorenpää sanoo.

PGA Championshipin lisäksi Omega sponsoroi myös pelaajia. Omegalle Morikawan voitto oli siinä mielessä onni, että Swatch Groupiin kuuluva kellojätti oli aiemmin tänä vuonna solminut 23-vuotiaan voittajan kanssa yhteistyösopimuksen. Hän nostelikin voittopystiä merkin Speedmaster ’57 -kello ranteessaan.

Rolexin ja Omegan lisäksi myös monet arvokellomerkit tukevat golfia ja ammattilaishuippuja saadakseen näkyvyyttä kiinnostavassa golfarien kohderyhmässä. Muita golfissa mukana olevia kellomerkkejä ovat mm. Audermars Piguet ja Hublot.

Etsi luettavaa