Hyppää sisältöön

Mitä golfarin kannattaa tehdä talvella? Kysyimme asiaa kolmelta asiantuntijalta

Martti Alangon mukaan laatikon päälle hypyt ovat hyvää harjoittelut pitkälle lyömistä ajatellen.

Talvi tarjoaa siihen hyvän mahdollisuuden kehittää peliä. Mutta mitä ja miten talvella pitäisi harjoitella, jotta golfari kehittyisi entistä paremmaksi? Golfvalmentajat Timo Rauhala ja Pasi Purhonen sekä fysioterapeutti Martti Alanko kertovat.

Timo Rauhalan mukaan amatöörin kannattaa ottaa mallia kilpapelaajasta.

”Klubipelaajan ja kilpapelaajan treeneissä ei ole eroa. On paljon mielenkiintoisempaa klubipelaajalle, jos hän noudattaa huippupelaajan treenejä”, sanoo Rauhala.

Rauhala myös korostaa golfin fyysistä puolta. Hänen mukaansa talvi on hyvää aikaa laittaa paitsi lyönti myös kroppa kuntoon vahvistamalla erityisesti keskivartaloa. Kolmanneksi hän nostaa esille sen, että talvi on hyvää aikaa tehdä muutoksia lyöntiin.

“Talvella pystyy myös treenaamaan lyömistä vielä paremmin ilman, että lopputulos vaikuttaa”, Rauhala muistuttaa.

Lähipeli opettaa täyttä svingiä

Poikien liittovalmentaja Pasi Purhonen näkee talven loistavana mahdollisuutena kehittää peliä. Vaikka talvella on hyvä keskittyä myös lyönnin tekniikkaan, jos siihen on tarvetta, se ei saa nousta liian suureksi asiaksi.

”Harjoiteltu asia pitää pystyä heti siirtämään käytäntöön, vaikka se ei heti onnistukaan täydellisesti”, Purhonen sanoo.

Lähipeli muodostaa ison osan lyönneistä kentällä. Sen takia niitä kannattaa harjoitella paljon. Monessa talviharjoitteluhallissa on hyvät olosuhteet lähipelin harjoittelemiseen.

”Bogipelaajalla puttaaminen ja lyönnit alle 30 metristä muodostavat 60 prosenttia kaikista lyönneistä”, Purhonen sanoo.

Kehitä pituutta talvella

Jos haluat oppia lyömään pitkälle, silloin pitää miettiä, millä tavalla saat pallon pakenemaan mailan lavasta nopeammin.

”Voimaa tulee jalkojen ponnistuksesta ja vartalon kierrosta. Jos voimaa hakee lyöntiin, niin pitää miettiä, miten saa lisättyä noita asioita svingiinsä”, Purhonen sanoo.

Pelaajat miettivät ja rakentavat lyöntitekniikkaansa eri tavoin. Yksi tekee sitä analyyttisesti, toinen lyöntitunteen pohjalta. Purhosen mukaan myös tunteen pohjalta svingiään rakentavan täytyy ainakin jollain tasolla ymmärtää myös teoriassa, mitä svingin aikana tapahtuu.

”Pidemmän päälle pelaajan kehitys tulee vain siitä, että hänen oma ymmärryksensä lyönnistä paranee. Tieto-osaa ei voi skipata”, Purhonen sanoo.

Intervallitreenit kohottavat kuntoa

Fysioterapeutti Martti Alanko toimii monen ammattipelaajan kuntovalmentajana, joten hän on oikea henkilö vastaamaan siihen, miten golfarin kannattaa kehittää fysiikkaansa talvella.

Ensinnäkin golfarin kannattaa kohentaa aerobista kuntoa eli kestävyyttä. Se onnistuu tehokkaasti intervalliharjoitteluna. Esimerkiksi puolen tunnin kävelylenkin voi jaksottaa siten, että välillä kävelee 30–60 sekuntia nopeammin ja sitten 30–60 sekuntia hitaammin.

“Erityisen tehokasta harjoittelu on silloin, jos ylämäkiin lisää kaasua. Silloin pakaralihakset ponnistelevat paljon tehokkaammin”, Alanko sanoo.

Intervalliharjoittelu onnistuu mainiosti myös kuntopyörällä, jota voi polkea esimerkiksi 20–30 minuuttia kerrallaan. Sykkeitä ei paljoa kannata tuijottaa, koska ne vaihtelevat eri ihmisillä niin paljon.

”Hyvä kriteeri intervalliharjoittelussa on selkeä hengästyminen”, Alanko sanoo.

Nopeutta saat kuntosalilta

Golfissa tarvitaan nopeusvoimaa. Sitä voi hakea talvikaudella kuntosalilta.

”Kyykky on hyvä perusjuttu, se treenaa hyvin pakaralihaksia. Voimaa kehitetään menemällä alas hitaasti, jarruttavasti, ja nousu tehdään maksimaalisen kiihdyttävästi siten, että pakaralihakset ojentavat lantion”, Alanko opastaa.

Pakaralihasten lisäksi keskivartalon lihaksia voi harjoitella käsivarren ja yläkropan veto- ja  työntöliikkeillä. Kun niihin lisätään kierto, saadaan tehokas keskivartaloharjoitus. Veto- ja työntöliikkeitä voi tehdä sekä laitteilla että taljoilla. Niitä on hyvä tehdä 10–12 toiston sarjoissa ja varsinainen suorittava osa kiihdyttäen.

Mailanpäähän saa nopeutta erittäin hyvin pallonheitoilla.

”TPI:n tutkimusten mukaan mailanpään nopeutta kehitti painopallojen heitto, ja mukana oli nimenomaan myös väärän käden heitto”, Alanko kertoo.

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan GoGolf-lehden 4/17-numerossa. Lehti on GoGolfin jäsenetu ja sen voi ostaa myös Lehtipisteistä. 

Etsi luettavaa