Hyppää sisältöön

Miksi käyttäisit blade-rautoja – Pituutta vai kontrollia?

Rautamailoilla tärkeintä on lyödä palloa tarkasti. Tämä tuppaa joskus unohtumaan välinehankintoja tehdessä, kun moni hamuaa vain lisää mittaa lyöntiin.

On meneillään kymmenes vuoteni golfammattilaisena. Näistä suurin osa tuli vietettyä pelaajana ja rautapeli on aina ollut oma vahvuuteni. Mielenkiintoni golfvälineisiin on ollut golfuran suurimpia intohimoja varsinkin, kun perheeni oli mukana välinemyynnissä Titleistin maahantuojana. 

Olen käyttänyt perinteisiä taottuja blade-rautoja aina 15-vuotiaasta lähtien. Valinnanvaraa on ollut, mutta vuosi toisensa jälkeen testauksen tulos on aina päätynyt blade-malleihin. Syynä on lyöntien pituuskontrolli. 

Välinevalmistajat ovat kehittäneet rautamailojen teknologiaa pidemmälle vuosi toisensa jälkeen. Kehityksen suuntana on kuitenkin ollut tarkkuuden sijaan lyöntien pituus. Tästä ei kuitenkaan käy syyttää valmistajia, vaan markkinoita ohjaavaa kuluttajaa. Pelaajan itseluottamus kun tuntuu olevan enemmän kiinni lyöntien pituudessa kuin tuloksessa. 


Uusia mailoja hankittaessa pelaajan on kuitenkin vaikea välttää pitkien lyöntien himoa.


Nostokulmaa muuttamalla, lyöntipintaa ohentamalla ja uria säätämällä rautamailat voidaan saada lentämään uskomattomiin mittoihin. Jokaisen välinevalmistajan uusimmat ”harrastajille” suunnatut mallit omaavat entistä pienemmät nostokulmat ja kuumemmat lyöntipinnat. Mailojen tuoma pituus maksetaan kuitenkin takaisin kontrollissa. 

Syynä ongelmaan on backspin eli takakierre. Pituuden kannalta backspin on ongelma, sillä isompi takakierre aiheuttaa suuremman ilmanvastuksen ja saa pallon puotamaan alas jyrkemmässä kulmassa.

Tarkkuuden kannalta backspin on suureksi avuksi. Alakierre pitää lyönnin linjassa sivutuulessa ja estää palloa leijailemasta griinin yli myötätuuleen. Lisäksi pallo pysähtyy paremmin ja spinni auttaa nostamaan lyöntejä korkeammalle ilmaan. 

Uusia mailoja hankittaessa pelaajan on kuitenkin vaikea välttää pitkien lyöntien himoa ja näin ollaan päädytty tähän pituuden kilpavarusteluun. 

Kolme major-voittoa kerännyt Padraig Harrington kertoo alla olevassa videossa, kuinka kahden rautaseiskan välinen pituusero voi raffista olla yli 60 metriä.

Ennen kautta 2010 löysemmät säännöt urien suhteen auttoivat Harringtonia rakentamaan erikoissetin mailoja. Hän toi kilpailuihin aina kaksi settiä mailoja ja valitsi välineet raffin pituuden mukaan. Jos kentällä oli reilusti raffia bägiin tuli erikoisurilla varustetut vahvasti spinnaavat raudat. Jos raffi oli kevyttä, hän pelasi tavallisilla v-urilla. 

Raffista lyödessä ruohoa jää helposti mailan ja pallon väliin vähentäen kitkaa ja spinniä. Lyönneistä syntyy helposti kontrolloimattomia ”flyereita”, joissa vähäinen alakierre saa pallon lentämään arvaamattomiin mittoihin. Harringtonin rautojen erikoisurat auttoivat välttämään tämän ongelman. 


On totta, että teknologia on tuonut pientä edistystä pelaajan virheisiin, mutta hänen tulisi silti tuntea käsissä virheosumat, jotta ne pystytään korjaamaan harjoittelussa. 

 


Vastaava ”flyer” ongelma taas syntyy yhä helpommin kuumilla uutuusraudoilla, joiden lyöntipituutta on usein lisätty vähentämällä mailan tuottavaa alakierrettä. Pituus tuo harvoin parempia tuloksia, vaikka 180 metriä lentänyt rautaseiska voi tuntua miehekkäältä.

Toisena ongelmana näen mailojen ”anteeksiantavuuden”. Nämä mailat tuntuvat paremmalle virhelyönneissä. Mikään maila ei silti tuota samaa mittaa kärkiosumasta kuin keskeltä mutta ”anteeksiantava” maila saattaa tuntua hyvälle osuit sitten minne tahansa. Virheosuma ei kuitenkaan vie palloa lipulle tuntui se sitten hyvälle tai huonolle. 

On totta, että teknologia on tuonut pientä edistystä pelaajan virheisiin, mutta hänen tulisi silti tuntea käsissä virheosumat, jotta ne pystytään korjaamaan harjoittelussa. 

Anteeksiantavuus on parantunut myös uusissa blade-raudoissa ja muissa tourpelaajille suunnatuissa malleissa, ja ne ovat selvästi helpompia kuin vuosikymmeniä vanhat edeltäjät. Tuntuma ja spinni on kuitenkin edelleen tallella, ja ne antavat pelaajalle hyvää palautetta ja kontrollia.

Jos haluat tehdä parempia tuloksi, keskity rautojen pituuden sijaan pituuskontrolliin ja tarkkuuteen. Tuloskortissa ei lue käytitkö lyöntiin rautaseiskaa vai rautavitosta. 

Hyviä blade-malleja ja niitä vastaavia rautamalleja on reilusti tarjolla. Tässä on lyhyt lista omia suosikkejani, joista osa on puhtaita bladeja osa hieman kehäpainoisempia pelurirautoja.

Titleist-990, Titleist-695MB, Titleist-710MB, Ben Hogan-Ft.Worth, Callaway-X-Forged 2013, Nike-Vr PRO Blade, TaylorMade-Tour Prefered MB, Srixon-945, Titleist-716MB. 

Useita hyvä vaihtoehtoja löytyy myös Mizunolta. Peli-iloa!

Etsi luettavaa