Hyppää sisältöön

Miksi golfin huipulle noustaan yhä nuorempana – golfammattilainen ei olekaan enää parhaimmillaan 30–40-vuotiaana

Collin Morikawa

Maailmanlistan kymmenen parhaan miespelaajan keski-ikä on suorastaan romahtanut aiemmin vakiintuneesta tasosta. Kysyimme kahdelta arvostetulta valmentajalta, miksi golfin huipulle noustaan nykyään nuorempana kuin koskaan.

Nuorten golfammattilaisten murtautuminen golfin maailmanlistan kärkeen ja major-voittoihin on ollut vahvaa viimeisten vuosien aikana. Huipulle näyttäisi kiipeävän jatkuvasti uusia nuoria nimiä.

Mutta onko kyseessä vain mutu vai onko golfuran ns. prime-time oikeasti aikaistunut? Selvitimme asiaa vertailemalla maailmanlistan sijoituksia 40 vuoden ajalta.

Aiemmin sanottiin, että golfari on parhaimmillaan 30-40-vuotiaana. Kun katsoo maailmanlistan kymmenen parhaan pelaajan keski-ikää vuodenvaihteessa 1991, 2001 ja 2011, tämä piti vielä paikkansa.

Näiden vuosien alussa maailmanlistan kymmenen parhaan pelaajan keski-ikä oli noin 34 vuotta.

Esimerkiksi vuonna 1991 se oli 33,7, eikä alle 30-vuotiaita listalla ollut kuin yksi.

Golfin maailmanlistan tammikuussa 1991

Sijoitus Pelaaja Ikä
1. Greg Norman 35
2. Nick Faldo 33
3. José-María Olazábal 24
4. Ian Woosnam 32
5. Tom Kite 41
6. Paul Azinger 31
7. Seve Ballesteros 33
8. Mark McNulty 37
9. Mark Calchavecchia 30
10. Curtis Strange 35

Kaksikymmentä vuotta sitten alle 30-vuotiaita pelaajia oli kymmenen parhaan joukossa kaksi ja yli 40-vuotiaita kolme. Listaykkönen Tiger Woods oli juuri täyttänyt 25 vuotta ja kymmenen parhaan keski-ikä tarkalleen 34 vuotta.

Golfin maailmanlistan tammikuussa 2001

Sijoitus Pelaaja Ikä 
1. Tiger Woods 25
2. Ernie Els 30
3. Phil Mickelson 31
4. David Duval 29
5. Lee Westwood 27
6. Colin Montgomerie 37
7. Davis Love III 36
8. Hal Sutton 42
9. Tom Lehman 41
10. Vijay Singh 37

Kymmenen vuotta sitten maailmanlistan kymmenen parhaan keski-ikä oli käytännössä sama: 34 vuotta ja neljä kuukautta päälle. Nelikymppisiä kympin sakkiin mahtui kolme ja parikymppisiä kaksi keski-iän ollessa 34,4.

Golfin maailmanlistan tammikuussa 2011

Sijoitus Pelaaja Ikä
1. Lee Westwood 37
2. Tiger Woods 35
3.  Martin Kaymer 26
4. Phil Mickelson 40
5. Graeme McDowell 31
6. Jim Furyk 40
7.  Steve Stricker 43
8. Paul Casey 33
9. Luke Donald 33
10. Rory McIlroy 21

Nyt tilanne on toinen. Parikymppisiä pelaajia top 10:ssä on peräti seitsemän. Loput pelaajat ovat kolkyt ja risat. Yhtään päälle 40-vuotiasta pelaajaa ei mahdu maailmanlistan top 10:iin tammikuun alussa 2021.

Golfin maailmanlistan tammikuussa 2021

Sijoitus Pelaaja Ikä
1. Dustin Johnson 36
2. Jon Rahm 26
3. Justin Thomas 27
4. Xander Schauffele 27
5. Collin Morikawa 23
6. Bryson DeChambeau 27
7. Rory McIlroy 31
8. Webb Simpson 35
9. Patrick Cantlay 28
10. Tyrrell Hatton 29

Pelaajien keski-ikä on 29,4 vuotta, joten eroa 10, 20 ja 30 vuoden takaiseen aikaan on yli neljä vuotta.

Mistä suuri muutos oikein johtuu? Kysyimme asiaa Petteri Nykyltä ja Pasi Purhoselta, jotka ovat tunnettuja golfvalmentajia.

Lajin suosio nuorten keskuudessa  kasvussa

Nykyn mukaan yksi syy on se, että golfista on tullut yhä suositumpaa nuorien parissa.

”Muistan yhden vanhan TPI:n tutkimuksen, jossa kävi ilmi, että 15-vuotiaat eivät pitäneet golfia hauskana. Tilanne on tältä osin muuttunut”, Nykky uskoo.

Hänen mielestään nuoret pelaajat alkavat myös unelmoida tour-maailmasta yhä aiemmin. Sekin on auttanut, että golf mielletään nykyään ihan oikeaksi huippu-urheiluksi ja että lajin parissa liikkuu suuria rahoja. Se motivoi ainakin osaa pelaajista harjoittelemaan ahkerasti.

”Monet nuoret pelaajat alkavat olla golfillisesti kokeneita jo nuorena, ja miehillä uranäkymät taloudellisessa mielessä ovat kohtuulliset. Muutamassa vuodessa he voivat tulla taloudellisesti riippumattomiksi,  jos osaavat hoitaa raha-asiat yhtään kohtuullisesti”, Nykky näkee.

Nuoret hyötyvät teknisistä  apuvälineistä konkareita enemmän

Purhosen mukaan pelaajat ovat valmiimpia nousemaan maailmanlistan kärkeen myös sen vuoksi, että valmentajat  ovat kehittyneet. Valmentajien kehittymisessä isona apuna ovat olleet erilaiset tekniset aparaatit, jotka ovat ottaneen kengurunloikkia eteenpäin viimeisten vuosien aikana.

”Tiedämme ne nyt huomattavasti enemmän faktoja siitä, miksi joku nousee tourille. AimPointin ja TrackManin kaltaiset laitteet ovat tuoneet enemmän ymmärrystä valmentajille. Kokeilemisen tarve on vähentynyt niiden ansiosta”, Purhonen uskoo.

Mutta eivätkö samat laitteet ole myös tour-jyrien käytössä?

Purhonen myöntää, että näin on, mutta hänen mukaansa kokeneet pelaajat eivät välttämättä ole ensimmäisenä muuttamassa svingiään, joka on nostanut heidät maailman huipulle, vaikka laitteet muutosta puoltaisivat. Sen sijaan nuoret ovat alttiimpia ottamaan vastaan uusia oppeja valmentajilta.

”Moni kokenut pelaaja varmasti ajattelee, että miksi korjata jotakin, joka ei ole rikki. Sen takia he eivät ehkä hyödy uuden teknologian tarjoamista mahdollisuuksista yhtä paljon kuin nuoret”, Purhonen näkee.

Teini-iässä golfin huipulle ei nousta

Koutsit sanovat, että maailman parhaiden pelaajien keski-ikä voi vielä hieman laskea nykyisestä, mutta golfista ei koskaan tule voimistelun kaltaista lajia, jossa huipulla ollaan teini-iässä.

Nykyn mukaan tämä johtuu muutamasta asiasta. Ensinnäkin Yhdysvalloissa reitti huipulle kulkee yliopiston kautta. Toisekseen golfissa riittää niin paljon erilaisia lyöntejä omaksuttavaksi, ennen kuin on valmis haastamaan maailman parhaat, että se vie yksinkertaisesti todella paljon aikaa.

”Golfista ei koskaan tule nuoren erikoistumisen lajia. Fyysisesti pelaajat voivat olla valmiita tähän peliin 25-vuotiaana, mutta myös peli itsessään pitää oppia”, Nykky muistuttaa.

Etsi luettavaa