Mikko Ilosen ura kuvina 2/2: Uran kohokohdat osuivat vuosiin 2013 ja 2014

Mikko Ilonen juhli viimeistä voittoaan Volvo World Matchplayssa vuonna 2014

Mikko Ilosen 20-vuotinen golfura tuli päätökseensä eilen tiedotteella. Seuraavassa käymme kuvien myötä läpi 39-vuotiaan uran viimeiset yhdeksän vuotta.

Mikko Ilonen lähti 2010-luvulle vaikean kauden 2009 jäljiltä. Käänteentekevä kisa kenties koko uran kannalta oli Madrid Masters, jossa surkean avauskierroksen jälkeen Ilonen tykitti itsensä hopealle pelattuaan kolme viimeistä kierrosta tuloksin 63-63-66. Pelioikeus säilyi ja usko tekemiseen palasi.

Seuraavassa yhdeksän kuvaa vuosilta 2010-2018.

Vuosi 2010

Getty Images

Mikko Ilonen sai vuoteen 2010 vahvan lähdön. Hän oli Abu Dhabissa 13:s, Marokossa kolmas ja Kiinassa neljäs ja Koreassa yhdeksäs ennen kuin kesäkausi oli edes käynnistynyt. Kortti oli varmistettu hyvissä ajoin. Kauden päätteeksi ranking oli 68, joka oli koko uran toiseksi paras vuoden 2007 jälkeen.

Vuosi 2011:

Loukkaantumisen takia vuosi 2011 jäi lähes välivuodeksi. Ilonen sijoittui parhaimmillaan seitsemänneksi Marokossa pelattuaan koko vuoden aikana vain yhdeksän kilpailua. Medical Extencionin avulla hän sai jatkaa pelejä seuraavalla kaudella.

Vuosi 2012:

Ilonen pelaa loukkaantumisen jälkeisellä kaudella 23 kisaa, sijoittuu kympin joukkoon kahdesti ja paras sija on kolmas sija Ruotsista. Rahalistalla paluu arkeen ja sijalle 91. US Openissa esiintyminen päättyi niukasti kahteen kierrokseen The Olympic Clubilla, jonne hän sai paikan karsinnoista.

Vuosi 2013:

Ryder Cup jäi haaveeksi, mutta Ilonen pääsi maistamaan menestystä Seve Trophyssa. Kausi 2013 oli Ilosen uran parhaan jakson vahva alku. Hän ylitti uran ensimmäisen kerran miljoona euroa kausiansioissa ja sijoittui rahalistalla 23:nneksi.

Paras jakso vuodessa osui jälleen alkuvuoteen. Qatarissa yhdeksäs, Marokossa kakkonen, Kiinassa hopeaa, Wentworthissa 12:s ja lopulta voitto Brohoffissa pelatusta Nordea Mastersista.

Vuosi 2014:

Ilonen räjäyttää potin! Kuvassa Henrik Stenson onnittelee voittajaansa viimeiseksi toistaiseksi jääneen Volvo World Match Playn voitosta. Ilonen kuittaa voitosta peräti 750 000 euroa, joista vain puolet laskettiin rahalistalle. Aiemmin hän oli voittanut jo Irish Openin, jossa loppuhetkillä kaatui muun muassa Graeme McDowell.  Qatar Mastersissa vuoden alussa GoGolfin livetwiitit nousivat Ilosen harteilla siivilleen kun hän taisteli kolmen reiän uusinnan ajan voitosta Sergio Garcian kanssa lopulta kaatuen saappaat jalassa.

Uran unelma majorvoitosta oli lähellä PGA Championshipissa, jossa Ilonen hävisi vain pari lyöntiä voittajalle päätyen seitsemänneksi. Se oli myös uran paras sijoitus majoreissa. Ilosen maailmanlistasijoitus käy uran korkeimmassa kohdassa sijalla 37.

Henrik Stensonin onnittelut voitosta jäävät uran viimeisiksi. Ilonen on napannut tässä kuvassa juuri viidennen ja viimeisen European Tour -voittonsa. Se oli samalla kaikista voitoista suurin.

Vuosi 2015:

Ilonen lähtee kauteen uuden caddien, Jason Hemplemanin kanssa täynnä tarmoa vuodesta 2014. Hän pääsee 22 kisassa peräti 16 kertaa jatkoon, muttei sijoitu kertaakaan 15 parhaan joukkoon. Rankingissa sijoitus on ihan ok: 81.

Onko keskikastissa pelaaminen enää kovin kiinnostavaa suuren läpimurron tehneelle Iloselle? Kroppa vaatii jatkuvasti lisähuomiota, jotta pelaaminen huipputasolla on edes mahdollista saati kivutonta.

Vuosi 2016:

MIkko Ilosen ystävät saapuivat sankoin joukoin seuraamaan kaverinsa aatelointia.

Toinen samanhenkinen kausi putkeen. Ilonen pääsee jatkoon 18 kertaa 24 kisan aikana. Vuoden paras sijoitus on kymmenes sija kauden lopussa pelatussa Turkin kisassa. Se on samalla ensimmäinen top-10 suuren voiton jälkeen. Kausi on uran tasaisin, mutta suuret huiput loistavat poissaolollaan. Maailmanlistasijoitus heikkenee, vaikka rahalistalla Ilonen on kohtalaisen hyvin sijalla 58 kauden päätteeksi.

Kauden kohokohtiin Ilonen varmasti luettelee Rion Olympialaiset, joissa vielä viimeisellä kierroksella hänellä oli kohtalaisen hyvä sauma mitaliin.

Vuosi 2017:

Vuosi 2017 päättyi rahalistan sijaan 111. Ilonen sai uuden systeemin myötä kuitenkin pelioikeuden myös vuodelle 2018. Kauden kohokohta oli viides sija Sveitsistä. Kortti varmistui kun Ilonen pääsi jatkoon Dunhill Links Championshipissa.  Hän teki KLM Openissa myös koko kiertueen tuhannennen hole in onen.

Vuosi 2018:

Ilosen viimeinen vuosi European Tourilla. Kolmas sija Marokosta jäi uran viimeiseksi palkintokorokesijaksi. Ei enää ollut bensaa taistella voitoista. Sai raavittua itselleen pelioikeuden myös vuodelle 2019, mutta pelasi jälleen vähemmän ja vähemmän kisoja. Vetäytyi pitkälle tauolle käytyään pelaamassa vuoden 2019 kalenterista kisan Leopard Creekilla.

Viimeisen täyden kauden pääteeksi Race to Dubai -sija oli 99. Ilonen valahti vuoden 2014 jälkeen keskikastin pelaajaksi. Oli helppo kuvitella, ettei menestysnälkäiselle ja perhekeskeiselle urheilijalle voinut olla kovin helppoa olla vain yksi monista pelaajista. Jos menestystä olisi tullut ja voittotaisteluita olisi ollut enemmän viimeisten vuosien aikana, on vaikea uskoa, että ura olisi vielä päättynyt.

Kuinka helppoa on tyytyä kolmosketjun rooliin jos on tottunut pelaamaan ykkösylivoimaa? Kuinka helppoa on enää 39-vuotiaana nostaa jälleen tinkimättömällä työllä itsensä uudelle tasolle kun samaan aikaan mielessä pyörii perhe ja heidän hyvinvointi.