Hyppää sisältöön

Mikko Ilonen The Openista: ”Nopeat sään vaihtelut luovat pohjan yllätyksille”

Brooks Koepkan caddie Rickie Elliott tuntee Royal Portrushin kentän kuin omat taskunsa

Mikko Ilonen pelasi Royal Portrushissa 2012 vuoden Irish Openissa viimeisen päivän Rory McIroyn kanssa, jakoi tämän kanssa kymmenennen sijan ja osui pallolla katsojaan.

Mikko Ilosella on selkeitä muistikuvia torstaina käynnistyvän The Openin kisakentästä ja olosuhteista. Hän osallistui Royal Portrushissa 2012 pelattuun Irish Openiin.

”Tuuli oli harjoituspäivinä kova ja tuli pelin kannalta ikävästä suunnasta. Mietin jo, että näinköhän täällä käydään varsinaista selviytymistaistelua. Kun kisa sitten käynnistyi, tuulen voimakkuus heikkeni ja sen suunta vaihtui 180 astetta tehden pelaamisesta jopa kohtuullisen helppoa”, Ilonen muistelee.

Lahtelainen löi avauspäivänä tauluun tuloksen 66,-6, jolla hän oli viidentenä lyönnin päässä kärkinelikosta. Ote piti hyvin myöskin kahtena seuraavana päivänä, finaalikierrokselle lähdettäessä sijaluku oli 11:s ja pelikaveriksi tuli pohjois-irlantilaisten golfjumala Rory McIlroy. 

Mikko Ilonen kävi amatööriaikoinaan useita kertoja harjoitus-ja pelimatkoilla Irlannissa. Hän voitti West of Irelandin lisäksi Irish Openin kaudella 2014

Mikko Ilonen kävi amatööriaikoinaan useita kertoja harjoitus-ja pelimatkoilla Irlannissa. Hän voitti West of Irelandin lisäksi Irish Openin kaudella 2014

GETTY IMAGES

Väkeä oli ahtaalla alueella enemmän kuin normiasetukset olisivat sallineet. Kapeiden väylien varrella valtaosa halusi seurata nimenomaan McIlroyn peliä.  Ilosen kantti piti hyvin, hän teki seitsemän birkkua ja kaksi bogia jakaen lopullisella tuloslistalla sijaluvun kymmenen Rory McIlroyn ja kauden 2018 Open Championshipin voittaneen Francesco Molinarin kanssa. 

Harmillisin episodi tapahtui kuitenkin loppureiíllä Ilosen lyönnin harhauduttua karheikkoa kohden yleisön sekaan.  Se osui kovaa yhteen katsojista ja paikalle riensi ambulanssilla hoitohenkilökuntaa. Peli oli hetken tämän parin osalta poikki. Vakavilta vammoilta kuitenkin säästyttiin.

Kilpailun voitti tuloksella 18 alle parin Jamie Donaldson, Rafa Cabrera-Bello oli toisena. Kärkikymmeniköstä löytyy seitsemänneltä sijalta myös Padraig Harrington. Tulevaan Openiin osallistuvia oli 2012 kisassa mukana vain kourallinen, uraansa ET:lla aloitellut Tommy Fleetwood kuului karsiutuneiden joukkoon.

Tämä on käytännössä ainoa korkean tason ammattilaiskisa, joka on viimeisten vuosikymmenten aikana Royal Portrushissa pelattu.

Löytyykö voittaja maailmanlistan neljän ensimmäisen joukosta? 

Esitin Mikko Iloselle Openiin liittyen yksinkertaisen Kyllä / Ei-kysymyksen.  Löytyykö voittaja tällä kerralla maailmanlistan neljän ensimmäisen joukosta vai ei?

Ykkösena on Brooks Koepka  jonka caddie on pelannut juniorista asti  Royal Portrushissa, toisena Dustin Johnson, kolmantena kenttäennätyksen omaava Rory McIlroy ja neljäntenä Justin Rose.

Ilosen vastaus tuli varsin nopeasti. 

”Jos valita pitää, sanon että ei löydy. Ennakoin, että olosuhteet tulevat vaihtelemaan kisan aikana melkoisesti. Starttiajalla ja onnella on täten tavallista suurempi merkitys. Openissa karsinnoista tulevien määrä on pienempi kuin US Openissa, kenttä on lähes kaikille uusi.” 

”Yllätystä puoltavia tekijöitä on paljon ja erinomaisia haastajia runsaasti. Voittoon ovat yltäneet ihan puskista tulleet Ben Curtis sekä Todd Hamilton”, Ilonen perustelee nopein sanankääntein valintaansa.

Vuonna 1951 voiton vei englantilainen Max Faulkner. Kisan osanottajakaarti oli koostui englantilaisten lisäksi enimmäkseen skoteista, irlantilaisista, etelä-afrikkalaisista sekä muutamasta australialaisesta.

Max Faulknerin voiton jälkeen maailmantähdet alkoivat osallistua The Openiin. Seuraava eurooppalaisvoittaja oli 1969 Tony Jacklin

Max Faulknerin voiton jälkeen maailmantähdet alkoivat osallistua The Openiin. Seuraava eurooppalaisvoittaja oli 1969 Tony Jacklin

GETTY IMAGES

USA:n pelaajia oli mukana vain kaksi, joista kumpikaan ei lukeutunut menestyneiden pelaajien kategoriaan. Samalla viikolla pelattiin USA:ssa PGA Championship, jonka voitti Sam Snead. Kauden kaksi muuta majoria, Mastersin ja US Openin pokkasi itselleen Ben Hogan.

The Open oli 1951 nimellisesti major, mutta päällekkäisyyden vuoksi nykyajan taistoihin verrattuna vain tynkäkisa, tähdet kisailivat valtameren takana.

Torstaina käynnistyvä The Open tulee olemaan historiallinen taisto, jossa  suurimmalle osalle uusi kenttä ja olosuhteet voivat tuoda mukanaan monenlaisia yllätyksiä.

Etsi luettavaa