Hyppää sisältöön

Mikä speedgolfissa koukuttaa?

Speedgolf kilpailu- ja harrastusmuotoina

Speedgolf on auttanut minua pelaamaan parempaa normaalia golfia. Tässä blogissa avaan speedgolfia yleisesti ja kerron muutamia syitä miksi sinunkin kannattaisi kokeilla alle kahden tunnin kierroksen pelaamista.

Speedgolf on ennen kaikkea hauskaa ja vauhdikasta! Se on myös hyvä kuntoilumuoto kaikenikäisille. Speedgolfissa pelataan normaalia golfia juosten.

Tätä blogia varten pelasin speedgolfia Espoo Ringside Golfissa ja Tapiola Golfissa. Rinkussa kevyesti harjoitusmielessä, koska seuraavana päivänä oli Speedgolf Tourin kauden avauskilpailu Golf Center Speedgolf Open, Tapiolassa.

Tällä videolla näytän tarkemmin, miten speedgolfia pelataan, kerron miksi sitä kannattaa pelata ja haastattelen Speedgolf Tourin avauskilpailun voittajaa Erik Myllymäkeä.

Speedgolf kilpailumuotona

Speedgolftulokseen lasketaan yhteen golftulos (lyöntipeli) ja aika minuutteina. Eli yksi lyönti vastaa yhtä minuuttia. Esimerkiksi kierros 65 minuuttiin ja 83 lyönnillä antaa speedgolftuloksen 148. Yleensä aika alkaa ensimmäisestä lyönnistä ja loppuu, kun pallo on viimeisessä reiässä. Joskus käytetään lähtö- ja maalialueita.

Kilpailuissa pelataan yksin ja tulokseen lasketaan myös sekunnit, koska erot ovat pieniä. Vain harvoin saadaan pelaajille merkitsijöitä mukaan eli pelaajat vastaavat itse golftuloksesta. Startteri lähettää pelaajat matkaan arvioidussa nopeusjärjestyksessä noin 5 minuutin välein. Ajanottaja kirjaa juoksuajan viimeisellä griinillä. Speedgolfissa on muutamia poikkeuksia (helpotuksia) golfsääntöihin mm. koskien hävinnyttä, pelaamattomassa paikassa olevaa sekä kentän rajojen ulkopuolella mennyttä palloa. Speedgolfissa pelaajien tulee korjata lyönti- ja pallon alastulojäljet sekä haravoida bunkkerit. Speedgolf-säännöistä voi lukea tarkemmin Speedgolf Finlandin kotisivuilta.

Mailoja saa olla enintään seitsemän. En oikeastaan tiedä, miksi määrää on rajoitettu. Tuskinpa kukaan itseään kunnioittava speedgolfari ottaisi enempää, koska se alkaisi painon takia hidastamaan vauhtia liikaa. Itse pelaan kentästä riippuen yleensä viidellä tai kuudella mailalla riippuen otanko mukaan draiverin vai en. Mailojen kokoonpanoja esimerkiksi:

  • Draiveri, hybridi, 6, 9, SW ja putteri
  • Puu 3, 5, 8, SW ja putteri
  • Hybridi, 7, PW, putteri

Olen järjestänyt Speedgolf Touria vuodesta 2017 lähtien ja se käsittää viisi osakilpailua ja SM-kilpailut. Joka toinen vuosi on myös Sprint Speedgolfin SM-kilpailut yhteistyössä Golfliiton kanssa. Kilpailu on osa SM-viikon tapahtumia. Sprintissä pelataan vain neljä reikää, ja se on todella vauhdikasta. Viime vuonna SM-sprintti pelattiin Keimolassa ja YLE televisioi tapahtuman suorana!

Speedgolf Tourin osakilpailuissa pelataan yksi kierros aina aikaisin aamulla, ennen kuin kenttä on normaalisti auki. SM-kilpailujen avoimessa (miesten) sarjassa pelataan kaksi kierrosta. Lähdöt ovat yleensä klo 7–8.30, ja kilpailu on ohi palkintojen jakoa myöten 10.30. Osallistujia on normaalisti kymmenestä kahteenkymmeneen.

Kilpailuissa on mukana hyvin erilaisilla urheilukokemuksilla varustettuja pelaajia. Osa on pelannut tai pelaa edelleen golfia kilpaa, ja osalla on vahvempi tausta jostain muusta lajista, kuten eri juoksulajeista tai hiihdosta. Kaikkia yhdistää intohimo golfiin, urheiluun, ulkona liikkumiseen sekä itsensä haastamiseen.

Jos speedgolfista innostuu enemmän ja haluaa lähteä viilamaan sekunteja pois speedgolftuloksesta, niin lajista saa todella mielenkiintoisen haasteen. Speedgolfissa on tavallisen golfin haasteiden lisäksi yhtälössä mukana myös vauhtiin ja aikaan liittyvät elementit. Mitkä ovat oikeat mailat kullekin kentälle ja kuinka monta pitäisi ottaa? Pitääkö niitä kädessä vai nuolibägissä tai jossain muussa virityksessä? Panostaako enemmän juoksuaikaan vai golftulokseen? Miten kovaa voi juosta tai oikeastaan kuinka korkeaa sykettä kannattaa pitää yllä, jotta golfin pelaaminen ei kärsi liika, kun speedgolftuloksessa lyönti on minuutti?

Golflyöntejä pitää osata lyödä monipuolisemmin ja pitää tietenkin olla mahdollisimman hyvässä maastojuoksukunnossa, jossa painolastina on toisessa kädessä noin 3-4 kilon varusteet. Jos tähän optimointiin innostuu, niin lajista saa aivan mielettömiä kokemuksia täydentämään tavallista golfin harrastamista.

Speedgolf harrastusmuotona

Harrastusmielessä speedgolfia voi pelata hyvin kahden tai kolmen pelaajan ryhmässä. Eikä tarvitse juosta koko aikaa. Jos esimerkiksi kevyesti hölkkää tiiltä griinien lähelle ja niiden ympärillä kävelee, niin kierros taittuu aika helposti puoleentoista tuntiin. Ilman juoksuaskeleitakin kierroksen saa pelattua alle kahteen tuntiin, jos kävelee oikein reippaasti ja pelaa speedgolf-säännöillä.

Speedgolfissa ei ole aikaa eikä tarkoituskaan miettiä ylimääräisiä ihmeellisyyksiä, johon golfissa moni sortuu. Speedgolfissa ei oteta harjoituslyöntejä eikä tehdä pitkiä lyöntivalmisteluita tai teknisiä rituaaleja, jotka ovat golfissa monelle kilpapelaajalle suurin kompastuskivi ja pääsyyllinen hitaalle pelaamiselle. Ennen pallolle tuloa on päätettävä millä mailalla lyö ja miten. Siinä ei kävellä edestakaisin lukemaan griinejä vaan lyönti lähtee nopeasti intuitiolla. Hämmästyttävän usein suoritus on vähintään yhtä hyvä ja usein parempi verrattuna siihen, että lyöntiä olisi suunnitellut ja miettinyt pidempään. Tätä kannattaa kokeilla vaikka harjoitusalueilla!

Speedgolfissa ei saa olla kiire mihinkään eikä lyönnin aikana hosuta. Siinä vain yksinkertaisesti pelataan nopeasti ja tehokkaasti. Syke on luonnollisesti korkeampi ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota mm. ylämäissä. Lyöntiin tullessa voi alkaa hidastamaan vähän aikaisemmin.

Speedgolfissa oppii lyömään erilaisia lyöntejä, koska mukana on vajaa setti mailoja. Esimerkiksi voi opetella, miten rautaseiskalla lyödään kasin tai ysin matka. Vaihtoehtoja on useita. Voi esimerkiksi lyödä vajaalla svingillä, avoimella lavalla (fade-kierre) ja/tai ottaa gripistä alempaa kiinni. Tai seiskalla kutosen matka laittamalla lapa kiinni ja lyömällä terävämpi draw-kierre. Nämä taidot poikivat normaalin golfiin ja speedgolfin jälkeen tavallinen golf voi alkaa tuntumaan hieman helpommalta!

Speedgolfia pelataan aamulla aikaisin tai iltaisin myöhään, ettei edessä ole tavallisia pelaajaryhmiä, joita pitäisi ohittaa. Speedgolf antaa mahdollisuuden pelata enemmän golfia. Itse en ehtisi pelaamaan läheskään niin montaa kierrosta kuin normaalisti pelaan, jos jokaiseen kierrokseen joutuisin investoimaan matkoineen kuutisen tuntia.

Paras puoli speedgolfissa minulle on kuntolenkin ja golfkierroksen yhdistäminen. Sen sijaan että lähden kotiovelta tunnin lenkille, speedgolfin löytämisen jälkeen lähden tunnin lenkille ja saan kierroksen golfia kaupan päälle!

Lisätietoa: Speedgolf Finland

Espoo Ringside Golf ja Tapiola Golf

Missä kunnossa kentät olivat?

Espoo Ringside Golf

Espoo Ringside Golf

Molemmat ovat talvehtineet hyvin, talvituhot vältetty ja vuoden aikaan nähden paremmassa kunnossa kuin normaalisti. Ringsidessa oli vehreää, griinit hyvässä ruohossa ja verrattain hitaat vielä toistaiseksi.

Tapiolan kenttä on enemmän hiekkapohjainen ja griinit olivat yllättävän nopeat – mahdollisesti hieman viritetty kilpailuamme varten. Myötätuuliputit alamäkeen karkasivat allekirjoittaneelta pahasti muutaman kerran kierroksen aikana.

Tapiola Golf

Tapiola Golf

Miten peli kulki?

Ringsidessa pelasin todella rennosti juosten ja välillä kävellen tuloksen 76 lyöntiä (+3). Tapiolassa oli kauden ensimmäinen kilpailu ja mukaan oli saatu peräti 28 speedgolfaria. Minulle tärkeintä oli testata miten jalat ja erityisesti takareidet kestävät kovempaa rasitusta. En ollut viime syyskuun jälkeen loukkaantumisen seurauksena pelannut täysillä, vaikka peruskuntoa olenkin ehtinyt ylläpitämään monipuolisesti kuntoilemalla.

Pelasin omiin odotuksiin ja tasoon nähden vaatimattomasti 79 (+7) aikaan 51 minuuttia ja 37 sekuntia. Tärkeintä oli pystyä juoksemaan koko matka (n. 7,5 km) ilman takareisikipuja ja huomata, että jalat ovat tervehtymään päin!

Oli hienoa saada kilpailuun mukaan useita uusia speedgolfareita. Kilpailun voitti Erik Myllymäki hienolla tuloksella 71 (-1) aikaan 51 min. Toisena myös edelleen aktiivisesti kilpaileva Eetu Isometsä, kolmantena konkari Jari Pitkälä ja neljäs erikoisnainen Milla Hallonoro. Olin viides, mutta voitin itseni!

Kaikki tulokset tästä

50 Day Golf Challenge

Haaste pelata kaikki Uudenmaan alueen golfkentät 50 päivässä (15.4.2020 alkaen) etenee aikataulussaan ja nyt olen noin puolessa välissä.

Seuraan jokaisen kierroksen ja kentän osalta myös keskeisiä fitness-tilastoja, joiden avulla selvitän paljonko tässä projektissa kaikkien Uudenmaan alueen kenttien pelaamiseen kuluu aikaa, kertyy matkaa, palaa kaloreita ja tulee lyöntejä.

Seuraava blogi taas muutaman päivän päästä!

Voit seurata pelejäni ja Uudenmaan alueen golfvalloitusta tulosten osalta Golf GameBook -sovelluksessa (Mikko Rantanen, HCP +0.8).

Mikko Rantanen on entinen golfammattilainen ja nykyinen speedgolfin maailmanmestari. Tässä juttusarjassa golfalan monitoimimies aikoo kiertää kaikki Uudenmaan alueen kentät 50 päivän aikana.

Etsi luettavaa