Hyppää sisältöön

Mikä on sinun uusi tasoituksesi? – WHS tulee Suomeen keskiviikkona 19. helmikuuta

Mika Wikström ja Aarni Nordqvist ovat Golfliiton asiantuntijoina tehneet valtavan työn WHS:n kehittelyssä ja lanseerauksessa Suomeen.

Oman tasoituksesi löydät keskiviikkona Golfliiton eBirdie -applikaation kautta. Sovellutus on päivitettävä 19.2 tai myöhemmin, .jotta uudet tasoitusominaisudet tulevat käyttöön!

Kaikkialla maailmassa siirrytään vuosien 2020-2021 aikana yhteiseen tasoitusjärjestelmään, joka on saanut nimekseen juhlallisesti  World Handicap System.

Järjestelmää on kehitetty kansainvälisten golfjärjestöjen kesken jo useita vuosia. Suomi siirtyy WHS:n käyttäjäksi yhtenä ensimmäisistä maista keskiviikkona 19. helmikuuta. 

Suurella osalla tasoituksen muutokset ovat pieniä 

Päällimmäinen kysymys, joka pelaajilla on mielessään uuden tasoitussysteemin myötä liittyy siihen, miten hänen tasoituksensa muuttuu 19. helmikuuta?

Nouseeko vai laskeeko, pysyykö kenties samana? Uusi tasoitus on laskettu samalla kaavalla, kuin tasoitusta jatkossa määritellään. Laskupohjaksi tulee kahdeksan parhaan tuloksen keskiarvo 20:sta viimeisestä kierroksesta.

”Uudistuksen mahdollistamiseksi ja uusien tasoitusten laskemiseksi on tehty valtavasti työtä. Suurin haaste on ollut oikeiden ja riittävien tulostietojen keräämisessä.”

”Nilllä pelaajilla, joilta on WHS:n  pohjana olevan 20:n viimeisen kierroksen tulostiedot, tasoituksen muutos nykyiseen jää keskimäärin 0-3 yksikön suuruiseksi. Tästäkin joukosta valtaosalla HCP muuttuu korkeintaan  yhdellä yksiköllä suuntaan tai toiseen, joten heille ei suuria yllätyksiä ole luvassa”, kertoo Golfliiton asiantuntija Mika Wikström

Hän on ollut EGA:n tasoitustoimikunnan jäsenenä vuodesta 2016 kehitttämässä uutta systeemiä.

 Lähes 30 prosenttia pelaajista ilman tuloshistoriaa

WHS oli tarkoitus ottaa käyttöön ympäri maailman vuodenvaihteesa 2019-2020. Tavoitteesta  on jouduttu lipsumaan lähes kaikissa maissa. Useiden maiden golfliitot ilmoittivat jo alkuvaiheissa muutosprosessin vaativan heidän kohdallaan enemmän aikaa, kuin golfjärjestöt olivat keskinäisissä neuvotteluissa määritelleet.

Wikströmin käsityksen mukaan Euroopan maista vain Latvia ja Liettua ovat saattaneet jo siirtyä uuteen systeemiin. Siitäkään ei varmuutta ole. Espanjan siirtyminen tapahtuu viikkoa Suomen jälkeen. Ranska, Ruotsi ja Norja ovat seuraavina vuorossa maaliskuun ensimmäisenä päivänä.

Suomi on tässä prosessissa siis edelläkävijöiden joukossa. 

”Tiedonkeruu pelaajien kierroksista ei ole aivan yksinkertaista. Ruotsissa havaittiin, että heillä on jäsenkunnassa 30 prosenttia pelaajia, joista ei ole saatavilla ensimmäistäkään tulostietoa. Meillä tämä prosentti on hieman pienempi, mutta lähellä Ruotsin lukuja. Näille pelaajille uusi tasoitus on sama kuin se, mikä heillä on tällä hetkellä”, Wikström valistaa.

Ruotsissa ja Suomessa on seurojen jäsenmäärissä melkoisen korkea prosentti pelaajia, jotka eivät ole harrastaneet golfiavuosikausiin, tai eivät ainakaan ole jättäneet tasoitukseen vaikuttavia tuloskortteja.

Tasoitukseen ja sen määräytymiseen liittyy tiedonhalua sekä tunnetta

Tasoituksen oikeellisuudesta riittää puhetta ympäri maailman. 

”Viimeisen kuukauden aikana ennen keskiviikon H-hetkeä yhteydenottoja on tullut kiihtyvään tahtiin. Mistä sen uuden händärin löytää ja milloin, ovat yleisimmät kysymykset.”

”Mielestäni tämä uusi systeemi on varsin toimiva ja hyvä etenkin niille, jotka pelaavat säännöllisesti ja edes kohtuullisen tasaisesti. Kahdeksan parasta tulosta 20:sta viimeisestä antaa hyvän kuvan  pelin tasosta ja tasoituksen pelaajalle”, Wikström arvioi.

Hän teki jo vuonna 1995 vertailun omasta pelistään EGA:n systeemin ja USA:n tasoitusjärjestelmän välillä, joka on pitkälti toiminut WHS:n rakennuspalikkana.

”Kauden päätteeksi tasoitukseni ero näiden kahden  systeemin välillä oli 0,1 lyöntiä. Vastaavat tuoreemmatkin vertailut ovat antaneet samanlaisia tuloksia, joten syytä huoleen ei mielestäni ole.”

Yksi tasoitussysteemi suuri apu kansainvälisiiin kisoihin

Mika Wikströmin näkemyksen mukaan merkittävä hyöty uudistuksesta saadaan kansainvälisissä kisoissa, sekä epävirallisemmissakin peleissä eri maiden pelaajien välillä.

”Yksi systeemi vähentää tasoitusten konvertointeja ja säätöjä. Ulkomailla enemmän pelaavat, vaikka heitä toki on pieni osa, osaavat tätä uudistusta kyllä arvostaa. Ei tarvitse samassa määrin arvailla pelaajan tasoa ennen kierrosta. Määräytymisperuste tasoitukselle on lähtökohtaisesti jatkossa sama.”

Kotiseuraan yhteyttä ongelmatilanteissa 

Mika Wikström painottaa haastattelun aikaan ponnekkaasti sitä, että  WHS-tasoitusten julkaisuvaiheessa saattaa ilmetä tilanteita, joissa pelaajan tasoitus on laskettu väärien pohjatietojen tai muun erheen johdosta liian pieneksi tai suureksi.

”Niissä tilanteissa, joissa pelaajalla on omaan tasoitukseensa liittyen kysymyksiä tai huomautettavaa, kontakti on syytä ottaa omaan kotiseuraan, joka huolehtii mahdollisen virheen käsittelystä ja tasoituksen oikaisusta.”

GoExpo GOLF tarjoaa WHS:sta tietoiskuja sekä palvelutiskin 

Golfliitolla on Helsingin messukeskuksessa goflmessuilla 28.2-1.3 oma laaja osasto, jossa on sekä tietoiskuja World Handicap Systeemiin liittyen, kuin myös messujen aukiolon ajan  palvelupisteitä pelaajille, joilla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

”Tervetuloa keskustelemaan ja kysymään. Tasoitukseen liittyen ei ole olemassa tyhmiä tai turhia kysymyksiä. Se on aihe, josta riittää loputtomasti keskusteltavaa tämän uudistuksen johdosta ja siihen liittymättä ”, Mika Wikström filososoi tervetulosanoinaan GoExpo Golfiin ja Golfliiton osastolle.

Aiheesta World Handicap System kattava esittely ja artikkkeli keskiviikkona GoGolfin sivuilla

eBirdie (pystyt sovellutuksen 19.2 alkaen lataamalla löytämään tasoitukseesi liittyvät tiedot)

GOEXPO GOLF

Etsi luettavaa