Hyppää sisältöön

Mikä on se suuri ero mies ja naishuippujen välillä?

Annika Sörenstam panosti maineikkaalla urallaan voiman hankintaan merkittävästi. Kuvat vuosilta 1995 ja 2007 osoittavat

Naisilla on miehiä parempi liikkuvuus, mutta naiset ovat miehiä heikompia. Huippuvalmentaja Timo Karvinen pui tässä jutussa, miten mies- ja naishuippujen pallonlyöminen eroaa toisistaan.

Riittävä lyöntipituus on elinehto, mikäli haluaa pärjätä ammattilaiskisoissa. Pelaaja lyö palloa pitkälle, jos hänellä on hyvä lyöntitekniikka, suorituskykyinen kroppa ja taitoa hyödyntää voimaa. Svingissä tärkeä kineettinen ketju on keskushermoston taitoa hyödyntää olemassa olevaa informaatiota ja tuottaa se liikkeeksi.

Miesten ja naisten erilainen fysiologia luo raamit sille, kuinka biomekaniikkaa hyödynnetään golflyönnin voimantuotossa. Lähtökohtaisesti miehet ovat pidempiä ja vahvempia kuin naiset. Draiverilla lyötäessä mailanpään nopeudessa on noin 15 mph:n ero miesten hyväksi, mikä vastaa noin 40 metriä lyönnin pituudessa. 

Voidaan myös yleistää, että naisammattilaisten lyöntinopeus vastaa keskimäärin tasoituksella 10 pelaavan miehen mailanpään nopeutta.

Naisammattilainen osaa kuitenkin hyödyntää muita lyöntipituuden vaikuttavia tekijöitä huomattavasti tehokkaammin kuin kympin händärillä pelaava mies ja lyö siksi amatöörimiestä pidemmälle.

Naisammattilaisella esimerkiksi osumatarkkuus sekä osuman kulma ja suunta ovat paremmin optimoidut kyseiselle mailanpään nopeudelle kuin harrastuksekseen pelaavalla miehellä.

Ylävartalon voimataso

Suurin yksittäinen ero miesten ja naisten fysiologian välillä on ylävartalon voimakkuudessa. Naisilla on kyynärvarsista ja ranteista golfmailaan välittyvä kulmakiihtyvyys on keskimäärin 30 prosenttia miehiä hitaampi. Tämä ilmenee tutkimuksista.

Ylä- ja alavartalon voima, liikkuvuus ja tasapaino ovat lyöntipituuden kannalta oleellisimmat fyysiset tekijät. Ei siis ole ihme, että moni huippugolfari on viimeisten parin vuosikymmenen ajan ryhtynyt panostamaan fysiikkaharjoitteluun ja pelaajista on tullut todellisia urheilijoita.

Hyvä esimerkki on Bryson DeChambeau, joka on lisännyt vuodessa merkittävästi lihasmassaa ja noussut raketin lailla PGA Tourin pitkälyöntisimmäksi pelaajaksi.

Suurten lihasryhmien ja syvien kiertävien lihasten voimatason kehittäminen on erittäin tärkeää myös naisille. Hyvä esimerkiksi tästä on takavuosina naisgolfia suvereenisti hallinnut Annika Sörenstam, jonka fyysisessä olemuksessa tapahtui uran aikana merkittävä muutos kuntosaliharjoittelun myötä.

Kun kuntosalilla harjoittelee järkevästi, liikkuvuus ja koordinaatio ei kärsi – pikemminkin päinvastoin.

Heikompi liikkuvuus parantaa miesten X-factoria

Sergio Garcia auttaa kehon kiertoa taakseviennissä vasemman polven sisäkierrolla. Michelle Wie pyrkii rajoittamaan liikettä pitämällä polvet kaukana toisistaan.

Sergio Garcia auttaa kehon kiertoa taakseviennissä vasemman polven sisäkierrolla. Michelle Wie pyrkii rajoittamaan liikettä pitämällä polvet kaukana toisistaan.

Getty Images

Siinä missä miesten liikkuvuus on rajoitteista, naisilla ongelmana on pikemminkin liian suuri liikkuvuus. Miehet esimerkiksi voivat auttaa taakseviennissä vartalon kiertoa vasemman polven liikkeellä. Kun vasemman polven antaa taipua sisäänpäin, se auttaa lantiota kiertymään.

Ylävartalon ja lantion välisen kiertokulman ero eli x-factor luo vahvan jännitteen ylä- ja alavartalon välille. Downswingin alkaessa lantio aloittaa liikkeen kohteen suuntaan, lihaksisto aktivoituu ja mailanpään nopeus kasvaa.

Miehillä x-factor on naispelaajia suurempi, koska heikko liikkuvuus helpottaa lantion ja hartioiden kierron erottamista toisistaan, mikä parantaa mailanpään nopeutta. Toki myös miesten naisia korkeampi voimataso auttaa synnyttämään x-factoria.

Vartalon kierto läpiviennissä

Kun Minjee Lee tulittaa, vasen kantapää nousee ilmaan. Se on lyönnin toistettavuuden kannalta huono asia.

Kun Minjee Lee tulittaa, vasen kantapää nousee ilmaan. Se on lyönnin toistettavuuden kannalta huono asia.

Getty Images

Kun pelaaja yrittää lyödä liian lujaa, vartalonkierron ja mailan liikkeen yhteys katoaa. Lujaa lyödessä vasen kantapää irtoaa  osuma-alueella maasta, mikä rajoittaa vartalon kiertoa kohti loppuasentoa.

Ongelma on yleinen etenkin naisilla, jotka saattavat nousta varpailleen myös rautamailoilla lyödessään. Myös monella miehellä kantapää nousee, kun he lyövät kovaa draivilla.

Kun vartalo ojentuu, kämmenet jatkavat liiaksi sisältä ulos ja ranteet kiertyvät voimakkaasti. Vartalon suoristuminen johtuu usein siitä, että keskivartalon syvissä lihaksissa ei ole riittävästi pitoa.

Vartalonkierron ja mailan yhtenäistä liikettä voi harjoitella aluksi vajailla svingeillä pysäyttämällä maila saaton puoliväliin, jolloin käsivarret on ojennettuna suoraksi asentoon, jossa lavan asento on kohtisuorassa hartioihin nähden.

Miehet tulevat jyrkästi pallon

Tommy Fleetwood kontrolloi lavan ja vartalon kiertoa pysäyttämällä mailan vartalon eteen niin, että lapa on suorassa kulmassa hartioihin nähden.

Tommy Fleetwood kontrolloi lavan ja vartalon kiertoa pysäyttämällä mailan vartalon eteen niin, että lapa on suorassa kulmassa hartioihin nähden.

Getty Images

LPGA Tourin ja PGA Tourin Trackman-dataa vertailtaessa huomio kiinnittyy kahteen tekijään: miehet lyövät draiverilla alaspäin, kun taas naiset tulevat yleisesti ottaen loivassa kulmassa palloon. Tämä merkittävä ero selittyy mailanpään nopeuden eroilla: mieshuipuilla pallo nousee riittävän korkealle ilmaan, vaikka he tulevat draiverilla jyrkästi palloon, koska mailanpään kulkee niin nopeasti.

Tällä miehet hakevat draiveihinsa tarkkuutta pituuden asemesta. Kun miehet pyrkivät lyömään draiverilla maksimaaliseen pituuteen, hekin lyövät palloa ylöspäin. Tällöin pallon nousukulma on korkea ja spinnin määrä matala.

Myös rautamailoilla naiset tulevat miehiä loivemmalla tulokulmalla osumaan. Tämä mahdollistaa matalan spin loftin ja nostaa osuman tehoa eli smash factoria suuremmaksi. Huomioitavaa onkin, että naisten smash factor on usein miehiä korkeampi, mutta alhaisen spin loftin ja mailanpään nopeuden vuoksi spinni on alhaisempi.

Voidaan siis todeta, että sekä mies- että naisammattilaiset ovat mukauttaneet oman lyöntitapansa pelin tarpeiden mukaisesti.

Se suuri ero miesten ja naisten välisessä pallon lyömisessä on siis se, että miehet pyrkivät lisäämään lyönnin kontrollia ja tarkkuutta, kun taas naiset pyrkivät maksimoimaan lyönnin tehoa ja pituutta.

TIMO KARVINEN

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa nykyään muun muassa huippulupaus Sami Välimäkeä. Karvinen opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa. Osoitteessa timokarvinen.com lisätietoa Timon opetustarjonnasta.

 

Etsi luettavaa