Matilda Castrén vs. Sanna Nuutinen – kumpi on Suomen paras naispelaaja kaudella 2020?

Olympiapaikoissa kiinni olevat tähdet pelasivat huippukauden omilla kiertueillaan. Kesinäisessä vertailussa molemmilla on vahvuutensa…

Kauden 2020 paras suomalainen miesgolfari on pääkiertueelle loistavan sisääntulon tehnyt Sami Välimäki, jollei Kalle Samooja räjäytä pottia ja voita ET:n päätöskilpailua Dubaissa tulevalla viikolla.

Naisten puolella keskinäinen vertailu on vaikeampaa, mutta sitäkin kiinnostavampaa, sillä Matilda Castrén ja Sanna Nuutinen pelasivat eri puolella valtamerta loistavat kaudet.

Seuraavassa vertailussa arvioidaan Castrenin ja Nuutisen saavutuksia eri mittareilla.

Kilpailujen määrä

Koronaviruksen aiheuttamien järjestelyjen vuoksi kisojen määrä jäi kaikilla huipuilla normaalia huomattavasti alhaisemmaksi.

Castrén pelasi kaikki LPGA Tourin yhdeksän kisaa joihin hänen kategoriansa riitti. Näiden lisäksi hän osallistui viiteen Symetra Tourin kisaan. Yhteensä 14 kilpailua siis.

Sanna Nuutinen ahkeroi myös kaikissa LET:n kisoissa (12) joihin pääsi. Let Access Seriesilla eli LETASilla hän vieraili kahdesti. Myös Nuutinen pelasi yhteensä 14 kisaa.

Voitot

Matilda Castrén voitti yhden viidestä Symetra Tourin kisastaan. Saavutus on hyvin merkittävä edistysaskel, sillä kahdella ensimmäisellä haastajakiertueen kaudellaan paras sijoitus on ollut 18.

Sanna Nuutinen voitti toisen kahdesta Let Access Seriesin kilpailustaan. Ykköstila oli tällä tasolla Nuutiselle jo uran kolmas.

Plussa voitoista molemmille, vaikka Symetra Tourilla pelaajien taso on selvästi  Let Access Seriesia kovempi.

Tilanne: 1–1.

Sijoitukset kymmenen joukkoon

Castrén oli Symetra Tourilla voiton lisäksi kerran yhdeksäs. Oman kautensa kovin tai toiseksi kovin saavutus oli kahdeksas sija pääkiertueen LPGA Drive On Championshipissa. Kokonaismäärä siis kolme top 10 -sijoitusta

Sanna Nuutinen teki torstaina yhden suomalaisten kolmesta birdiestä Westlake Golf Clubilla

GETTY IMAGES

Nuutinen oli haastajakiertueen toisessa kisassaan kuudes. LET:lla hän oli kärjen tuntumassa vielä viimeisenä päivänä kolmeen otteeseen saavuttaen kahdesti kolmannen sijan ja kiertueen finalissa neljännen. Lisäksi hän oli kerran kymmenes.

Nuutinen vei tämän erän luvuin 6-3, josta hänelle plussa. Siitäkin huolimatta, että Castrénin kahdeksas sija LPGA Tourilla oli kovin saavutus parivaljakon yhteensä yhdeksästä saavuttamasta.

Tilanne 1–2 Nuutiselle.

Majorit

Castrén  hämmästytti ja ilahdutti suomalaisia raikkaalla esityksellään Women´s PGA Championshipissa. Hänellä oli debyytissään mahdollisuuksia jopa kymmenen joukkoon vielä viimeisenä päivänä. 23. sija on fantastinen saavutus, se tuotti paitsi lähes 40 000 dollarin shekin, myös 5 000 dollarin sakot hitaasta pelistä.

Sanna Nuutinen saavutti yhden kauden tavoitteistaan päästyään mukaan Women´s Openiin (ex-British Open). Kokemusta tuli, mutta kahden kierroksen jälkeen Nuutinen seurasi kisoja katsomosta.

Tilanne 2-2 Matilda Castrénille.

Sijoitus maailmanlistalla​

Kalenterivuoden 2020 käynnistyessä Matilda Castrén oli listalla tasaluvulla 1 100. Kun hänen oma kautensa on nyt päättynyt sijaluku on 210:s.

Sanna Nuutisen käyrä kulkee myös ylöspäin. Vuoden vaihtuessa sijoitus oli 298:s. Tourin finaalin neljännen sijan jälkeen uran paras 247:s.

Tilanne 3-2 Castrénille

Lisäksi hatunnosto uskomattoman kovasta noususta uran kolmennella ammattilaiskaudella

Saavutetut maaillmanlistan pisteet vuonna 2020

Naisten kiertueilta annettavien pisteiden määrä on ikuinen keskustelun ja kiistelyn aihe.

Matilda Castrén sai pisteitä kymmenestä eri kilpailusta.

Matilda Castrén on Suomessa ollessaan harjoitellut paljon Talmassa yhdessä valmentajansa Petteri Nykyn kanssa

Teemu Tyry

Kolmen perättäisen viikon jakso, joissa hän oli majorissa 23:s, voitti Symetra Tourilla ja oli kahdeksas LPGA Tourilla oli varsinainen pistesampo tuottaen 12,4 pistettä eli 63 prosenttia hänen kaikista pisteistään: 19,04.

Sanna Nuutinen keräsi pisteitä tasaisemmin. LET:n kisoissa pelaajien taso ja rankingit ovat alhaisempia, kaksi kolmatta sijaa ja neljäs tuottivat kukin keskimäärin puolet siitä, mitä Castrén sai ansaitusti kahdeksannesta sijastaan.

Nuutisen kokonaispisteet ovat 13,84.

Piste-eroa kertyi tasan se määrä, jonka Castrén sai majoristaan: 5,2 pistettä.

Tilanne 4-2 Castrénille

Ansiot kaudella 2020

Matilda  Castrén ansaitsi 14 kilpailussa yhteensä 117 081 euroa

Sanna Nuutisen tienestit 86 500 euroa ovat Castrénin summasta 73,88 prosenttia.

Plussa Castrénille, (tilanne 5-2 Castrénile)

Menestys majorissa ratkaisi….

Plussilla mitattuna Castren oli tässä vertailussa edellä luvuin 5-2.

Ratkaisevaksi nousi Matilda Castrénin kolmen viikon hurja jakso, etenkin major-menestys.

Vertailuun ei tietoisesti otettu kierroskeskiarvoja tai parasta kierrostulosta. Ei myöskään sijoitusta pistelistoilla pelaajien tason ja tourien kenttien eroavaisuuksien vuoksi.

Ennusmerkit vuodelle 2021

Suomella on kauden 2020 päättyessä kaksi vahvaa ehdokasta Tokion olympialaisiin. Mitaliehdokkaiksi Matilda Castrénia ja Sanna Nuutista ei voi vielä nimetä, mutta kehityksen jatkuessa molemmilla on mahdollisuutensa rikkoa maailmantähtien rintamaa yksittäisessä kisassa.

Sanna Nuutinen on muiden LET:lla  pelaavien suomalaishuipppujen  kanssa nostanut käden pystyyn osallistumiselle Ruissalon kilpailuun

Sanna Nuutinen on muiden LET:lla pelaavien suomalaishuipppujen kanssa nostanut käden pystyyn osallistumiselle Ruissalon kilpailuun

Juha Hakulinen / Aura Golf

Muista suomalaisista etenkin Ursula Wikströmillä on vielä mahdollisuus nousta kisakoneeseen toiseksi suomalaiseksi, mutta se todella vahvaa menestystä kauden ensimmäisellä puoliskolla.

Turun Ruissalossa kesäkuussa pidettävän LET:n kisan Gant Ladies Openin järjestäjien, median ja yleisön suuri yhteinen toive on, että kisassa nähtäisin myös Matilda Castrén.