Kotimaisten pelaajien voittamista yhdeksästä kilpailusta vain neljä on pelattu seuraavalla kaudella. Sami Välimäen manageri on metsästänyt suojatilleen USA:sta villejä kortteja WGC-kisan jälkeisille viikoille.
Maaliskuun alkuun (4.-7.3) aikataulutetun ET:n kisan Oman Openin peruuttamisesta tuli virallinen tieto sunnuntaina.
Maan hallitus on päättänyt kieltää toistaiseksi kaikki kansainväliset tapahtumat ja urheilukilpailut sekä muut kokoontumiset koronapandemian johdosta.
Kilpailun järjestäminen myöhemmin kalenterivuoden 2021 aikana on mahdollista, mutta siitä ei vallitsevassa tilanteesa ole olemassa tietoa.
Kisaohjelmassa on Lähi-Idän osalta vielä voimassa tostaina Saudi-Arabiassa järjestettävä kilpailu, sekä Qatar Masters (11.-14.3)
"Vai niin, en Omanin kisan peruuntumisesta ole vielä kuullutkaan", kertoi ensimmäisenä kommenttinaan edellisvuoden voittajan Sami Välimäen valmentaja Timo Karvinen maanantaina.
Karvinen matkustaa Saudi-Arabian kisan jälkeen sovitusti treenileirille Dubaihin Välimäkeä sparraamaan.
Tämän seuraava kisa Saudi-Arabian jälkeen on suunnitelman mukaisesti WGC:n Meksikosta Floridaan siirretty 78 pelaajan neljän kierroksen lyöntipelikilpailu.
"Qatar oli papereissamme kysymysmerkkinä jo aiemmin. Kisaohjelmaa viilataan tavoitteitamme tukeviksi mahdollisuuksien mukaan", Karvinen muotoili.
Välimäen tavoitteena on mahtua mukaan myös maaliskuun 24.-28. päivinä käytäviin WGC:n reikäpelikisohin Teksasissa. Kisan otetaan maailmanlistan 64 parasta.
Edellisten vuosien aikana on poikkeuksetta tullut muutamia poisjääntejä, joten Välimäen nykyisellä sijoituksellakin (69.) voisi päästä mukaan.
Jotta sijoitus pysyisi reikäpelimestaruuuskisan ilmoittautumiseen asti, mielellään tietysti nousisi, pisteitä olisi saatava Saudi-Arabiasta, Qatarista tai mahdollisista PGA Tourin muista kisoista.
"Reikäpelimestaruuden jälkeen 50:n joukossa maailmanlistalla olevat pääsevät varmuudella Mastersiin", Karvinen kiteyttää tilanteen.
Viides suomalaisten voittama kisa joka peruuntuu tai on lopetettu
Sami Välimäen Oman Openissa uusinnan jälkeen saavuttama ykköstila oli suomalaisten yhdeksäs European Tourilla.
Pirkkalalainen Nokia River Golfin pelaaja joutuu odottamaan voittonsa puolustamista, mahdollisesti kaudelle 2022 asti.
Mikko Korhonen on ollut hallitseva Volvo China Openin mestari toukokuusta 2019. Edellisvuoden kisa peruuntui pandemian takia. 2021 ohjelmaan kisaa ei ole piirretty, joten Korhosen Kiinan valtakausi kestänee ainakin kolme vuotta.
Koronapandemia on perunut kahden voittokisan järjestämisen. Lisäksi kolme suomalaisten voittamaa kisaa on yksinkertaisesti lopetettu. Hamillinen sattumaa tietysti, että ne ovat osuneet suomalaisia koskettavalla tavalla.
Korhosen ensimmäinen voittokisa Itävallassa, Shot Clock Masters 2018 jäi seuraavalle vuodelle ilman yhteistyökumppania ja se on ainakin toistaiseksi kuopattu saamastaan hyvästä vastaanotosta huolimatta.
Roope Kakko voitti kaudella 2015 Madeira Openin, joka kuului ET:n ohjelmistoon 23 vuoden ajan 1993-2015.
Tämä on Kakon toistaiseksi ainoa ykköstila ET:lla. Hän ei päässyt voittoaan puolustamaan.
Pitkään kolmeakin ET:n kisaa kausittain isännöineesssä Portugalissa ei Madeira Openiin enää löytynyt kumppaneita 2015 vuoden jälkeen.
Mikko Ilosen viidestä voitosta viimeisin ja arvokkain oli Volvo World Match Play Championshipin ykköstila Lontoossa.
Loppuottelussa hän kukisti Henrik Stensonin nousten maailmanlistalla 37:ksi.
European Tourin suurimpiin klassikoihin kuulunutta kilpailua oli pelattu 51 kertaa vuodesta 1964.
Voittajien listalla olivat käytännössä kaikki Euroopan tähdet, sekä maailmantähdistä Jack Nicklaus, Greg Norman, Ernie Els (7x),Hale Irwin, Mark 0´Meara, Gary Player ja ensimmäisen kisan voittaja, Arnold Palmer.
Tämäkin kisa päättyi Ilosen voiton jälkeen. Volvo vetäytyi golfkumppanuuksista ET:lla, uutta sponsoria ei löydetty.
Kauden ensimmäinen major käynnistyy huhtikuun kahdeksantena päivänä. Dustin Johnson puolustaa marraskuusssa saavuttamaansa ylivoimaista ykköstilaa.
US Masters siirrettiin päättyneen vuoden kisaohjalmassa viimeiseksi majoriksi. Se päättyi marraskuun 15. Dustin Johnsonin juhliin. Viiden lyönnin voittomarginaali oli ylivoimaisin sitten Tiger Woodsin 1997 näytöksen, jolloin hän tulitti muut kumoon 12 lyönnin erolla.
Tunnelma ja näkymät Augusta Nationalilta olivat marraskuussa historialliset, sillä yleisöä ei kisaan laskettu. Toimitsijoiden lisäksi paikalla oli vain kourallinen Augustan jäseniä, pelaajien taustajoukkoja sekä golfalan Vip-henkilöitä.
Tilanne voi olla sama huhtikuun viidentenä käynnistyvällä viikolla, jolloin 85:s US Masters pelataan vain vajaat viisi kuukautta edellisen päättymisen jälkeen.
Jack Nicklaus pisti jalalla koreasti caddiensa kanssa 1960-luvulla Augusta Nationalillla otetussa kuvassa antaen myös yleisölle aihetta riemuun.
GETTY IMAGES
USA:ssa koronatilanne on vaikea, eikä urheilutapahtumiin muutamia poikkeuksia lukuunottamatta ole yleisöä laskettu. Järjestävä taho, Augusta National Golf Club ei ole päätöstään tehnyt.
Golfkerho laittoi elinikäisen lipunosto-oikeuden The Mastersiin omaaville henkilöille loppuvuodesta mailin, jossa se kertoi siirtävänsä lippujen toimittamista normaalista tammikuun ensimmäisestä päivästä eteenpäin.
Aiheesta uutisoineen Golfweekin mukaan Augusta National informoi vakioasiakkaitaan lupauksella, että lisätietoa kisan järjestelyistä sekä yleisön mahdollisesta sisäänpääsystä on luvassa tammikuun loppuun mennesssä.
Mastersissa parasta osaamistaan useaan otteeseen näyttänyt vuoden 2015 mestari Jordan Spieth lohduttautui sillä, että pelaajien kannalta kenttä on sama, vaikka tunnelmassa jäädään jälkeen.
“Riippumatta siitä, onko katsojia vai ei, pelaamme samaa kenttää tavoitteenamme niiden pelaajien kukistaminen jotka kulloinkin ovat mukana. Tunnelman syntymisen kannalta yleisö Mastersissa nostaa Augusta Nationalin ainutlaatuiselle tasolle. Omaan pelaamiseen sillä onko yleisöä vai ei, ei ole merkitystä", Spieth määritteli.
Oheisen videon kautta pääset kiertämään Dustin Johnsonin mukana kaikki Augusta Nationalin 18 reikää US Mastersin voiton tuoneiden lyöntien myötä.
Yksi lyönti paremmin Dubain päätöskisassa ja Sami Välimäki olisi voinut merkitä ensi kesän kilpailukalenteriin The Open Championshipin.
Sami Välimäki oli erittäin lähellä varmistaa paikan ensi kesän The Open Championshipissä. Kilpailun järjestävä R&A julkisti eilen uusia osanotto-oikeuksia ensi kesän turnaukseen.
Koska vuoden 2020 kilpailu peruttiin koronaepidemian vuoksi viime kesänä, kategoriat poikkeavat hieman normaalista tilanteensa.
Yleensä paikan ainoaan Euroopassa pelattavaan majoriin saavat Race-to-Dubai-rankingin 30 parasta pelaajaa. Peruuntumisen vuoksi pääsevät kaudella 2019 kolmenkymmenen parhaan joukkueen päässeet pelaajat mukaan ensi kesän turnaukseen.
Sen sijaan päättyneen kauden rankingista The Openiin pääsee kymmenen parasta pelaaja. Harmittavasti Välimäen sijoitus oli 11:s. Toisin sanoen hän jäi ensimmäisenä rannalle kilpailusta tämän kategorian perusteella.
Käytännössä Välimäki jäi major-paikasta lyönnin päähän. Mikäli hän olisi pelannut päätöskilpailun lyönnin paremmin, hän olisi noussut jaetulle päätöskisassa jaetulle kolmannelle sijalle ja LouisOosthuizenin ohi kokonaiskisan kymmenenneksi. Se olisi sinetöinyt paikan ainakin yhdessä arvoturnauksessa ensi vuonna.
Mutta ei hätiä. Välimäellä on vielä monta oljenkortta ensi kaudella päästä mukaan The Openiin. Tässä niistä kaksi todennäköisintä:
Välimäen pitäisi nousta toukokuun 23. päivään mennessä maailmanlistalla 50 parhaan joukkoon.
Hänen pitäisi nousta kesäkuun 27. päivään mennessä European Tourin rankingissa 20 parhaan joukkoon ja niistä niiden viiden parhaan joukkoon, joilla ei vielä muuten ole osallistumisoikeutta The Openiin.
Lisäksi ensi kesänä järjestetään karsintakilpailuja.
Välimäki on noussut golfin maailmalistalla 70:nneksi, joten tärkeään 50 parhaan joukkoon nouseminen on todella lähellä.
Majorien lisäksi se nostaisi nuoren suomalaisen pelaamaan myös rahakkaissa WGC-kilpailuissa.
Sateet huuhtelivat majorin ratkaisevan kierroksen käynnistymään maanantaina kello 16.00 Suomen aikaa.
Amy Olson tavoittelee ensimmäistä voittoaan ammattilaisena,
Hinako Shibunolla on vyöllään edelliskaudelta Women´s Openin ykköstila.
Myöhäissyksyn sateet koettelivat US OPenin pelaajia jo kisan kolmantena päivänä lauantaina. Sunnuntaina pelit jäivät lyhyeen. 65:sta pelaajasta 17 ei ehtinyt edes aloittaa peliään myrskyn ja kovan sateen vuoksi. Olosuhteet eivät päivän mittaan Champions Golf Clubilla parantuneet, joten neljäs kierros pyritään pelaamaan loppuun maanantain aikana.
Japanin "hymyilevä Tuhkimo" Hinako Shibuno johtaa US Openia ennen viimeistä päivää
GETTY IMAGES
Jännitystä on luvassa, ja aasialaispelaajien vyöryä kärkisijoille. Amy Olson (-3) on käytännössä yksin puolustamassa emäntämaan kunniaa pelaten yhdessä Japanin Hinaki Shibunon (-4) ja Thaimaan Moriya Jutanugarnin kanssa.
Jutanugarn on voittanut yhden kisan LPGA Tourilla, Shibuno majorin, Women´s Openin, joka sekin on LPGA Tourin osailpailu. Olsonille ei hienon amatööriuran jälkeen ole vielä ykköstiloja rahakentiltä kahdeksan vuoden aikana kertynyt.
Nimekkäillä takaa-ajajillakin on mahdollisuutensa. Lähes varmaa on kuitenkin se, että Eurooppaan ei voittopokaali ole matkaamassa. Ruotsalaisamatöörit Linn Grant ja Ingrid Lindblad jakavat sijalukua 14:s kuusi lyöntiä Shibunoa heikommalla tuloksella.
Viaplay ja V Sport Golf näyttävät neljännen päivän suorana lähetyksenä kello 16.00-22.30
Thaimaalaissisarukset Moriya ja Ariya Jutanugarn menevät historiankirjoihin, mikäli Moriya nousee päätöspäivänä kolmannelta sijalta US Openin sankariksi.
Moriya ja ja AriyaJutanugarn olivat jo murrosikäisinä maailmantähtiä omassa ikäluokassaan ja hätkähdyttivät taidoillaan ympäri maailman. Suomessa Moriya ja Ariaya pelasivat kahdesti amatööreinä Finnair Mastersissa ihastuttaen paitsi vakuuttavalla lyömisellä, myös positiivisuudellaan.
Ariya pääsi karsintojen kautta Thaimaassa pelattuun LPGA Tourin kisaan vain 11-vuoden iässä 2007. Ammattilaisena hän nousi tähdistöön LET:n kautta, josta siirtyi "pääkiertueelle" LPGA Tourille ja on voittanut näillä yhteensä 13 kertaa, joista kaksi arvokkainta ovat US Openin (2018)ja Women´s Openissa (2016) saavutetut major-voitot.
Maailmanlistan ykköseksi marraskuussa 25 vuotta täyttänyt Ariya nousi 2018 ja on vakiinnuttanut paikkansa naishuippujen ykkösketjussa.
Sisartaan reilun vuoden vanhempi Moriya on jäänyt koko uransa ajan Ariyan varjoon. Siitäkin huolimatta, että hän pääsi LPGA Tourille karsinnoist jo vuodelle 2013 ja oli Tourin tulokas. LPGA Tourilla voittoja on vain yksi, sijoituksia kärkikymmenikköön valtavasti.
Majoreissakin Moriya on kolkutellut ovelle sijoittuen parhaimmillaan Evian Championshipissa kolmanneksi.
HInako Shibuno pelaa pääasiassa kotimaassaan Japanissa. USA:ssa hänen menestyksensä on jäänyt vaatimattomaksi
GETTY IMAGES
Sunnuntaina hänelle aukeaa tilaisuus päästä valoikeilaan, sillä US Openin päätöskierrokselle Moriya Jutanugarn (-1) lähtee kolmannelta sijalta edellään USA:n Amy Olson (-3) sekä kisaa johtava Japanin Hinako Shibuno (-4).
Fyysisesti kookkaampi pikkusisko Ariya Jutanugarn (+1) on myös kuviossa mukana, yhdeksännellä sijalla vain viisi lyöntiä Shibunoa jäljessä.
Historialliseksi Moriyan mahdollisen voiton tekisi se, että yksikään sisaruspari ei ole US Openia voittanut.
Kolmannella kierroksella kärkikolmikossa pelannut Ruotsin amatööri Linn Grant (69-69-78,+3) joutui taipumaan kauden 2018 US Openin tavoin. Sijaluku on 19.
Ruotsalaisamatöörejä on 20:n joukossa hämmästyttävästi kolme, sillä Ingrid Lindbad ja Maja Stark jakavat sijalukua 15. tuloksella +2.
21-vuotias Lynn Grant taistelee vuoden 2018 tavoin kärkisijoista US Openissa, jota johtaa lempinimellä "hymyilevä Tuhkimo" tunnettu Japani Hinako Shibuno.
Houstonissa Champios Golf Clubilla pelattavasssa naisten US Openissa on ennen viikonloppua hyvin poikkeuksellinen kärkikolmikko. Ensimmäistä kertaa kisassa pelaaja Hinako Shibuno (-7) johtaa, amatöörit Lynn Grant (-4) sekä Kaitlyn Papp (-3) lähtevät Cypress Creekin kentälle hänen matkassaan.
Hymyilevän Tuhkimon, Hinako Shibunon vanhemmat kilpailivat keihäänheitossa ja kiekonheitossa
GETTY IMAGES
Shibuno voitti edelliskaudella sensaatiomaisesti Women´s Openin ensimmäisellä yrittämällään. Tulokasvuosi LPGA Tourilla on kuitenkin ollut raskas, kolmessa majorissa japanilainen on kuitannut parhaaksi sijoituksekseen 51. Hinako Shibuno johtaa kolmella lyönnillä, joten hänellä on erinomaiset mahdollisuudet olla kärkitaistossa myös sunnutain finaalikierroksella. Yksikään japanilainen ei ole onnistunut US Openia voittamaan.
Kilpailun kymmenestä ruotsalaisesta seitsemän selvisi jatkoon. Lynn Grant on yksi neljästä amatööristä, joka jo 2018 oli US Openissa kahden päivän jälkeen toinen tuloksin 69-72. Viikonloppu oli nuorelle neidolle todella vaikea, 78-81 tuloksin hän putosi sijalle 57.
"Olen nyt huomattavasti kokeneempi. TV-kameroita ja kuvaajia hyöri 2018 kolmannell kierroksella ryhmämme perässä, en ollut tottunut siihen hälinään", Grant muistaa tapahtuman. Arizona State Universityssa opiskeleva Grant on menestynyt kansainvälisillä kentillä erinomaisesti ja noussut myös amatöörien maailmanlistalla jo viidenneksi.
Ranskan Catherine Lacoste (1967) on ainoa amatööri, joka on onnistunut US Openin voittamaan. Ruotsalaisista maailman perinteikkäimmän naisten majorin voittoa ovat juhlineet Annika Sörenstam (3x) sekä Liselotte Neumann.
Some beautiful shots were played this morning at Champions Golf Club.
Sörenstamin uran kymmenes ja viiimeinen major-voitto US Openissa 2006 on myös toistaiseksi viimeinen eurooppalaisen saavuttama tässä kilpailussa.
Edellisessä Teksasin kilpailussaan golfauto-onnettomuudessa ollut kisan vuoden 2007 voittaja Cristie Kerr toipui US Openiin, ja on tuloksellaan -2 kuudentena.
Cristie Kerr on voittanut LPGA Tourilla 20 kertaa ja pelannut yhdeksän kertaa Solheim Cupissa
GETTY IMAGES
"Jos joku olisi sanonut minulle sunnuntaina, että olen torstaina pelikunnossa US Openiin, en olisi sitä uskonut. Tämä tuntuu uskomattomalta, rakastan US Openia", kisan vanhin osanottaja, 43-vuotias Kerr hymyili toisen kierrokensa jälkeen TV-haastattelussa.
Viaplay ja V Sport Golf näyttävät naisten US Openin kolmannen päivän lauantaina klo 20.00-01.30