Hyppää pääsisältöön
Lontoon lähistöltä löytyy kymmenittäin loistavia golfkenttiä. Yksi niistä on Woking Golf Club, jossa kannattaa vierailla golfmatkalla.
Juha Tuukkanen

Lontoo 48 tunnissa – päivät Heathland-kentillä, illat suurkaupungin sykkeessä

Lontoo on omassa luokassaan parin päivän golfkohteena. Päivät pelataan upeilla heathland-kentillä ja illat vietetään suurkaupungin sykkeessä.

Golfia kanervien keskellä

AAMUPÄIVÄ Heathrow’n lentokentältä pääsee Woking Golf Clubille alle kahdessa tunnissa metron, junan ja taksin yhdistelmällä. Koska Lontoossa kulku kentälle käy kätevästi raiteita pitkin, junassa näkyy myös muitakin matkustajia.

Woking on kanervikkoisella nummella sijaitseva heathland-kenttä. Sen tietää Suomessa vain harva, vaikka kentän pitkä ja mielenkiintoinen historia ulottuu 1890-luvulle saakka.

Woking tunnetaan esimerkiksi siitä, että sen neljännelle reiälle rakennettiin aikanaan maailman ensimmäiset hiekkaesteet keskelle väylää. Bunkkerit herättivät tuolloin ihmetystä ja jakoivat rajusti pelaajien mielipiteitä.

Wokingin väylät eivät ole erityisen pitkiä, mutta metsä reunustaa niistä useampia. Muutamaa sokkoavausta lukuun ottamatta kenttä on selkeä, joten tulosta voi tehdä jo ensimmäisellä kerralla. Pääosin kenttä vaatii tarkkaa peliä, mutta välillä se antaa mahdollisuuksia myös hyökätä.

ILTA Jälkipelit on mukava hoitaa hyvän ruoan ja juoman kera The Anchor & Hopessa. Rento gastropub sijaitsee vajaan 10 minuutin kävelymatkan päässä Waterloon asemalta.

Pubissa tarjoillaan päivittäin vaihtuvia, taidokkaasti valmistettuja annoksia, jotka yhdistyvät upeasti tarjolla oleviin juomiin ja huumaavaan tunnelmaan. The Anchor & Hope on kokemus, jonka voi kokea vain Lontoon kaltaisen suurkaupungin sykkeessä.

GG-2_19-Thames.jpg

London Bridgeltä käsin pääsee seuraamaan Thamesin vilkasta laivaliikennettä.
London Bridgeltä käsin pääsee seuraamaan Thamesin vilkasta laivaliikennettä.
Juha Tuukkanen

Aamukävely Thamesilla ja upea Walton Heath

AAMU Lontoossa aikaa ei kannata tuhlata nukkumiseen. Kun herää kukonlaulun aikaan, ehtii ennen golfkierroksia käydä aamukävelyllä ja samalla nauttia hotellin perusbuffet’ta edullisemman ja kiinnostavamman aamiaisen jossakin Borough Marketin kojuista tai kahviloista.

Aamukävely jatkuu Thames-joelle, jossa London Bridgeltä voi käydä ihastelemassa vilkasta vesiliikennettä, Tower Bridgeä ja 310 metriä korkeaa The Shardia, joka on Euroopan viidenneksi korkein rakennus.

GG-2_19-Lontoo_kahvila.jpg

Lähellä Borough Marketin kauppahallia sijaitsevan Gentlemen Barista -kahvilan tuhti toast ja capuccino riittävät aamiaiseksi.
Lähellä Borough Marketin kauppahallia sijaitsevan Gentlemen Barista -kahvilan tuhti toast ja capuccino riittävät aamiaiseksi.
Juha Tuukkanen

PÄIVÄ Kaupunkiseikkailun jälkeen siirrytään junalla Walton Heathiin. Lontoon eteläpuolella sijaitsevan legendaarisen golfklubin molemmat kentät – Old ja New Course – on rankattu Iso-Britannian 50 parhaan kentän joukkoon. Vanha kenttä on ollut maailman sadan parhaan golfkentän joukossa siitä lähtien, kun kenttiä alettiin laittaa paremmuusjärjestykseen vuonna 1938.

Walton Heath toimi Ryder Cupin näyttämönä vuonna 1981, ja se on isännöinyt European Tourin osakilpailuja neljällä eri vuosikymmenellä. Vuodesta 2005 lähtien täällä on karsittu US Openiin.

Yli satavuotiaan klubin historiaan mahtuu elämää suurempia tarinoita. Ennen toista maailmansotaa Walton Heathin kapteenina toimi Walesin prinssi Edvard, joka kruunattiin Englannin kuninkaaksi samana vuonna. Edvard XIII on edelleen ainoa golfklubin kapteenina toiminut hallitseva kuningas. Häntä seurasi hänen veljensä Yrjö VI, joka oli myös klubin kunniajäsen. Entinen jäsen on myös maan entinen pääministeri Winston Churchill.

GG-2_19-Walton-Heath.jpg

Walton Heathiin väriä tuovat punertavat kanervikot ja keltaista heinää kasvavat karheikot.
Walton Heathiin väriä tuovat punertavat kanervikot ja keltaista heinää kasvavat karheikot.
Juha Tuukkanen

Klubin yli satavuotisen historian aikana kentällä on toiminut vain kolme eri head prota. Heistä ensimmäinen oli viisinkertainen The Open -voittaja ja tunnettu golfkenttäarkkitehti James Braid (head prona 1904–1950). Matkalla ykkösen tiille kannattaa pistäytyä klubin sivurakennuksessa, jossa on kaikille avoin näyttely Braidin saavutuksista.

Walton Heathin kaksi kenttää risteilevät samalla avoimella nummella. Varsin tylsän ykkösen jälkeen päästään nauttimaan hyvin ainutlaatuisesta kokemuksesta, jossa mieleenpainuvat reiät seuraavat toinen toistaan.

Karheikoissa on runsaasti tiheitä, eri väreissä loistavia kanervikkoja. Kanervien sekaan päätyneet pallot löytyvät yllättävänkin hyvin, mutta pelaaminen sieltä vaatii rohkeutta ja voimaa.

Uusi ja vanha kenttä muistuttavat paljon toisiaan, mutta Old Course on vahvempi ja näyttävämpi. Kentät pelataan joka päivä siten, että toisella kentällä aamupäivällä ryhmä pelaa neljällä pallolla ja iltapäivällä kahdella pallolla. Toisella kentällä järjestys on aina toisin päin.

Mikäli kiertää molemmat kentät samana päivänä, Old Course kannattaa pelata omalla pallolla ja New Course foursomena.

GG-2_19-Walton-Heath-penkki.jpg

Walton Heathin vinossa penkissä näkyvät ajan jäljet.
Walton Heathin vinossa penkissä näkyvät ajan jäljet.
Juha Tuukkanen

ILTA Kahden kierroksen jälkeen ei riitä voimia nauttia illallista pitkän kaavan mukaan, joten ruokapaikaksi valikoituu Sohossa sijaitseva Duck and Rice. Se on mielenkiintoinen yhdistelmä pienpanimoa ja kiinalaista ravintolaa. Modernilla otteella tehtyjä annoksia voi tilata pöytään koko seurueen kesken jaettavaksi niin kauan kuin nälkää riittää. Annoksista erityismaininnan ansaitsee kanaa kung po, jota on kehuttu maailman parhaaksi.

KOLME VINKKIÄ LONTOOSEEN

  • Helsinki–Lontoo on yksi vilkkaimmista Suomesta lähtevistä lentoreiteistä ja siksi edullisia lentoja on tarjolla ympäri vuoden eri kentille. Lontoon lentokentiltä keskustaan pääsee helposti junalla tai metrolla. Auton vuokraamista tai taksia ei kannata edes harkita hitauden ja hinnan takia.
  • Oyster Card -kortilla matkustaminen julkisissa kulkuvälineissä on huomattavasti helpompaa kuin kertalippujen kanssa puljaaminen. Kortteja myydään esimerkiksi lentokentällä, ja korttiin  voi ladata haluamansa summan rahaa. Kortti ei vanhene, vaan toimii myös seuraavilla Lontoon-reissuilla.
  • Moni Lontoon alueen kenttä ilmoittaa kotisivuillaan varsin tiukat säännöt vieraspelaamisen ajankohdiksi, mutta kentiltä kannattaa aina kysyä mahdollisuutta vierailla myös ilmoitettujen aikojen ulkopuolella. Varsinkin neljän hengen seurueen kohdalla kentät saattavat hyvinkin tehdä poikkeuksia, mikäli kyseessä ei ole kaikkein ruuhkaisin pelisesonki.

GoGolf suosittelee