Hyppää pääsisältöön
Getty Images

Lisää birdiejä? - Suunnittele lähestymiset tarkemmin

Keskittymällä yksityiskohtiin pystyt pudottamaan lyöntejä tuloskortista. Samat säännöt pätevät tour-pelaajiin ja amatööreihin, lyönnit on suunniteltava oikein.

Yksityiskohtiin keskittyminen on ammattilaisille todella tärkeää. Pallon saaminen mahdollisimman lähelle reikää lähestymisissä on avain menestykseen tourilla. Oikeat lyöntivalinnat voivat auttaa myös klubipelaajaa kauden parhaaseen tulokseen. Griininmuotojen ja lentokaaren huomioiminen lähestymislyönneissä auttaa saamaan pallon lähemmäksi reikää. 

PGA Tourin puttitilastoissa prosentit kertovat karun totuuden, birdejä alkaa tulla vasta kun päästään alle kahden metrin päähän reiästä. Kuuden metrin matkalta pelaajat upottavat vain 15% puteista. Tämä on vain noin yksi seitsemästä. Amatöörille epätasaisilla griineillä tilasto voi helposti olla yksi kymmenestä. Kolmesta metristä pallo uppoaa 40 % tarkkuudella ja kahdesta metristä päästään 60 % varmuuteen. Jos siis haluat tehdä keskiarvolla kolme birdiä kierrosta kohden on pallo saatava kahteen metriin vähintään viisi kertaa kierroksen aikana.

Miten saat pallon useammin lähelle reikää?

Lähestymisissä amatööri ei aina otta huomioon, miten pallo käyttäytyy sen laskeutuessa griinille. Tuulen ja kierteiden takia pallo harvoin lentää piikkisuoraan. Jos tiedät, että tuuli, draw tai fade tulee vaikuttamaan lentokaareen, ota se huomioon siinä mihin kohtaan griiniä pallo laskeutuu. 

Jos griinien pinnat ovat kovat, huomioi tämä lähestymisten pituutta arvioidessa. 130 metrin lyönti voi tarvita vain 125 metrin ilmalennon ja viisi metriä pomppuja. Pomput lisääntyvät raffista pelattaessa, kun spinnin määrä vähenee. Väyläbunkkerista pallo voi jopa spinnata taaksepäin. 

Huomioi myös kierteet ja tuuli. Kauniilla drawlla lyöty pallo voi helposti päätyä kaksi metriä laskeutumiskohdasta vasemmalle. Pidä siis huoli siitä, että draw lähestymiset laskeutuvat hieman lipusta oikealle. Sama vaikutus on tuulella. Esimerkiksi vasemmalta oikealle puhaltava tuuli saa pallon kääntymään hieman oikealle ja se tulee myös pomppaamaan oikealle. Silloin pallon on laskeuduttava reiästä vasemmalle. 

Kotikentän griinien pinnanmuodot ovat monille hyvässä muistissa. Silti niihin on hyvä kiinnittää yhä enemmän huomiota lipunpaikkojen vaihtuessa. Ylämäkeen tai alamäkeen laskeutuva lähestyminen on otettava huomioon. Kilpapelaajien on hyvä piirtää ainakin alkeellinen griinikartta kisakentästä. Se voi auttaa puteissa ja tulee varmasti auttamaan lähestymisien suunnittelussa. 

 

GoGolf suosittelee