Hyppää sisältöön

Liberty National: Maailman kallein kenttä?

GoGolf vieraili viime syksynä tiettävästi maailman kalleimmalla yksityisklubilla. Ennen kuin siitä tuli ökyrikkaiden temmellyskenttä

Ennen kuin Liberty Nationalista tuli ökyrikkaiden temmellyskenttä, paikalla sijaitsi kaatopaikka.

MANHATTANIN PILVENPIIRTÄJÄT jäävät vasemmalle ja New Yorkin kuuluisin symboli, Vapaudenpatsas, oikealle, kun vene kuljettaa ryhmää golfareita Manhattanilta kohti maailman kenties kalleinta golfkenttää.

Liberty National on newjerseyläinen yksityinen golfklubi, johon liittyminen maksaa satoja tuhansia dollaria. Sen päälle tulee vielä noin 25 000 dollarin vuosimaksu. Se on kallis, vaikka hintaan sisältyy jäsenten käytössä oleva venekyyti Chelsea Piersin satamasta Hudson-jokea pitkin golfkentälle.

Liittymismaksun suuruutta selittää se, että kentän rakentaminen maksoi lähteestä riippuen 250–400 miljoonaa dollaria eli samaa luokkaa kuin Helsingin olympiastadionin remontointi. Ökyluokkaan nousevalla liittymismaksulla on haluttu kattaa merkittävä osuus maailmanennätyslukemiin nousseen golfkentän rakentamiskustannuksista.

Vaikka klubiin mahtuisi uusia jäseniä ja kentällä on lähes aina tilaa, klubi rajoittaa tarkasti sitä, keitä sinne päästetään vierailemaan. 

Klubilla on tähän varaa, sillä kentän perustaja on upporikas Paul Fireman perheineen. Fireman teki satojen miljoonien tilin, kun urheilujätti Reebok myytiin Adidakselle. Fireman oli pörssiyrityksen pääjohtaja ja suuromistaja.

Vaikka 14. reikä on lyhyt, viheriöön on Rory McIlroynkin vaikea osua. Taustalla kohoavat pilvenpiirtäjät saattavat viedä huomiota pois itse pelistä.

Vaikka 14. reikä on lyhyt, viheriöön on Rory McIlroynkin vaikea osua. Taustalla kohoavat pilvenpiirtäjät saattavat viedä huomiota pois itse pelistä.

Getty Images

VAJAAN PUOLEN tunnin venematkan jälkeen vene kiinnittyy laituriin. Vastassa on ryhmä valkoisiin haalareihin pukeutuneita caddieita, jotka nappaavat bägimme mukaansa. Seuraavan kerran näemme mailat tovin kuluttua rangella, jossa palloina käytetään Titleistin ProV1:siä. Rangen lyöntialusta on täydellisen kiinteä, ja pehmeäkuoriset pallot pysähtyvät rangella oleville viheriöille napakasti.

Caddiet putsaavat mailan aina käytön jälkeen ja sujauttavat ne takaisin bägiin. Kentälle neljän hengen ryhmä saa mukaan yhden mailapojan, jonka neuvot tulevat ensikertalaiselle tarpeeseen.

Ennen avauslyöntiä ehditään myös katsastaa klubitalo. Lasiseinäinen rakennus taideteoksineen muistuttaa pikemminkin modernin taiteen museota kuin golfklubia.

Pro shop on ainoita asioita, joista rakennuksen tunnistaa golfklubiksi. Kentän logolla varustettujen pikeepaitojen, neuleiden ja lippalakkien korkean hinnan vuoksi tuliaisostokset jäävät tekemättä. Muistoksi reissusta jää sentään bägilätkä, johon on kaiverrettu oma nimeni.


Links-henkisen kentän kiertämisen tekee ikimuistoiseksi televisiosta tutut upeat maisemat.


TIISTAINA AAMULLA kentällä on tilaa, sillä vieraspelaajia lasketaan kentälle valikoidusti ja siihen vaaditaan kuulemani mukaan hyviä suhteita.

20 hengen ryhmämme lisäksi kentällä näkyy vain muutamia pelaajia, jotka caddiemme tunnistaa jäseniksi. Links-henkisen kentän kiertämisen tekee ikimuistoiseksi televisiosta tutut upeat maisemat. Silmiin osuu tuon tuosta soihtua kannatteleva Vapaudenpatsas ja pilvenpiirtäjien hallitsema taivaanranta.

Major-voittaja Tom Kiten ja Bob Cuppin suunnittelema kenttä ei ole hullumpi teos itsessään. Kun yleensä golfkenttäsuunnittelun klassinen periaate on, että arkkitehdit pyrkivät hyödyntämään kohteen luonnollisia maastonmuotoja, täällä kaksikko Kite ja Cupp loivat kentän tyhjästä mielihalujensa mukaan. Tämä johtuu tontin ”likaisesta” historiasta.

Vielä 20 vuotta sitten alue näytti lohduttomalta, sillä viheriöiden, bunkkerien, puiden, vesiesteiden ja nataa kasvavien “hiekkadyynien” sijaan maisemaa hallitsivat muun muassa syöpyneet öljysäiliöt ja ruosteiset varastorakennukset.


3 faktaa

Kuuluisia jäseniä ovat esimerkiksi pop-laulaja Justin Timberlake, huippugolfari Phil Mickelson, näyttelijä Mark Wahlberg ja New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani. Lisäksi jäsenistöön kuuluu muun muassa pörssiyhtiöiden johtajia.

Maa-alueen entisiä omistajia ovat olleet kuuluisat Rockefellerin ja Gambinon suvut. Rockefellerit ovat tunnettuja öljyteollisuudesta ja Gambinot ovat kuuluisa newyorkilainen mafiaperhe. Muutama Gambinon perheen edustaja on jäsenenä klubissa.

Klubin jäsenyyteen tarvitaan nykyisten jäsenten suositus. Lisäksi jäseniksi pyrkivät haastatellaan useaan otteeseen ennen kuin heidät voidaan hyväksyä jäseneksi.


Aikaisemmin kentän paikalla on sijainnut muun muassa öljyjalostamo ja toisen maailmansodan aikainen ammusvarasto. Alueen viimeisin käyttötarkoitus ennen golfkentän rakentamista oli toimia teollisen jätteen kaatopaikkana ja vuosien saatossa maaperään oli päässyt imeytymään erilaisia myrkkyjä. Ennen kuin kenttää päästiin rakentamaan, rakennukset piti purkaa ja maaperä puhdistaa saasteista.

Rekkaralli oli kentän rakennustöiden aikaan melkoinen, sillä Paul Fireman kertoi joitakin vuosia sitten julkaistussa Forbes-lehden artikkelissa, että maata rahdattiin kentälle 200 rekkalastillista päivässä kahden vuoden ajan.

Joissain kohtaa kenttää maanpintaa on kohotettu jopa 15 metriä, jotta kentältä aukeaisi paremmat näkymät Hudson-joelle.

Kuten rakennusprojekteissa on tapana, kustannukset paisuivat ja Firemanin mukaan alkuperäinen kustannusarvio lopulta tuplaantui. Omistajien voikin olla mahdotonta saada rahojaan takaisin lyhyellä tähtäimellä pelkästään golfkenttää pyörittämällä.

Pitkän ajan kuluessa he voivat kuitenkin tienata sillä, koska suunnitteilla on ollut rakentaa alueelle melkoinen määrä miljoonasta viiteen miljoonaan dollaria maksavia luksustaloja.

Vapaudenpatsaaseen törmää eri puolilla kenttää. Televisiosta tutut maisemat tekevät kentän kiertämisestä välillä epätodellisen kokemuksen.

Vapaudenpatsaaseen törmää eri puolilla kenttää. Televisiosta tutut maisemat tekevät kentän kiertämisestä välillä epätodellisen kokemuksen.

Getty Images

KENTTÄ EI juurikaan markkinoi itseään, mutta se pyrkii lisäämään tunnettuuttaan järjestämällä merkittäviä ammattilaiskilpailuja. Liberty National on isännöinyt kaksi kertaa FedEx Cupin play off -kisan, ja syys-lokakuun vaihteessa kentällä pelataan The Presidents Cup, jossa Yhdysvallat kohtaa muun maailman joukkueen.

Seuraavan reilun parinkymmenen vuoden aikana kentällä pelataan lisäksi kymmenen muuta PGA Tourin kisaa. Kentällä (par 71) riittää siihen rahkeita, sillä pisimmillään se on yli 6 700 metriä pitkä.

Yleisesti ottaen Liberty Nationalia voisi luonnehtia urbaanissa maisemassa sijaitsevaksi  links-kentäksi, joka puhkeaa kukkaan kierroksen loppupuolella. Hieman samantyyppinen, entisen kaatopaikan päälle rakennettu links on Trump Golf Links at Ferry Point, jonka kiersimme samalla reissulla.

Laivamatkan, upeiden maisemien ja kivan kentän ansiosta Liberty National nousee omien golfkokemusteni listalla lähelle kärkeä, paljon Trumpin kenttää korkeammalle.

3 parasta reikää

  • Reikä 14 on lyhyt par 3, joka lyödään veden yli pienelle viheriölle. Klubitiiltä matkaa on vain reilu sata metriä, mutta parin tekeminen on esteiden vuoksi kiven alla. Avauksen jättää helposti lyhyeksi.

  • Reikä 16 on lyhyt par 4, jonka pitkälyöntinen klubipelaaja voi avata yhdellä päälle. Pituuden lisäksi griiniosumaan tarvitaan kuitenkin tarkkuutta, sillä vesi vaanii oikealla. Lyhyin reitti viheriöltä tiille on astella kiviä pitkin puron poikki.

  • Reikä 18 on pitkä par 4, jonka tiiauspaikalta avautuu upeat näkymät Hudson-joen yli New Yorkin pilvenpiirtäjiin. Viheriön takana sijaitsevat 60 miljoonaa dollaria maksanut klubitalo antaa reiälle oman säväyksensä.

Juttu on alunperin julkaistu GoGolf-lehden numerossa 3/17.

Etsi luettavaa