Bryson DeChambeau takoi lyöntitutkaan lauantaina sellaiset lukemat, että niissä on kilpakumppaneilla tekemistä.
Eilen kerroimme, kuinka LauriRuuskahaastoi keskiviikkona Instagramin välitykselläBrysonDeChambeaun, joka on pitkillä draiveillaan laittamassa kokonaan uusiksi tapaa pelata kilpagolfia korkeimmalla mahdollisella tasolla.
Ruuska takoi draiverilla lyöntitutkaan lukemat, jossa pallo lähtönopeus oli noin 206 mailia tunnissa (mph) ja pallo lensi ilmassa noin 330 metrin eli 361 jaardin päähän. Päivityksen tekstiosioon Ruuska kirjoitti: Enää 4 mph matkaa ja tägäsi mukaan DeChambeaun.
Henkilön Lauri Ruuska (@lateruuska) jakama julkaisu Loka 21, 2020 kello 5.20 PDT
Neljällä maililla Ruuska viittasi siihen, että DeChambeau on julkisesti ilmoittanut, että hänen tavoitteenaan on saada pallon lähtönopeudeksi 210 mph.
No, tavoite on nyt saavutettu. Lauantaina DeChambeau päivitti Instagramin Stories-osioon kuvan taulutietokoneen näytöstä, joka näytti hurjia lukemia pallon lähtönopeuden osalta: 211 mph.
Se ei kuitenkaan ollut ainoa lukema, johon katse kiinnittyy. DeChambeaun draivi nimittäin kantoi ilmassa yli 400 jaardin haamurajan. Metreissä se tekee 364 metriä – ja kyseessä on pallon lentomatka ilmassa ilman rulleja.
Ruuskan keskiviikkoisessa draivissa pallo lensi ilmassa noin 30 metriä lyhyemmän matkan.
Lauri Ruuska löi pallon sisäharjoittelukauden avajaisissa 330 metriä ilmassa.
Ruutukaappaus
Pitkiä mutta vinoja
Ruuska kommentoi GoGolfille keskiviikkoista lyöntiään, että sellaista voi käyttää ainoastaan lentokentällä. Tällä hän viittasi siihen, että pallo lentää kyllä pitkälle, mutta myös pahasti vinoon.
Myös Brysonin ennätysdraivissa lyönnin tarkkuus ei ollut pääosassa, sillä lyöntimonitorin antamien lukemien perusteella pallo lensi 41 jaardia vasemmalle.
Kuvan päälle DeChambeau oli kirjoittanut: "Enkä käyttänyt edes 48-tuumaista vartta."
Miltähän lukemat silloin näyttävät, kun muskelimies ottaa maksimipituisen varren käytöön?
Lauri Ruuska aloitti sisäharjoittelukauden hakemalla vauhtia draiveihinsa. Vauhtia totisesti riitti, sillä Trackman näytti rajun vedon jälkeen hurjia lukemia.
Loistavan kauden Nordic Leaguella pelannut LauriRuuska aloitti sisäharjoittelukauden räväkästi keskiviikkona. Season Golf Academyyn kuuluva Ruuska tunnetaan pitkistä draiveistaan, mutta Instagramissa julkaisemalla videolla hän täräytti lyönnin, jonka jälkeen Trackman näytti sellaisia lukemia, joita on totuttu näkemään lähinnä BrysonDeChambeaun esittämänä:
Mailanpäännopeus: 136,5 mailia tunnissa
Pallon lähtönopeus: 205,9 mailia tunnissa
Pallon lentomatka ilmassa: 329,3 metriä.
Päivitykseensä Ruuska tägäsi DeChambeaun, joka on ilmoittanut tavoitteekseen lyödä palloa 210 mailia tunnissa.
"Enää 4 mph matkaa", Ruuska lähetti viestin rapakon toiselle puolelle.
Aiemmin DeChambeau on kertonut ennätyksekseen pallon lähtönopeudessa 205,7 mailia tunnissa. Ruuskan pommissa pallo lähti lavasta siis jopa vauhdikkaammin kuin PGA Tourin pitkälyöntisimmällä pelaajalla.
Ruuskalle golfin tiedemies ei ole suoraan vastannut mitään, mutta suomalaisen mukaan hän oli päivittänyt torstaina Instagramin Stories-osioon lyönnin, jossa pallo oli lähtenyt Ruuskan keskiviikkoista pommia nopeammin.
"Siinä hän löi palloa 206,6 mailia tunnissa. En tiedä, oliko se joku vastaus tähän", Ruuska aprikoi.
Päivitys on jo ehtinyt kadota DeChambeaun Instagram Stories -osiosta, jossa päivitykset ovat livenä vain 24 tuntia.
Hyvänä päivänä pallo lentää 285-290 metriä ilmassa
Ruuska tunnetaan pitkistä lyönneistään, ja keskiviikon vetojen tarkoituksena oli lähinnä ylläpitää nopeutta. Ajatuksena on saada vauhtia kerrytettyä lisää talven aikana.
Ruuska sanoi, että syksyllä hän löi palloa kilpailussa hyvänä draivipäivänä ilmassa 285–290 metriä, jolloin pallon lento pysyi vielä hallussa. Ruuska kertoi GoGolf tavoitteekseen, että ensi kaudella draivien lentomatka ilmassa vakiintuisi 290 paremmalle puolelle ja tarvittaessa pallon saisi lennätettyä 300 metrin paremmalle puolelle, jos tarve vaatii.
"Jos pystyy lyömään tarvittaessa 300 metriä tai enemmän ilmassa, niin se on iso etu. Sillä pääsee monien bunkkerien yli", hän näkee.
Kuten alla olevalta videolta näkyy, Ruuska laittaa hurjassa lyönnissä kaiken peliin, jolloin carry eli lentomatkaa jää vain karvan verran 330 metristä. Näin rajuja vetoja hän ei kuitenkaan aio ruveta käyttämään kilpailuissa.
"Videolla olevaa lyöntiä ei pysty käyttämään kuin korkeintaan lentokentällä", Ruuska myöntää.
Henkilön Lauri Ruuska (@lateruuska) jakama julkaisu Loka 21, 2020 kello 5.20 PDT
Kierroskeskiarvo parani kahdella lyönnillä
Ruuskan ensi kausi on vielä jonkin verran usvan peitossa. Nordic Leaguen rankingissa hän jäi harmittavasti yhden sijan päähän pelioikeudesta Challenge Tourille. Hän saa joka tapauksessa pitää nykyisen, ei tosin kovinkaan vahvan, Challenge Tour -kategoriansa ensi kaudella, koska koronaepidemian vuoksi vanhat kategoriat kattavat myös ensi kauden.
"Totta kai neljäs sija jäi harmittamaan, ja se etten enkä saanut saavutettua voittoa. Voittaminen on kuitenkin lajin suola", hän sanoi.
"Mutta kun rupeaa katsomaan kautta paperilla, niin viisi sijoitusta top 3:een ja kahdeksan sijoitusta top 10:iin kolmessatoista kilpailussa kertovat, että eteenpäin on menty", Ruuska sanoi.
Myös kierroskeskiarvon paraneminen parilla kahdella lyönnillä Nordic Leaguessa 69,5:een kertoo, että Ruuskan peli on mennyt rutkasti eteenpäin.
"Minulla on Challenge Tourille kategoria 16, millä pystyy pelaamaan jonkin verran kisoja. Jos Suomeen tulisi vielä Challenge Tourin kisa, sen tuomien villien korttien myötä pystyisin täydentämään vielä kalenteria. Peli tuntuu nyt siltä, että pystyn kokeilemaan siipiä Challenge Tourilla", Ruuska päätti lyhyen puhelinhaastattelun ja jatkoi harjoituksiaan.
Tanskan Lasse Jensen voitti Ekerum Golfklubbilla päättyneen kauden päätöskisan 18:n reiän eaglellaan. Juuso Kahlos jäi Jensenille kaksi lyöntiä, Lauri Ruuska oli neljäs ja Matias Honkala viides.
Suomalaisilla oli todella vahva panos Nordic Leaguen viimeisessä kisassa, jossa ykköstilan lisäksi suomalaisittain oli suurta mielenkiintoa sille, nouseeko Lauri Ruuska kisasssa yksinään kakkoseksi tai voittoon.
Challenge Tourin kategorioita oli tarjolla pistelistan kolmelle ensimmäiselle.
Näin ei käynyt, Ruuska jäi pistelistalla neljänneksi menetettyään Ekerum Golfklubbilla mahdollisuutensa kärkisijoihin huonoon ulosmenoonsa (+3). Toisen puoliskon Ruuska pelasi kuusi alle, mutta jäi käytännössä neljän lyönnin päähän tavoitteestaan.
Juuso Kahlos jäi loppukirissä kolmanneksi tuloksin 69-65-68,-14. Syyskuussa hän oli uusimassa voitosta Visby Openissa jääden kuitenkin hopealle. Pistelistalla Kahloksen sijoitus oli 14:s
Kotimaisen kiertueen voittaja Matias Honkala pelasi Nordic Leaguella vain kuusi kisaa. Finaalissa tulleen viidennen sijan lisäksi hän oli kerran kolmas ja pistelistan 24:s
Lauri Ruuskalla on paljon pelissä käynnissä olevassa Nordic Leaguen finaalikilpailussa. Voitolla ja sijoittumalla yksin toiseksi, hän nousee ensi vuodeksi Challenge Tourille.
Lauri Ruuska johtaa Ruotsissa pelattavaa Lindbytvätten Tour Final -kilpailua. Ruuska pelasi ensimmäisellä kierroksella tuloksen 65 (-7) ja on tällä tuloksella yhden lyönnin edellä ruotsalaista MikaelLindbergiä.
Kilpailu alkoi eilen Ekerum Resortissa Öölännin saarella. Ruuska on ennen kauden päätöskilpailua sijalla 5 Nordic Leaguen rankigissa, toisena oleva Lindberg johtaa rankingia. Rankingin kolme parasta pelaajaa saa ensi vuodeksi paikan Challenge Tourilla.
Ruuska otti avauskierroksella loppukirin, sillä kaksi reikää ennen loppua hän oli tuloksessa neljä alle parin, mutta birdie-eagle-lopetus nosti 26-vuotiaan kilpailun kärkipaikalle.
Kilpailussa pelataan kolme kierrosta.
Aikaisempina vuosina rankingin viisi parasta on päässyt Challenge Tourille, mutta nyt koronan takia on päädytty erityisjärjestelyihin ja vain kolme parasta saa paikan European Tourin haastajakiertueella.
Tarinagolfia edustava Ruuska on voittanut viimeksi Nordic Leaguella 2017. Tänä vuonna hän on sijoittunut peräti viisi kertaa kolmen parhaan joukkoon ja kolme kertaa toiseksi. Kauden avausvoitto tulisi tärkeään paikkaan, sillä se varmistaisi paikan ensi kaudeksi Challenge Tourilla. Rankingissa kolmen parhaan joukkoon nousemiseen Ruuskalla riittäisi tällä viikolla myös sijoittuminen yksin toiselle sijalle.
Ruuska aloitti ammattilaisuransa vuonna 2015. Hänet muistetaan muun muassa samana vuonna otetusta Suomen mestaruudesta, jonka hän voitti ennätyksellisellä 13 lyönnin erolla.
Nordic Leaguen finaaliin pääsi mukaan kaikkiaan 50 pelaajaa, joista neljä on suomalaisia. Muista suomalaisista Juuso Kahlos jakaa 11. sijaa tuloksella 69 (-3). Matias Honkala on 16:ntena tuloksella 70 (-2). Linus Väisäsen peli ei kulkenut. Hän jakaa tuloksella 77 (+5) kilpailun toiseksi viimeistä sijaa.
Tänään Ruuska starttaa kierrokselle kärkiryhmässä klo 13 Suomen aikaa.
Lauri Ruuska on menestynyt Nordic Leaguella erinomaisesti ja kivunnut maailmanlistalla kauden aikana jo yli 1 000 sijaa.
Tarina Golfin kasvatti Lauri Ruuska oli amatööriaikoinaan parhaimmmillaan säkenöivän hyvä pelaaaja, bighitter joka vireen päälle saatuaan oli kotimaisissa kisoissa lähes vastustamaton. Kenttäennätyksiä hän on tehtaillut seitsemällä eri kentällä, amatööriuran kruunu oli SM-lyöntikisan voitto 13 lyönnin marginaalilla kaudella 2015.
Ammattilaiseksi siirtymisen jälkeenkin hän on väläyttänyt, mutta pysyvää tuloskuntoa ja tasoa, joka olisi sinkauttanut hänet Challenge Tourilla menestyjäksi, tai pääkiertueen pelaajaksi ei ole löytynyt ennen kuluvaa kautta.
Omat tavoitteet ja ulkopuoliset odotukset olivat olleet paljon korkeammalla kuin mitä maailmalistan sijoitus 1773 neljännen ammattilaisvuoden jälkeen joulukuussa 2019 osoitti.
Ruuska oli toki voittanut yhden kisan Ruotsissa Nordic Leaguella (2017), mutta suoritustaso on vaihdellut kolmostason kisoissakin melkoisesti.
Challenge Tourilla Lauri Ruuska on päässyt pelaamaan 23 kertaa, jatkoonpääsyjä on vain viisi, eikä näiden joukossa ole yhtään sijoitusta 20:n joukkoon.
Ennätyksellisen vahva kausi meneillään
Ruuska väläytti ET:n karsinnoissa 2019, joissa hän pääsi finaaliin, selvittämättä itseään kuitenkaan kahdelle viimeiselle kierrokselle. Rajoitettu kortti CT:lle oli kuitenkin tuliaisena.
Talven CT-kisoissa tuli kolme karsiutumista, mutta sen jälkeen on alkanut Nordic Leaguella tapahtua.
Kaksi kakkostilaa, kolmasti kolmas ja yhteensä seitsemän top 10-sijoitusta ovat nostaneet hänet pistelistan neljänneksi. Edessä on vielä kaksi kisaa, joissa hyvä menestys ja nousu listan kolmen ensimmäisen joukkoon toisi paikan Challenge Tourille.
Jo kaudella 2019 Ruuska sijoittui kahdeksan kertaa kymmenen joukkoon NGL:lla, joten vajaan kahden kauden aikana 15 top-ten sijoitusta voivat tuoda sen tunteen, että Ruuska pyörii liian pienellä hiekkalaatikolla.
Lauri Ruuska (vas.) taistelii heinäkuun SM-kisoissa kärkipaikoista sijoittuen lopulta kolmanneksi. Peliakaverina Lassi Burman
TOMI NATRI
"Peli on mennyt kokonaisvaltaisesti eteenpäin. Olemme valmentajani David Silvan kanssa saaneet korona-aikana treenata paljon yhdessä. Se on entisestään tuonut valmiuksia peliin. Voittoon on ollut useita kertoja mahdollisuuksia. Koen, että minulla on valmiudet kehittyä menestyväksi pelaajaksi pääkiertueella", Ruuska määrittää.
Juniorina ja menestyvänä amatöörinä Ruuska erottui muista erittäin räväkkänä pallonlyöjänä, jonka draivit väylän löytäessään jättivät muut pelaajat kauas taakse. Valmentaja David Silva näki kuitenkin Lauri Ruuskan avauslyönnit nimenomaan hänen akilleen kantapääkseen. Liian usein nimittäin pallot päätyivät pelaamattomiin paikkoihin.
Pitkät avaukset ja muista pelaajista poikkeavat pelilinjat
Kun menestystä nyt on tullut NGL:lla, kysymys siitä, onko Lauri Ruuska muuttanut pelistrategiaansa aiempaa konservatiivisemmaksi on varsin luonnollinen.
"Svingini on varmempi ja toistettavampi kuin nuorena. Tämä on tehnyt minusta entistä rohkeamman. Pelaan aggressiivisesti, Nordic Leaguella tulee usein tilanteita, joissa pelilinjani poikkeavat rohkeuteni vuoksi merkittävästi muista" vastaa Ruuska salamannopeasti.
Tässä vaiheessa tulee toimittajan mieleen muuan Bryson DeChambeau.
"Arvostan hänen lähestymistapaansa oman golfin kehittämiseen ja rajojen rikkomiseen. Odotin kyllä, että DeChambeau olisi US Openissa erottunut selvemmin pitkien lyöntiensä kautta", Ruuska kommentoi.
Kuluvan kauden menestys pohjautuu myös hyvään puttipeliin.
"Olen aina ollut mielestäni hyvä puttaaja. Pienet asiat, kuten oikein hyvän alkuasennon saaminen puttiin ovat vieneet tekemistä piirun eteenpäin."
Visbyssä torstaina päättyneessä kisassa Ruuska johti ennen viimeistä, jääden jaetulle kolmannelle tilalle uusintaan menneistä Joakim Wikströmistä (1.) ja Juuso Kahloksesta (2.)
"Tietysti harmittaa, että en ole voittanut kuluvan kauden aikana. Uskon kuitenkin siihen, että kun jatkan hyviä pelejä, palkintoja voittojen kauttakin on tulossa."
Maailmanlistalla Lauri Ruuska on tuoreimman kisan jälkeen 769:s, 1 004 sijaa korkeammalla kuin edelliskauden päättyesssä.
Seuraavan miehuuskokeen muodostavat NGL:n kaksi viimeistä kisaa, joiden perusteella selviää, saako hän nykyistä paremman kategorian CT:lle vuodeksi 2021 nousemalla listalla kolmen joukkoon.
"Niide kisojen jälkeen seuraavat tapahtumat ovat kysymysmerkkejä. Vuoden 2021 CT:n ohjelmasta ei tiedä vielä. Talvikaudella toivon pääseväni ulkomaille minikiertueille. Portugal on yksi vaihtoehto – mikäli tilanne ei mene huonompaan suuntaan."
Pallo lentää yli 300 metriä kuutosvaihteella
Lauri Ruuskan entistä aggressiivisempi pelitapa jää soimaan vastauksena päähäni. Se kaipaa täsmennystä.
Ilman mitään uhoa Ruuska selittää.
"Kyllä minulla on draiverin kanssa kuutosvaihde olemassa. Jos normaalisti draivaan viitosvaihteella, lyön oikein rivakasti "kuutosella" niillä väylillä, joissa on reunoilla reilusti tilaa. Näitä voi kierroksen aikana olla useitakin. Viitosellakin pallo lentää normioloissa 290 metriä, kuutosella hyvinkin kymmenen metriä pidemmälle" hän valaisee lopuksi lyöntiensä mittoja.
Lauri Ruuskan parasta osaamista nähneet tietävät, että pallo on aina paennut komeasti lavasta. Entistä aggressiivisemman ja pelottomamman Ruuskan peliä olisi mukava seurata jatkossa isommillakin hiekkalaatikoilla kuin Nordic Leaguella.
SM-kisaa johtavan Alex Hietalan (-9) kantaan ja ohi pyrkii lauantain finaalikierroksella edellisvuosien mestarien lisäksi useita muita pelaajia.
Alex Hietalan (-9) johto tuloslistan kakkoseen, Rasmus Karlssoniin (-6) kasvoi kolmeen lyöntiin. Kärkipari teki tulokset 73 ja 74, joiden toistuminen päätöspäivänä tietäisi suurella todennäköisyydellä myllerrystä listan kärkeen.
Kolmannnen kierroksen parhaan kierrostuloksen 67 tehnyt Golf-Porrassalmen Antti Valjakka (-2) oli ainoa, joka selvisi päivästään ilman bogeja. Hän pääsee kakkosryhmässä finaalipäivään seitsemän lyöntiä Hietalasta.
Suurimman uhan Hietalalle Karlssonin lisäksi ainakin ennakkoon muodostavat Lauri Ruuska(-6), sekä avauspäivänä neljän lyönnin rangaistuksen ylimääräisestä mailasta kuitannut Ilari Saulo (-3). Ilman rankkareitaan Saulo olisi kahden lyönnin päässä Hietalasta, nyt kirittävää on kuuden lyönnin verran.
Hietala (2018), Ruuska (2015 ja 2017) sekä Saulo (2019) ovat voittaneet viidestä viimeisestä SM-lyöntipelistä neljä.
Tiukkaa taistelua voi ennakoida syntyväksi, viimeisistä neljästä mestaruudesta kaksi on ratkennut lyönnin erolla, 2018 ja 2019 mentiin vielä tiukemman kaavan mukaan uusintaan.
Johtavan pelaajan paikka on varsin haasteellinen. Kiira Riihijärvi tavoittelee ensimmäistä naisten SM- lyöntipelin kultaa Ouluun.
Kiira Riihijärvi (69-69-72,-6) on johtanut koko ajan, lauantaina mitataan pinnan pitävyys. Perjantaina oululaisella oli synkkä vaihe kierroksen alussa. Seitsemän ensimmäisen reiän aikana tuloskortissa oli jo kolme kuutosta, päivän tulos siihen asti +3. Jälkipuoliskon Riihijärvi oli taas vireessa ja pelasi 11 reikää kolme alle.
Rutinoituneet, koti-ja ulkomailla menestystä hankkineet Emilia Tukiainen (-4), Krista Junkkari (-4), Anna Backman (-2), sekä Sanna Nuutinen (par), ovat kaikki riittävän lähellä horjuttaakseen Riihijärven johtoasemaa.
Lauri Ruuskan siirtyi Paltamo Openin johtoon. Emilia Tukiainen matkalla naisten kisan voittoon
Lauri Ruuska käytti parhaiten hyödyksi avauspäivän jälkeen johtaneiden pelaajien pienet takeltelut Audi Finnish PGA Golf Touriin kuuluvan Paltamo Openin toisena kilpailupäivänä, ja hän siirtyi kilpailun kärkipaikalle tuloksella -9.
Naisten kilpailussa tahtipuikko on entistä vahvemmin Emilia Tukiaisen (par) käsissä, joka kasvatti johtonsa jo yhdeksään lyöntiin ennen perjantain päätöskierrosta.
Yleisen sarjan kärjessä pelaavan Ruuskan torstain tulos oli 67 lyöntiä. Lyönnin perässä oleva Elias Haavisto (66), kolmantena kyttäävä Alex Hietala (67) ja neljänneksi noussut Sanna Nuutinen (66) pelasivat vahvan toisen päivän.
Ruuskan etuysin kortissa oli viisi birdieä, ja hän sanoikin puttipelin toimineen jopa ällistyttävän hyvin.
”Takaysi oli kyllä tosi stediä peliä, mutta sinne jäi vähän lyöntejä kentälle”, vain yhden birdien kierroksen jälkimmäiselle puoliskolle tehnyt Ruuska sanoi.
Muilta osin päivä kulki Ruuskan suunnitelmien mukaan, ilman mitään isompaa draamaa.
”Tuollaista vähäbogista kierrosta toivoin, ja siinä onnistuin. Paljon oli hyvää, mutta on siellä vielä muutama juttu mitä pysyy petraamaan.”
Kärkimiehen valmistautuminen kilpailun huipentavaan päivään sujui leppoisissa merkeissä. Kierroksen jälkeen hän suuntasi rangelle tekemään pienen harjoituksen, mutta illalle oli aivan muita suunnitelmia kuin golf.
”Ajateltiin lähteä kalaan”, Ruuska tuumasi.
Kilpailussa neljättä sijaa yhdessä Matias Honkalan (-6) kanssa jakava Sanna Nuutinen oli omaan peliesitykseensä varsin tyytyväinen.
”Tänään oli hyvää tekemistä tiillä ja greeneillä. Pelasin avauspäivänäkin hyvin, mutta viimeinen terävyys puuttui. Ehkä siihen vaikutti tuo pitkä ajomatka tänne. Tänään oli freesimpi olo, ja sain tehtyä tulosta”, Nuutinen sanoi.
Yleisessä sarjassa kahden kierroksen jälkeinen cut-raja oli +5. Päätöspäivälle jatkaa 42 pelaajaa.
Naisamatöörien sarjassa EmiliaTukiainen on kaksin käsin kiinni Paltamo Openin voitossa. Hänellä on peräti yhdeksän lyönnin kaula Emmi Jalkaseen. Kia Sormunen (+11) on kolmas.
Tukiainen ei saanut parasta peliään irti torstain kierroksella, jota hän oli pahimmillaan jo viisi lyöntiä yli parin 11 reiän jälkeen.
”Ihan hyvä loppu kuitenkin, että sain pari birkkua siihen”, Tukiainen sanoi.
Tukiaisen tavoite kilpailuun lähdettäessä oli pelata kaikki kolme kierrosta alle parin, mutta torstaina tulos lipsahti kolme lyöntiä parin yli.
”Huomenna lähdetään kokeilemaan uudelleen sitä parin alitusta.”
Naisissa ei ollut cutia, joten kaikki pelaajat pääsevät pelaamaan kolmannenkin kierroksen.
Joukkuekilpailussa Season Golf Academyn SGA Bombers -joukkue korjasi voiton kotiin tuloksella -15. Joukkueessa pelasivat Lauri Ruuska, Sanna Nuutinen ja Ilari Saulo.
Finnish Tour käynnistyy perjantaina. Kisa houkutteli paljon nimekkäitä pelaajia, eivätkä kaikki ilmoittautuneet mahtuneet mukaan.
Harvoin näkee Finnish Tourilla yhtä nimekästä osanottajajoukkoa, vaikka neljä European Tour -pelaajaamme jättääkin kisan väliin.
Mukana ovat muun muassa Kim Koivu, Janne Kaske, Roope Kakko, Oliver Lindell ja Lauri Ruuska. Ladies European Tourilla pelaavia naisia edustavat muun muassa Sanna Nuutinen, Ursula Wikström ja Noora Komulainen.
Potissa on miehille 10 000 euroa ja naisille 5 000 euroa. Mukaan ilmoittautui 216 pelaajaa, kun 156 mahtui mukaan. Miehiä viivalla on 126 ja naisia 30.
Alunperin kilpailussa piti olla mukana myös European Tour -voittaja Sami Välimäki, mutta hän perui osallistumisensa, kun viime viikolla tuli tieto siitä, että European Tour jatkuu heinäkuussa.
”Päätin, että en pelaa tässä vaiheessa kilpailua, kun tuo Euroopan-kiertueen kalenteri selkisi”, Välimäki perusteli Helsingin Sanomissa.
Ruuska harjoitellut kovaa
Finnish Tourin tiedotteessa Lauri Ruuska kertoi, että hän on käyttänyt koronatauon harjoittelun merkeissä. Ruuskan valmentajan on toiminut jo muutaman kauden ajan David Silva. Tällä kaudella Ruuskan piti pelata Challenge Touria ja Nordic Leagueta, mutta kansainväliset kilpailut ovat olleet virustilanteen vuoksi enemmän tai vähemmän tauolla.
”On todella kiva päästä pelaamaan. Tässä pitää olla nöyränä ja osallistua niihin kisoihin, mihin nyt on mahdollista osallistua”, Ruuska sanoo.
”Nyt on harjoiteltu todella kovaa, ja aika paljon peliä on kehitetty. Hyvään suuntaan tässä ollaan menossa, mutta pelikunnon näkee vasta sitten viivalla.”
Myös Ursula Wikström arvelee, että pitkän tauon vuoksi pelituntuma voi olla kateissa.
”Kisakunnosta ei ole pienintäkään hajua. Se on täysi yllätys varmasti kaikille. Tässä on kuitenkin niin pitkä tauko edellisestä kilpailusta”, Wikström kertoi tiedotteessa.
Normaalisti Finnish Tourilla ei ole erikseen naisten sarjassa palkintoa, mutta Suomen Golfliiton tuki mahdollisti 5 000 euron palkintopotin myös naisille.
”Kilpaileminen on sitä, mitä tässä haluaa tehdä. Ja kisassa on mukana käytännössä kaikki kärkinaiset, joten hyvä kisa saadaan varmasti aikaiseksi”, Wikström ennustaa.
"Yleisö on tervetullut"
Aiemmasta tiedosta poiketen yleisö on tervetullut seuraamaan Hill Side Golfin kilpailua. Golfkenttää edustava JyrkiNykänen kertoo, että Hill Side Golfissa järjestelyt on tehty siten, että katsojille taataan riittävät turvaetäisyydet. Normaalisti Finnish Tourin kilpailuihin ei ole suoranaista yleisöryntäystä, mutta nimekkäät pelaajat saattavat houkuttaa väylien reunoille normaalia enemmän katsojia.
"Jos tulee sadetilanne, klubi varattu ainoastaan pelaajille. Muuten meillä on väylävalvojia varmistamassa, ettei yli 500:ttä sataa ihmistä pääse kokoontumaan samaan paikkaan", Nykänen sanoo.
Audi Finnish PGA Golf Tourin johtaja Teemu Laakso muistuttaa, että elämme edelleen poikkeuksellisia aikoja.
”Virus on edelleen keskuudessamme ja on ensiarvoisen tärkeää, että muistamme sen ja käyttäydymme kisoissa sen mukaan. Kisatapahtumiin osallistuvien on muistettava toimia vastuullisesti, jotta voimme viedä tapahtumat turvallisesti läpi pelaajien, katsojien ja toimitsijoiden osalta.”
Viikonlopun kierroksia on mahdollista seurata suorana lähetyksenä Nelosen Ruutu+ -palvelun kautta. Lauantaina lähetys käynnistyy kello 13 ja sunnuntaina kello 9.30.
Juttua on korjattu: Yleisöltä ei ole kilpailuun pääsy kielletty, vaan katsojat ovat tervetulleita seuraamaan kilpailua.
Lauri Ruuska on sijoittunut toiseksi PGA Catalunyassa pelatussa Nordic Leaguen talvisarjan osakilpailussa.
Lauri Ruuska on aloittanut kuluvan kauden Nordic Leaguella vahvasti. Hänellä on jo yksi kolmas sija satelliittikiertueen osakilpailuissa. Kiertueen rankingin viisi parasta pelaaja nousee ensi kaudeksi Challenge Tourille.
Tänään hän sijoittui PGA Catalunya Resort Championshipissä hienosti jaetulle toiselle sijalle tuloksella -9 (69-65-71). Eroa kärkeen jäi vain yksi lyönti. Kisan voitti Tanskan JeppeHuldahl, joka oli paras myös viime viikolla samassa paikassa pelatussa osakilpailussa.
Huldahl sinetöi voittonsa pelaamalla seitsemän viimeistä reikää peräti viisi alle parin.
Kisa pelattiin Barcelonan pohjoispuolella sijaitsevan golfkohteen kahdella kentillä. Espanjan parhaiden kenttien joukkoon lukeutuva Stadium Course (par 72) pelattiin kahteen otteeseen ja Tour Course (par 70) kertaalleen. Päätöspäivänä kaikki pelaajat kiersivät Stadium Coursen.
Ruuska pelasi etuysin pariin tehtyään kolme birdieä sekä yhden bogeyn ja tuplan. Takaysillä hän iski birdiet rei'ille kaksitoista ja kolmetoista, mutta neljännelletoista syntyi harmillinen bogey. Näin päätöspäivän kokonaistulos Ruuskan osalta oli -1.
Toiseksi paras suomalainen kisassa oli AleksiMyllymäki, joka sijoittui jaetulle 16. sijalle. Myllymäki aloitti päätöskierroksen kymppireiältä pelaten sen peräti viisi alle parin. Viimeiset yhdeksän reikää Nokia River Golfia edustava ammattilainen pelasi kuitenkin kaksi yli. Myllymäen yhteistulos oli -3 (72-70-69).
Kolmas suomalainen, joka läpäisi kisassa cutin, oli JuusoKahlos. Pickala Golfia edustava Kahlos alitti parin lyönnillä sijoittuen jaetulle 24. sijalle.
Kisassa mukana ollut moninkertainen European Tour -voittaja MatteoManassero jäi cut-rajasta kahden lyönnin päähän.
Ennen kisaa Lauri Ruuska oli kiertueen rankingissa seitsemäntenä. Hän noussee toisen sijan siivittämänä lähelle kolmen parhaan joukkoa.
Linus Väisänen jäi lyönnnin päähän uusinnasta PGA de Catalunyassa pelatussa NL:n kolmannessa kisassa. Lauri Ruuska on esittänyt suomalaisista parhaita otteita.
Nordic Leaguen neljästä talvikisasta on pelattu Espanjan Tarragonassa (Lumine) ja PGA de Catalunyassa Barcelonan yläpuolella kolme. Viimeinen käynnistyy maanantaina.
Linus Väisänen (71-65-66) jäi lauantaina päättyneessä kisassa lyönnin päähän uusinnan kautta voittaneesta Tanskan Jeppe Huldahlista.
Lauri Ruuska ( 77-68-62) pääsi hänkin vauhtiin resortin kakkoskentällä, Tour Coursella pelaamillaan kahdella viimeisellä kierroksella. Lauantain 62 (-8) oli koko kisan paras, samaan ylsi myös Huldahl.
Suomalaisia talvikisoissa on ollut mukana toistakymmentä. Ruuska on pelannut parhaiten, sijaluvut ovat kolmas, 23:s ja kahdeksas. Väisänen on päässyt kolmessa kisassa kahdesti jatkoon. Ensimmäisessä ammattilaisena pelaamassaan kilpailussa Lauri Ruuskan kanssa kolmatta sijaa jakanut Matias Honkala on karsiutunut kahdessa seuraavassa.
Tourin pistelistalla kolmikko on sijalukukujen 7-17 välissä, muu suomalaiset kaukana sijoilla 60+.
PGA de Catalunyan kisoissa uutta nousua urallee hakee myös Italian Matteo Manassero, jonka pelipaikat ET:lle ovat monta vuotta kestäneen alavireen johdosta melkeinpä tukossa. Ensimmäisessä kisassa Manassero karsiutui tuloksin 80-69.