Hyppää sisältöön

Kumpi todennäköisempää: loton jättipotti vai albatrossi?

Etelä-Afrikan Louis Oosthuizen teki albatrossin Masters Tournamentin päätöskierroksella vuonna 2012.

Albatrossi on äärimmäisen harvinainen tulos. Major-kilpailujen historiassa se on onnistuttu tekemään vain 18 kertaa.

Suomalaiset ovat lottokansaa. Joka lauantai-ilta monessa kodissa jännitetään sitä, napsahtaako päävoitto omalle kohdalle.

Todennäköisyys voitolle on äärimmäisen pieni: yksi noin 18,6 miljoonasta eli noin 0,000005 prosenttia. Todennäköisempää on onnistua golfkierroksella albatrossissa eli kolme alle parin tuloksessa – sekin on paljon harvinaisempaa kuin äkkiseltään luulisi.

Erään laskelman mukaan albatrossin voi tehdä yhden kerran kuudesta miljoonasta kerrasta, mutta tämä vaihtelee paljon pelaajien taidon mukaan.

Esimerkiksi suurimman osan vasta-alkajista on käytännössä mahdotonta tehdä albatrossi, koska aloittelijan lyöntien mitta ei riitä lyömään par 4 -reikää yhdellä tai par 5 -reikää kahdella reikään. Heille todennäköisempää on saada lotossa seitsemän oikein.

Lyhyimmillään par 4 -reiät ovat (miehillä) 240 metriä pitkä ja par 5 -reiät 440-metrisiä. Ammattilaispelaajilla ja huippuamatööreilla mitat riittävät, mutta heillekin albatrossi on harvinaista herkkua.

Heille yleisempää on tietenkin onnistua lyömään kahdella sisään par 5:llä kuin tehdä holari par 4:llä, koska onnistuneen avauksen jälkeen matkaa on vähemmän kuin par 4:n tiiauspaikalla.

Maailman parhaat pelaajat yhteen kokoavissa majoreissa albatrossi on tehty vain historian saatossa ainoastaan 18 kertaa – näistä jokainen on syntynyt par 5 -reiällä.

Kahdesti arvoturnausalbatrossissa on onnistunut yksi pelaaja. Yhdysvaltalainen Jeff Maggert teki kolme alle parin tuloksen vuoden 1994 Masters Touranmentissa ja vuoden 2001 The Open Championshipissä – salama voi siis iskeä samaan paikkaan kaksi kertaa.

Eniten albatrosseja on tehty The Open Championshipissä, jolla on pitkälti yli sata vuotta kestänyt historia. Mielenkiintoinen tilastofakta on se, että British Openissa oli aikoinaan yli sadan vuoden tauko albatrosseissa. Ensimmäisen teki Young Tom Morris vuonna 1870 ja ”heti perään” siinä onnistui Johnny Miller vuonna 1972.


Albatrossit major-turnauksissa

Masters Tourament
Gene Sarazen (1935)
Bruce Devlin (1967)
Jeff Maggert (1994)
Louis Oosthuizen (2012)
US Open
Chen Tze-Chung (1985)
Shaun Micheel (2010)
Nick Watney (2012)
The Open Championship (British Open)
Young Tom Morris (1870)
Johnny Miller (1972)
Bill Rogers (1983
Manny Zerman (2000)
Jeff Maggert (2001)
Greg Owen (2001)
Gary Evans (2004)
Paul Lawrie (2009)
PGA Championship
Darrell Kestner (1993)
Per-Ulrik Johansson (1995)
Joey Sindelar (2006)

Edellisestä majorissa tehdystä albatrossista on kulunut kahdeksan vuotta. Tällöin historiaa teki Etelä-Afrikan Louis Oosthuizen, joka täräytti kakkoslyönnin reikään Augustan toisella reiällä.

Kyseessä on pitkälti yli 500 metriä pitkä reikä, jossa helpotusta tuo hieman se, että väylä pelataan alamäkeen. Oosthuizen nousi huippuonnistumisen jälkeen kisassa hetkeksi johtoon, mutta sijoittui lopulta toiseksi.

Matkaa Oosthuizenilla oli noin 230 metriä. Hän löi rautanelosen, joka tuli alas viheriön edessä ja vieri reikään.

European Tourilla on tehty tänä vuonna vain yksi albatrossi. Sen sijaan holareita on syntynyt 14 kappaletta. Erään laskelman mukaan holarin todennäköisyys ammattilaisella on yhden suhde 3 600:een ja albatrossin yhden suhde miljoonaan.

European Tourin pelaajista kahdesti albatrossissa on tiettävästi onnistunut ainoastaan Hollannin Joost Luiten, joka pelaa tällä viikolla Scottish Openissa Suomen Mikko Korhosen kanssa.

Tässä kavalkadi ET:llä syntyneistä albatrosseista.

Suomalaisista albatrossissa on European Tourilla onnistunut tiettävästi ainoastaan Kalle Samooja. Hän teki sen viime vuonna European Tourin finaalisarjaan kuuluvassa Nedbank Challengessä.

Mutta onko mahdollista tehdä hole-in-one par 5 -reiällä? Internetin mukaan on ja tässä olisi onnistuttu ainakin kolme kertaa historian saatossa.

Tämä on kuitenkin vaatinut sitä, että reiällä on ollut hevosenkenkämäinen dogleg ja viheriölle on lähdetty oikaisemaan vahvasti kulman yli.

Neljä alle parin tulokselle ei ole virallista termiä golfissa, mutta ehkä sen voisi nimetä dodoksi tai drontiksi. Lentokyvytön kyyhkyslintu kuoli sukupuuttoon 1600-luvulla.

Etsi luettavaa