Hyppää pääsisältöön
Rick Reilly käsitteli Donald Trumpia jo kirjassaan Who’s Your Caddy.
Getty Images

Kirja-arvio: Ylipäällikön kootut kusetukset

Urheilutoimittaja Rick Reilly kritisoi uutuuskirjassaan presidentti Donald Trumpia ensimmäisestä lauseesta viimeiseen virkkeeseen asti.

TODENNÄKÖISESTI VUODEN myyvin golfkirja julkaistiin huhtikuun alussa. Palkitun yhdysvaltalaisen toimittajan Rick Reillyn teos ei lupaa pelaajalle pienempää tasoitusta tai vippaskonstia päästä eroon slaissista.

Sen sijaan Commander in Cheat: How Golf Explains Trump -kirja kertoo Yhdysvaltain presidentin Donald Trump vilpistä golfkentällä ja -bisneksessä.

Ja voi pojat, niitä piisaa 257 sivuun asti. Kirjan johtoajatus on, että koska Trump huijaa golfissa hän tekee sitä myös kentän ulkopuolella.

”Golf on vähän niin kuin pyöräilyshortsit: ne paljastavat miehestä paljon”, Reilly kirjoittaa.

Kirja piirtää kuvaa järjestelmällisestä huijarista, joka on julistautunut diilien teon mestariksi mutta joka ei noudata sopimuksia, joihin on itse sitoutunut.

TRUMPIN ERILAISISTA golfkentällä tapahtuvista huijauksista on jo kirjoitettu paljon. Mutta Trump ei ainoastaan viilaa linssiin pelikavereitaan, vaan myös bisnestuttaviaan ja äänestäjiään.

Tiedätkö esimerkiksi miksi Trumpin kentällä New Jerseyssä syö ruohoa pieni lauma vuohia? Siksi, että Trump saa sen ansiosta maanviljelyyn tarkoitettuja verovähennyksiä noin 80 000 dollarin edestä vuodessa.

Eräällä Trumpin kentällä caddiet kutsuvat häntä Peléksi, koska he ovat niin tottuneita katsomaan, kun Trump potkii pallonsa pois raffista.

Eettisesti arveluttavaa on myös se, kuinka Trump edistää sumeilematta golfbisneksiään, vaikka Yhdysvaltain aiemmat presidentit ovat myyneet yrityksensä presidentiksi tulon jälkeen ja siirtäneet omaisuutensa ns. blind trusteihin eli rahastoihin, joissa omistaja ei tiedä, miten hänen varojaan hoidetaan.

Trump jätti yritykset lastensa käsiin, mutta kirjan mukaan hän saattaa edelleen puuttua jopa yksittäisiin kentän hoitoon liittyviin asioihin.

Presidentiksi valinnasta on ollut suoraa hyötyä myös hänen bisneksilleen. Trump viettää paljon aikaa omistamallaan Mar-a-Lago-klubilla, jonka liittymismaksu on tuplattu 200 000 dollariin. Puhutaan, että uusia jäseniä on tullut erityisesti poliittisten lobbarien ammattikunnasta.

REILLY KIRJOITTAA elävästi ja käyttää hauskoja kielikuvia. Hän on haastattelut kirjaan yli sataa ihmistä ja käyttänyt myös muita lähteitä.

Itse hankin Commander in Cheatin äänikirjana, jonka lukijana toimii kirjailija itse. Vanhana televisiotoimittajana Reilly onnistuu työssä erinomaisesti. Äänikirjan parhaita paloja ovat, kun Reilly imitoi Trumpia ja erityisen mieleenpainuva kohta oli se, kun Reilly kääntää skottien mietteet Trumpista englanniksi.

Samaa komiikkaa perinteinen kirja ei tarjoa.

GoGolf suosittelee