Hyppää sisältöön

Kaksi painavaa perustetta miksi golfari Matilda Castren voi tulla valituksi Vuoden urheilijaksi – voitot ja kansainvälinen näkyvyys muistetaan

Matilda Castrénista tulee torstaina kolmas suomalaisgolfari

Ilkka Herola, Matti Mattsson ja Mira Potkonen ovat veikkauksissa Castrénin edellä. Naisgolfari on kuitenkin vahvoilla, jos kriteereinä käytetään olympiarenkaiden ja perinteisen lajiarvostuksen lisäksi urheilun muitakin oleellisia mittareita.

Suomalaisen urheilun  jo paikkansa vakiinnuttanut juhla, Urheilugaala järjestetään Hartwall Areenalla torstaina. 
Suurin mielenkiinto lukeutuu luonnollisesti eri sarjojen äänestyksen perusteella tapahtuviin valintoihin, sekä tunnustuspalkintoihin.

Vuoden urheilijan valitsevat kansan jokavuotisesta kritiikistä huolimatta Suomen urheilutoimittajien liiton jäsenet.

Kolmatta kertaa kahdeksan vuoden sisään ehdokkaana on golfari. 
Mikko Ilonen sijoittui kaudella 2014 hienosti neljänneksi. Parempaankin sijoitukseen olisi ollut perusteita. Edellä olivat parisprintin olympiakultaa voittaneet Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi, keihäänheiton Euroopan mestari Antti Ruuskanen, sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

Ilonen voitti European Tourilla Irlannin mestaruuden sekä viimeistä kertaa pelatun Volvo World Match Play Champioshipin. Finaalisssa kukistui maailmanlistalla kakkosena kauden päätteeksi ollut Henrik Stenson. 
Ilonen oli samalla listalla voittonsa jälkeen 37:s, joka on edelleen suomalaisten kaikkien aikojen paras sijoitus.

Sami Välimäen tulokaskausi 2020 ET:lla oli tarunhohtoinen. Omanin kisan voitto valittiin vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi kansanäänestyksessä. Tourin tulokkaaksi valitun Välimäen esitykset pysyivät tasokkaina läpi kauden, maailmanlistalla hän oli vuodenvaihteessa 69.

Välimäen toinen sija urheilutoimittajien äänestyksessä Vuoden urheilijaksi maistui lähes voitolta.

Huuhkajien maalivahti Lucas Hradeckyn paikka ykkösenä perustui paitsi hänen omiin saavutuksiinsa, etenkin jalkapallomaajoukkueen menestykseen, paikan varmistamiseen EM-kisoissa.

Olympiapronssi, MM-hopea ja kansainväliset voitot keskinäisessä vertailussa

Suomalaisurheilijoiden menestys kansainvälisissä kisoissa olympiavuonna 2021 jäi kokonaisuutena keskimääräistä heikommaksi.  

Suosikkilistojen kärjessä ovat olleet seuraavat urheilijat:

Matti Mattsson saavutti rintauinnissa Tokion olympialaisissa pronssia uudella SE-tuloksella.EM-kisoissa hän oli neljäs.
Ympäri maailmaa laajalti harrastetun lajin olympiamitali on kovaa valuuttaa Vuoden urheilija -äänestyksessä.

Mira Potkonen hurmasi suomalaiset jo Rion olympialaisissa pronssimitalillaan 60-kiloisten sarjasa. Hän pääsi poikkeusluvalla mukaan Tokioon kisojen siirtymisen johdosta yli-ikäisenä. Tuliaisina oli toistamiseen olympiapronssi.
Potkonen on kautta aikojen ainoa kesäolympialaisissa useampaan mitaliin yltänyt suomalainen naisurheilija, joka nostaa hänen osakkeitaan urheilutoimittajien listauksissa.
Historian tekemiseen on riittänyt olympialaisissa seitsemästä ottelusta viiden voittaminen.

Ilkka Herola saavutti MM-hopeaa hiihdon yhdistetyn normaalimäen kilpailussa. Maailmancupissa hän sijoittui vuoden 2021 aikana myös kahdesti toiseksi.

Kansainvälisesti erittäin hyvin omissa seurajoukkueissaan pelasivat ehdokkaina olevista etenkin jääkiekkoilijat Aleksander Barkov, Sebastian Aho sekä Mikko Rantanen.

Maajoukkuepelien menestyksistä heille ei kerry kuitenkaan äänestyksessä bonuksia, joten kiekkoilijan nousu terävimpään kärkeen olisi pienimuotoinen yllätys.

2 mittaria joilla Matilda Castrén on suosikkien edellä 

Matilda Castrénin kautta 2021 on syystäkin kutsuttu kuin saduksi josta tuli menestyksen osalta monta kuukautta kestänyt tuhkimotarina.

Vertailussa kolmeen ennakkosuosikkiin Castrénin eduksi on syytä lyödä pöytään ainakin seuraavat valttikortit:

Voitot:

  • Castrén voitti kautta aikojen ensimmäisenä suomalaisena LPGA:n kisan. Maailmanlistan kymmenestä parhaasta kisassa oli mukana viisi huippua.
  • Hän katkaisi suomalaisten 13 vuotta kestäneen voitottoman kauden uransa ensimmäisessä ammattilaisena pelaamassaan LET:n kisassa varmistaen paikkansa Solheim Cupiin
  • Castrén oli Euroopan joukkueen avainpelaaja Solheim Cupissa voittaen neljästä pelistään kolme. Joukkuekisan voitto oli erittäin suuri merkitykseltään LET:lle

Kansallinen ja kansainvälinen näkyvyys

  • Castrén sai etenkin Solheim Cupin loistavista esityksistään valtavasti näkyvyyttä. Ottelusarjan ratkaissutta voittoputtia pyöritetään videoilla seuraavien kahden vuoden aikana loputtomiin
  • Hänen satumainen nousunsa Symetra Tourilta kansainväliseksi tähdeksi LPGA:lla on nostettu useaan otteeseen esiin kansainvälisessä mediassa
  • Castrén on ylittänyt uutiskynnyksen kotimaassa ja ulkomailla ei pelkästään yhdessä tapahtumassa, vaan käytännössä läpi kauden LPGA:n kisan voitostaan alkaen.

Matti Mattsson, Ilkka Herola ja Mira Potkonen onnistuivat kukin kauden päätavoitteissaan erinomaisesti.
Kansainvälisen kisan voittoa heille ei kuitenkaan koko kauden aikana herunut.
Lajien luonteesta johtuen kansainvälisiä näyttöpaikkojakin on vähemmän kuin golfissa.

Hyvin yllättävää allekirjoittaneelle oli se, että Herolan CV:ssa on kaudelta 2011-2012 alkaen kymmenittäin kisoja, mutta ei yhtään kansainvälistä ykköstilaa. Mattssonin saldo on sama, ei voittoja pitkältä uralta.

Mira Potkonen on voittanut aiempina vuosina kahdesti EM-kultaa ja kerran EU-kisoissa kultaa. 
Rion olympialaisissa Potkonen saavutti pronssia voittamalla kaksi ensimmäistä otteluaan ja häviämällä välierän. Pronssi jaettiin lajin perinteiden mukaisesti molemmille häviäjille. 
Tokiossa Potkonen voitti kolme ensimmäistä vastustajaansa ja hävisi välierän. Koko uran saldo kaksista olympialaisista siis viisi voittoa, kaksi tappiota.
Muita uutiskynnyksen ylittäneitä urheilu-uutisia Potkosesta oli varsin niukasti.

Matti Mattsson saavuttaa uransa merkittävimmän tunnustuksen?

Kansainvälisessä näkyvyydessä Mattsson, Herola ja Potkonen jäivät kalenterivuoden 2021 aikana varsin kauas Matilda Castrénista.

Suomen golfin uudella supertähdellä oli kolme hulppeaa usean päivän kisaa, joista hän poistui voittajana.

Veikaukseni on, että Vuoden urheilijaksi Suomessa valitaan uimari Matti Mattsson.
Castrénin todennäköinen sijoitus on välillä 3-5.

Castrenille voitto sykähdyttävimmässä urheiluhetkessä tai Vuoden läpimurtautujana? 

Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki on vaikeammin veikattavissa. Saavutuksen merkittävyyden ja kansainvälisen huomioarvon osalta Castrénin voitto viimeisen reiän upotuksella Lizette Salasista olisi erittäin luonnollinen ratkaisu. Tämä valinta ratkeaa yleisöäänestyksen perusteella.

Castrén voi erittäin hyvin perustein tulla valituksi Vuoden läpimurto- kategorian voittajaksi.

Petteri Nykky on lähes perinteisesti ehdolla Vuoden valmentajaksi. Aiemmin hänellä oli kortteja kädessään salibandyn MM-kultamitaleista (3x).
Hopea joulukuussa samaisella Hartwall Areenalla pelatusta finaalista, sekä Matilda Castrenin menestykset ovat sekin kova yhdistelmä. 

Venäjän lentopallon olympiahopealle johtanut Tuomas Sammelvuo on etukäteisarvioissa kuitenkin tämän sarjan suosikki.

Urheilugaala
 

Etsi luettavaa