Hyppää pääsisältöön
Chris Bertram pelaamassa Kytäjän North West kenttää

Kaikkien aikojen paras työpaikka golfalalla?

Chris Bertramilla on unelmatyö. Hän matkustaa ympäri Eurooppaa ja pelaa huippukenttiä. Ainoa miinus on se, että siihen kuluu myös omaa rahaa.

Chris Bertram vastaa Golf World -lehden Manner-Euroopan golfkenttien top 100 -listasta. Tapasin miehen Kytäjällä maanantai-iltana ja kysyin, millaiseseen urakkaan hän on sitoutunut.

Ainakin mielikuva työstä on sellainen, että intohimoinen golfari ottaisi työn kiljuen vastaan: mikä olisikaan mukavampaa kuin matkustella ympäri Eurooppaa maanosan parhaita kenttiä bongaten.  Luulisi, että monessa paikassa kohtelu lienee  suorastaan kuninkaallista.

Freelance-urheilutoimittajana leipänsä ansaitseva Bertram on vastuussa listasta jo kolmatta kertaa. Urakka on valtava, ja hän uhraa siihen omaa aikaa ja rahaa. Vain siten lopputuloksesta saa uskottavan.

"Jos listan tekeminen jäisi lehdelle itselleen, he eivät panostaisi siihen aiheen ansaitsemalla tavalla", Bertram kertoo.

Bertramin mukaan lehden työntekijöiltä ei löytyisi aikaa ja mahdollisuuksia kiertää Eurooppaa henkilökohtaisesti kohteita arvioiden.

Kenttätyön sijasta puhelinlangat laulaisivat, ja tietoa kerättäisiin eri maiden paikallisilta toimittajilta. Lopullinen paremmuusjärjestykseen laittaminen olisi arpapeliä, jossa lopputulokseen vaikuttaisi moni muu asia kuin golfkentän hyvyys.


"Mukaan päässeistä kentistä listan huonoin olikin paras ja myös Ranskan kentät olivat väärässä järjestyksessä."


 

Olisi täysin mahdoton tehtävä esimerkiksi verrata, kuinka hyvin Ranskan parhaat kentät suhtautuvat Hollannin vastaaviin. Eikä olisi edes takeita, että jokaisesta maasta listalla olisivat mukana parhaat. Tämän Chris tajusi ottaessa vuoden 2013 listan vastuulleen. Se jätti huonon maun suuhun.

Hän oli pelannut kentistä vain parikymmentä ja joutui siten nojaamaan muilta saatuun tietoon. Kiertäessään Hollanissa hän huomasi arvioinnin olevan pahasti pielessä. Kenttien järjestys oli käytännössä ylösalaisin.

"Mukaan päässeistä kentistä listan huonoin olikin paras ja myös Ranskan kentät olivat väärässä järjestyksessä", Chris kertoo.

Vuoden 2015 listaan Bertram ehti pelata itse jo puolet kentistä. Sekään ei riitä, joten viime ajat hän on ahkeroinut kiertäen kenttiä syksyllä julkaistavaa 2017 rankingia varten. Suomeen Chris saapui Virosta. Edessä on reissu vielä muun muassa Puolaan, sen jälkeen lopullisen seulan läpäisevistä kentissä Chris laskeskelee pelanneensa 85-90. Kuudesta juttuun osallistuvasta avustajasta muutama on pelannut kenttiä yhtä laajasti.

Mikä sitten saa miehen tekemään tätä listaa? Chrisin mukaan rakkaus golfiin ja golfkenttiin sekä matkustamiseen.

"Lisäksi on mukava aika ajoin huomata, kuinka oletettu viisaus osoittautuu puhtaaksi hölynpölyksi. Ja vaikka työstä maksetaan korvaus, rikastumaan hommassa ei pääse. Päinvastoin. Pitää tehdä ahkerasti oikeita töitä, että pystyy rahoittamaan tämän harrastuksen", Chris sanoo.

Kun Top 100 -listaa tehdään Bertramin määrittämillä kriteereillä, kentän historialla ei ole merkitystä.

"Miksi olisi. Ei se, että kentällä on pelattu isoja kisoja paranna sitä. Meitä kiinnostaa vain itse golfkenttä, ohjeispalveluita emme noteeraa ollenkaan. Kentät arvioidaan puhtaasti pelillisin kriteerein: suunnittelu, pelattavuus, väylien mieleenpainuvuus ja kunto ratkaisevat kaiken", hän sanoo.


"Ainoa oikeutus, mikä meillä on laittaa kenttiä järjestykseen on se, että olemme pelanneet niitä laaja."


Lopuksi kysyn Chrisiltä, mitä hän sanoo niille, jotka toteavat kenttien paremmuusjärjestykseen laittamisen olevan vain subjektiivista.

"No sitähän tämä on, eikä se siitä muutu. Ainoa oikeutus, mikä meillä on laittaa kenttiä järjestykseen on se, että olemme pelanneet niitä laajasti"

"Onkin hyvä, että teet pienen jutun tästä. Ehkä taas muutama golfari huomaa, että oikeasti pelaamme nämä kentät."

Seuraa Chrisin seikkailuja Twitterissä: @CJ_Bertram

Muistathan, että kesäkuun ajan voit hyödyntää GoGolfin tarjouksia, vaikka et olisikaan GoGolfin jäsen. Tutustu diileihimme GoGolf Shopissa.

GoGolf suosittelee

GoGolf suosittelee