Hyppää sisältöön

Kahdestaan vai kolmen tai neljän kimpassa?

Mikko Rantanen kannattaa kaksin pelaamista korona-aikojen jälkeenkin.

Golfliiton ja toimialan yhteinen suositus on tällä hetkellä pelata pienemmissä peliryhmissä – hieman aikaisemmin enintään kahden pelaajan ryhmissä. Minun puolestani käytäntö voisi jatkua koronarajoitusten jälkeenkin.

Tämä suositus liittyy tietenkin koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseen golfia pelattaessa. Monet kentät eivät Suomessa ole vielä edes auki, eikä suurin osa pelaajista ole kauttaan aloittaneet. Mutta me, jotka olemme aloittaneet kauden koleissa kevätkeleissä, olemme pääosin pelanneet kahden pelaajan ryhmissä. 

Tämä on ensisijaisesti tarkoittanut nopeampia kierroksia ja sujuvampaa pelaamista. Sujuvuudella tarkoitan sitä, että esimerkiksi neljän pelaajan aiheuttama ylimääräinen sählääminen on jäänyt pois, omaa lyöntivuoroa ei tarvitse odottaa kovin pitkään ja pelirytmi on helpompi säilyttää, kun kierros etenee nopeammin. Nyt kun huhtikuussa on ollut viileät pelikelit, vauhdikkaampi pelaaminen on pitänyt myös kehon paremmin lämpimänä.

Yksi yleisimpiä valituksen aiheita golfissa maailmanlaajuisesti on hidas pelaaminen ja liian hitaat kierrosajat. On myös ikävää, että golfissa ei juuri milloinkaan voida varmuudella sanoa moneltako kierros päättyy ja sen seurauksena sopia tarkempaa loppupäivän aikataulua. Etukäteen ei voi tietää kauanko kierros kestää, koska pelaamme peräkkäin, eikä edellä olevien seikkailuja voi ennustaa ja ohittaminen on täydellä kentällä käytännössä turhaa.

Golf on tässä mielessä hyvin poikkeuksellinen laji verrattuna moniin muihin, ettei päättymisajankohtaa tiedetä, ellei kierrosta keskeytetä.

Minä olen ainakin tykännyt kahdestaan pelaamisesta ensisijaisesti reippaamman pelivauhdin suhteen. Itse tykkäisin, jos kentillä olisi esimerkiksi tiettyinä päivinä ja aikoina pelaaminen mahdollista vain kahden tai kolmen ryhmissä, eikä aina vain neljän. Karkeita esimerkkejä:

Päivä X: Pelataan enintään kolmen pelaajan ryhmissä, enimmäisaika 3 h 30 min

Päivä Y: Pelataan enintään kahden pelaajan ryhmissä, enimmäisaika 3h

Päivä Z: Klo 12:een asti kahden, klo 12-16 kolmen ja sen jälkeen neljän pelaajan ryhmissä

Tai miten näitä halutaankaan soveltaa. Pointtina vain se, ettei AINA pakata kenttää täyteen vain sen takia, että saadaan mahdollisimman paljon väkeä kentälle ja tältä osin pidetään lähinnä ’oma väki’ tyytyväisinä. Moni voisi olla tyytyväisempi siihen, että se varsinainen golfkokemus on mielekkäämpi. Aluksi tätä voisi kokeilla, katsoa miten käy ja pyytää palautetta pelaajilta.

Esimerkiksi Briteissä tulee välillä vastaan kenttiä, joilla saa pelata vain kahden tai kolmen pelaajan ryhmissä. Ja britit, ainakin kokeneemmat ja perinteisen golfkulttuurin omaksuneet, pelaavat tunnetusti nopeasti. Sielläkin, kuten meillä täällä Suomessa, on usein kolea keli ja näin pysytään lämpimänä ja päästään myös nopeammin 19 reiälle. Kyllä monia suomalaisiakin pitäisi motivoida nopeampi pääsy saunakaljalle!

Monilla kentillä suositus pelin ajaksi on noin 4 tuntia 15 minuuttia. Suhteellisen hätäinen tulo kentälle 30 min ennen lähtöaikaa ja 15 min palautusjuoma klubilla puolentunnin matkoineen per suunta vie neljänneksen päivästä. Arki-iltaisin ja viikonloppuisin kierrosajat voivat venähtää jopa 4,5–5 tuntiin. Ei ongelmaa, jos on esimerkiksi eläkkeellä tai haluaa pyhittää koko päivän golfherkuttelulle. Mutta kaikille tämä ei ole mahdollista.

Tämä olisi tietenkin helpompi ottaa käyttöön kenttäyhteisöissä, joilla on useita kenttiä. Jos on kaksi kenttää, niin toinen voisi useammin olla ’rajoitetummassa’ käytössä. Tai esimerkiksi kotikentälläni Pickalassa on peräti kolme kenttää, joka voisi olla hyvä testilaboratorio, edelläkävijä ja suunnan näyttäjä, jos todetaan, että konseptissa on järkeä. Terkut Pickalaan!

Olen kysynyt asiaa muutamilta pelikavereilta ja saanut vastaukseksi positiivista kaikua – ainakin kolmen ryhmän pelaamiselle olisi kysyntää ja tämän seurauksena alle neljän tunnin kierroksille.

Eikä neljän ryhmän pelaamisessa ole mitään vikaa, näin valtaosa kentistä edelleen toimii ympäri maailman. Kyse on vain siitä, että tarvitseeko aina olla tuo neljän käytäntö? 

Pelattiin kahden tai kolmen pelaajan ryhmissä, niin tarkkaa kierrosaikaa ei silloinkaan tiedetä. Jos tämä vietäisi pidemmälle ja pelaajille annetaan etukäteen selkeä aikataulu, tehostetaan valvontaa ja golftoimialan organisaatiot ja vaikuttajat puhuvat asian puolesta, niin on mahdollista, että golfkulttuuri voisi tämän osalta kehittyä parempaan suuntaan.

Miten itse olet kokenut pelaamisen kahden pelaajan ryhmissä? 

Nevas Golf ja Porvoo Golf

Missä kunnossa kentät olivat?

Molemmat kentät ovat tällä hetkellä auki niin omille kuin vieraspelaajillekin ajankohtaisin koronasuosituksin. Griinit ovat vuoden aikaan ja olosuhteisiin nähden positiivisessa kunnossa. Nevas Golfin Karppi-kentän 7. tiiboxi oli kunnostuksessa, ja avaus tapahtui lyöntimatolta.

Nevas Golf ja Porvoo Golf olivat hyvässä kunnossa ajankohtaan nähden.

Nevas Golf ja Porvoo Golf olivat hyvässä kunnossa ajankohtaan nähden.

Mikko Rantanen

Tarkemmat ajankohtaiset tiedot kannattaa katsoa kenttien nettisivuilta.

Miten peli sujui?

Päätin pelata kentät jälleen eri tavoilla: Nevas Golfin Karppi- ja Kettu-yhdistelmän oikealta puolelta, Rapu-ysin vasemmalta ja Porvoo Golfin lenkkeillen. Sää ei suosinut, mutta onneksi ei satanut.

Lämmin satunnainen auringon paiste vaihtui liian usein ja nopeasti synkkään ja tuuliseen kylmyyteen, jota lämmitti Nevas Golfissa mukava peliseura, kiitos Mikko Fagerholm.

Kenttä Reikiä Pelitapa Matka Aika Kalorit Lyönnit
Nevas, Karppi+Kettu 18 Kävellen, oik. 10,7 km 3.35 1152 76 (+4)
Nevas, Rapu 9 Kävellen, vas. 5 km 1.20 505 46 (+10)
Porvoo Golf 18

Speedgolf

8,2 km 1.20 752 73 (+1)
Kaikki  Reikiä Seurat Matka Aika Kalorit Lyönnit
Yhteensä 90/963 4/37 44,8 km 10.14 4462 386 (+28)

Seuraan jokaisen kierroksen ja kentän osalta myös keskeisiä fitness-tilastoja, joiden avulla selvitetään paljonko kaikkien Uudenmaan alueen kenttien pelaamiseen kuluu aikaa, kertyy matkaa, palaa kaloreita ja tulee lyöntejä. 

Näiden osalta järjestän GoGolfin kanssa lukijoille veikkauksen allekirjoittaneen kaikkien Uudenmaan alueen kenttien pelaamisen osalta:

Lähimmäksi arvannut saa green feen kahdelle jollekin Uudenmaan alueen kentälle. Voit osallistua kommentoimalla blogiin tai tätä uutista käsittelevään Facebook-postaukseen 24.4. klo 23.59 mennessä.

Arvioi oikein 50 päivässä kertynyt matka, kulutetut kalorit ja lyönnit. Pari vinkkiä: Yllä olevat tulokset ja tilastot antavat suuntaa. Pelaan noin joka kolmannen kierroksista vasurilta.

Seuraava blogi taas muutaman päivän päästä – kenttänä todennäköisesti Hill Side Golfin kattaus eli Hill, Valley ja Piccolo sekä Vihti Golf.

Voit seurata pelejäni ja Uudenmaan alueen golfvalloitusta tulosten osalta Golf GameBook -sovelluksessa (Mikko Rantanen, HCP +0.8).

Mikko Rantanen on entinen golfammattilainen ja nykyinen speedgolfin maailmanmestari. Tässä juttusarjassa golfalan monitoimimies aikoo kiertää kaikki Uudenmaan alueen kentät 50 päivän aikana.

Etsi luettavaa