Hyppää sisältöön

Junnufuusio pääkaupunkiseudulla: Kolme seuraa ryhtyvät yhteistyöhön

SHG:n Jarkko Raski on itsekin toiminut juniorivalmennuksen parissa

SHG, Keimola Golf Vantaa ja Nurmijäven Golfkerho aloittavat yhteistyön junnuryhmiensä osalta. Tarkoituksena on löytää suurempia harjoitusryhmiä ja tehdä golfista entistä sosiaalisempaa toimintaa lapsille ja nuorille.

Golfseurojen junnuryhmät vaihtelevat kokonsa puolesta melkoisesti. Hyvien ryhmien kasaan saamisessa saattaa olla usein ongelmia, sillä ikäjakauma ja taitotaso levittyy kohtalaisen laajalle seurojen junioreiden keskuudessa. 

Suur-Helsingin Golf on historian aikana kasvattanut paljon loistavia kilpapelaajia, jotka muistelivat junioriaikansa tärkeintä elementtiä: hyvää treeniryhmää. Sen avulla nuoret jaksoivat viettää kentällä käytännössä koko kesän. 

Nykyisin oikeanlaisia porukoita on entistä vähemmän ja tämä johti siihen, että kolme seuraa päättivät yhdistää resurssejaan.

Junioripelaajien määrän lisääminen ja harjoitusryhmien suurentaminen olivat avainasemassa, kun Suur-Helsingin Golf, Nurmijärven Golfklubi ja Keimola Golf päättivät yhdistää juniori- ja nuorisotoimintansa. Toimintojen yhdistäminen aloitetaan vaiheittain toukokuussa 2019 siten, että seurat ovat valmiita aloittamaan yhdistetyn junioritoiminnan kokonaisuudessaan syksyllä 2019.

Toimintojen yhdistämisen jälkeenkin juniorit edustavat edelleen omia seurojaan, mutta päivittäinen harjoittelu tapahtuu yhdessä muiden seurojen junioreiden kanssa.

Toimintojen yhdistämisellä seurat pyrkivät kasvattamaan junioriryhmien kokoja ja hyödyntämään kaikkien kenttien olosuhteita parhaalla mahdollisella tavalla. Isompien ryhmien tarkoituksena on vaikuttaa positiivisesti lasten ja nuorten yhteisöllisyyteen ja ryhmään kuuluvuuden tunteeseen. Myös lajin aloituskynnys madaltuu, kun lapsi pääsee heti mukaan isompaan junioriryhmään, jossa on kavereita valmiina.

Seurojen hallintoelimissä ollaan yhtä mieltä siitä, että toimintojen yhdistämisellä saadaan merkittäviä parannuksia kaikkien seurojen juniori- ja nuorisotoimintaan niin kilpa- kuin harrastajatasolla. Tällä hetkellä SHG:n, NGK:n ja KGV:n ohjatuissa junioriryhmissä on yhteensä reilut 100 junioria, ja tavoitteena on, että vuoden 2023 lopulla määrä on tuplaantunut.

”Haluamme tämän yhdistymisen kautta tarjota junioreille enemmän sellaista joukkuefiilistä, kun saamme enemmän junioreita yhteen samoihin harjoituksiin. Isompien ryhmien kautta juniorit, ja etenkin tytöt, saavat myös helpommin kavereita golfin parista”, Nurmijärven Golfklubin palvelupäällikkö Johanna Purhonen sanoo.

Suur-Helsingin Golfin toimitusjohtaja Jarkko Raski on kysellyt SHG:n menestyneiltä kilpapelaajilta, mitä he muistavat omista juniorivuosistaan.

”Niissä keskusteluissa on käynyt selväksi, että siellä on aina ollut taustalla hyvä kaveriporukka, joka on viihtynyt keskenään golfkentällä päivät pitkät. Tätä samaa me haetaan nyt tällä yhdistymisellä”, Raski korostaa.

Suurempia ryhmiä ja enemmän kavereita

Raski on toiminut aikanaan useita vuosia juniorivalmentajana, ja hän muistaa, että jo silloin oli haasteita saada riittävän suuria harjoitusryhmiä.

”On kourallinen junnuja, ja ikäskaala on vielä aika iso, niin sellainen joukkuetunnelma puuttuu täysin siitä toiminnasta. Nyt me haetaan nimenomaan sitä sosiaalista aspektia, että junnut kohtaavat ikäisiään golfareita näissä yhteisissä harjoitusryhmissä”, Raski jatkaa.

Myös Keimola Golfissa on huomattu, kuinka joukkueurheilun vetovoima on purrut yksilölajien harrastajamääriin. Toimitusjohtaja Pekka Palmunen nostaa esille myös kolmen toimijan yhteiset resurssit, joita hyödyntämällä junioreille pystytään tarjoamaan entistä parempaa ja laadukkaampaa toimintaa.

”Tällä yhdistymisellä pystymme hyödyntämään eri valmentajien osaamista, ja sitä kautta juniorit saavat entistä monipuolisempaa valmennusta. Sen lisäksi heillä on nyt mahdollisuus harjoitella ja pelata kolmella erityyppisellä kentällä”, Palmunen erittelee.

Junioreiden valmennusvastuun kantavat jatkossakin seurojen PGA Prot Lauri Hurri (SHG), Toni Korpihete (NGK) ja Jyry-Jussi Peltomäki (KGV). Toiminnan koordinoinnista vastaa PGA Pro Markus Ervasti.

Yhdistymisen taustalla ei ole käyty taloudellisia keskusteluita, mutta Palmunen nostaa esille myös sen faktan, että pitkässä juoksussa yhdistymisestä voi olla seuroille myös taloudellista hyötyä.

”Tässä on mahdollisuus saada samalla rahalla enemmän aikaan.”

Myös seuratoiminnan näkökulmasta yhdistymisellä on suuria positiivisia vaikutuksia. Uusien junioreiden myötä seurat tarvitsevat myös uusia junioriohjaajia, ja ohjaajien koulutuksen kehittäminen onkin yhtenä tärkeänä osana kokonaisuutta.

”Tarvitsemme hyvän ja laajan ohjaajaverkoston ammattivalmentajien ympärille”, Markus Ervasti sanoo.

Etsi luettavaa