Hyppää sisältöön

Jokaisella treenisessiolla pitää olla tarkoitus

Anna harjoitukselle tarkoitus

Jokaisella treenisessiolla tulee olla tarkoitus. Niin on sanonut moni.

Moni myös on sanonut, että pelaaja oppii ajan myötä omaksi valmentajakseen. Tällä yleensä tarkoitetaan, että pelaaja pikkuhiljaa ymmärtää svinginsä paremmin. Hän oppii huomaamaan itse mikä mahdollisesti meni pieleen ja sitten tekemään tarvittavat korjaukset.

Mutta oikean valmentajan rooli on isompi. Hän suunnittelee myös harjoitukset ja pitää huolen, että suunnitelmissa pysytään.

Ei liene mitään syytä miksi klubigolfarikin ei voisi ottaa tätä roolia edes vähän itselleen. Siis päättää ennen rangelle tai lähipelialueelle menoa mitä haluaa harjoitella ja sitten pysyä siinä. Toki se vaatii keskittymistä mutta sitähän kenen tahansa kannattaa myös opetella.

Miksi tarkoituksen asettaminen harjoituksiin on tärkeätä?

No, ilman tarkoitusta rangella lyöminen menee helposti pelkäksi kokeiluksi. Pahimmillaan jokaisen lyönnin jälkeen kokeillaan jotain uutta ideaa. Poukkoillaan ajatuksesta toiseen niin kauan että lopulta varsinaisia toistoja ei ole tullut ollenkaan. Palloja tulee nopeasti lyötyä korillinen tai kaksikin, mutta lyömisestä saatu hyötyä on lähellä nollaa.

Kuvasin alla olevan videon eilen pienen treenisession päätteeksi. Olin etukäteen päättänyt, että haluan harjoitella tähtäämistä. Tiedän kokemuksesta, että jos en sitä säännöllisest tee, niin alan tähtäämään oikealle. Samalla hartialinja ei säily samansuuntaisena mailan kanssa vaan kääntyy vielä enemmän oikealle. (Siis tähtään mailan oikealle ja hartiat ovat lopulta ”kiinni” suhteessa mailaan.)

 

Joten laiton tikun maahan näyttämään oikeaa suuntaa. Sitten löin palloja, ensin wedgeillä, sitten muilla raudoilla ja lopulta draiverilla. Koko ajan keskityin siihen miltä maisema näyttää, kun on tähdännyt oikein.  Aina mailaa vaihtaessa vaihdon myös suuntaa, etten liiaksi tottunut samaan maisemaan. En maininnut sitä videossa erikseen, mutta valitsin myös linjalta välikohteen, esimerkiksi tietyn ruohonkorren jonka yli linjasin mailan.

Kirjoitin tähtäämisestä myös artikkelin tuoreeseen GoGolf-lehteen (2/2018), se löytyy sivulta 53. Suosittelen että luet sen, jos et sitä jo tehnyt.

Tähtääminen on tietenkin vain yksi mahdollinen tarkoitus harjoitussessiolle. Edellisellä kerralla löin korillisen palloja keskittyen ainoastaan siihen, että kummatkin käteni pysyivät mailassa svingin loppuun asti. Kävi miten tahansa olin päättynyt, että ote säilyy. Miksi? Koska tajusin viime aikoina lyöneeni liian monia lyöntejä, joissa oikea käsi irtosi mailasta osuman jälkeen.

Yleensä rangepalloja lyödessä keskityn tiettyyn kohtaan svingistä. Se voi olla esimerkiksi liikkeellelähtö, tai suunnanvaihto tai loppuasento. Tiedän kokemuksesta, miten haluan näitten menevän ja siksi pystyn kerta toisensa jälkeen palamaan samoihin asioihin. Sellaisiin joiden tiedän toimivan. Kun olen aikani harjoitellut, jos aikaa ja energiaa riittää, lyön vielä palloja pelinomaisesti eri kohteisiin. Sillä testaan miten svingi toimii, kun sitä ei niin paljon ajattele.

Jos et itse tiedä mitä asioita harjoitella, käy tapaamassa omaa pro:tasi. Selvitä mitä asioita treenata, sitten pidä itse huolta, että jokaisella treenisessiolla on tarkoitus.

Antti Vaalas on GoGolfin head pro. Voit tutustua hänen personal pro -valmennuspakettiin täällä.

Etsi luettavaa