Jogger-pöksymies Erik van Rooyen otti neitsytvoittonsa European Tourilla

Erik van Rooyen otti uransa ensimmäisen ET-voiton.

Erik van Rooyen on osoittanut tällä kaudella, että hänestä voi tulla nopeastikin jopa Etelä-Afrikan seuraava major-voittaja.

Erik van Rooyen otti uransa ensimmäisen voiton European Tourilla sunnuntaina. Hän säkitti päätösviheriöllä kolme metriä pitkän birdie-putin ja vähän ennen pallon katoamista reikään van Rooyen kädestä putosi maila ja selästä gorilla, sillä ennen tätä hän oli ehtinyt sijoittua kiertueella peräti kolme kertaa toiseksi.

Eteläafrikkalainen otti neitsytvoittonsa Ruotsin maaperällä, Hills Golf & Country Clubilla. Scandinavian Invitationin voitonsa hän kääräisi 250 000 euron tilin.

Van Rooyen (-19) päihitti kisassa lyönnillä Englannin Matthew Fitzpatrickin (-18), joka pelasi häntä edeltävässä ryhmässä. Englantilainen oli lähellä tehdä päätösreiällä eaglen, joka olisi nostanut hänet lopulta uusintaan.

Kolmanneksi sijoittuivat Etelä-Afrikan Dean Burmester ja Ruotsin Henrik Stenson. Kaksikko jäi kärkikaksikosta selvästi, sillä heidän tuloksensa oli -14.

Van Rooyenin voitto oli eteläafrikkalaisille historiallinen, sillä se oli heille kaikkiaan 150. voitto kiertueella. Samalla vakuuttavasti koko viikon pelannut van Rooyen nousi kiertueen rankingissa yhdeksänneksi.

”Tuntuu niin hyvältä, että sitä on vaikea kuvailla”, van Rooyen sanoi kierroksen jälkeen. ”Olin niin hermostunut 18. reiällä. Vielä 17. reiällä kaikki oli vielä hyvin, en vain putannut riittävän kovaa. Sen jälkeen kysyin Alexilta (caddie), että mikä on tilanteemme ja hän kertoi Mattin tehneen birdie-birdie-lopetuksensa.”

Van Rooyen oli tehnyt viimeistä edeltävällä reiällä kolmen putin bogin, joten hän lähti päätösreiälle tasatilanteessa Fitzpatrickin kanssa. Helpotus olikin suuri, kun hän päätti kisan hienoon birdieen, eikä hänen tarvinnut lähteä enää uusintaan Fitzpatrickin kanssa.

”Olen ollut niin lähellä voittoa niin monta kertaa, että joka kerran kun olen voittotaistelussa mukana, minulta kysytään asiasta (ensimmäisen voiton ottamisesta). Olen niin ylpeä itsestäni, Alexista ja kaikista.”

Van Rooyen taisteli vielä vuonna 2017 Tapio Pulkkasen kanssa Challenge Tourin kokonaiskilpailun voitosta. Pulkkanen oli tuolloin etevämpi, sillä hän voitti rankingin van Rooyen sijoittuessa kolmanneksi. Myös viime vuonna Pulkkanen sijoittui European Tourin rankingissa van Rooyenin edelle: debyyttikaudella lierihatuista tunnettu Tapio sijoittui 78:nneksi ja jogger-pöksyillään keskustelua kesällä aiheuttaneen Erikin sijoitus oli 87:s.

Tänä vuonna osat ovat vaihtuneet. Van Rooyen on päässyt jo mukaan myös majoreihin, eikä hän ole ollut niissäkään mikään täytemies. Hän oli toukokuun PGA Championshipissä upeasti jaetulla kahdeksannella sijalla. Myös kesäkuun US Openissa hän läpäisi cutin sijoittuen jaetulle 43. sijalle. Heinäkuussa The Open Championshipissä hän tuli 20:nneksi.

Nyt kun Erik van Rooyen on ottanut ensimmäisen voittonsa pääkiertueella, tulee hän olemaan entistäkin kovempi luu, eikä liene liioiteltua väittää, että hänestä voi hyvinkin tulla Etelä-Afrikan seuraava major-voittaja.

Tällä kaudella van Rooyen nousi siis puheenaiheeksi ns. jogger-housujensa takia, mutta jatkossa miehestä puhuttaneen enemmän peliesityksien ansiosta.