Hyppää sisältöön

Jack Nicklaus ja Tiger Woods haluavat rajoittaa lyöntipituuksia

Golfpalloille asetetut rajoitukset eivät ole riittäviä. Liian kauas lentävä pallo kun pakottaa golfkentistä turhan pitkiä. Jack Nicklaus on puhunut ongelmasta jo vuosikymmenen ja Tiger Woods yhtyi mielipiteeseen radiohaastattelussa. Kaksikon mielipiteillä luulisi olevan painoarvoa. Artikkelissa summattu ajatuksia monelta eri taholta.

Lyönnin pituus on ollut tourpelaajia koskeva ongelma jo reilut 15 vuotta. 2000-luvun alun uudistukset palloissa ja mailoissa lisäsivät keskiarvolta 20 metriä tourpelaajien avauslyöntien pituuksiin. Seurauksena useat legendaariset golfkentät kuten Augusta National ja St. Andrews joutuivat aloittamaan kilpavarustelun lyöntipituuksia vastaan. Uudistuksista ja väylien pidennyksistä huolimatta molemmilla kentillä on rikottu ennätystuloksia viime vuosien kilpailuissa. Kaikkien neljän majorin tulosennätykset on tasattu tai rikottu vuoden 2000-jälkeen.

Kilpailu paikoista tourilla on kasvanut hurjasti viimeisen 20 vuoden aikana ja ammattilaispelaajiksi pyrkiviä urheilijoita on enemmän. Tourilla on enemmän tasokkaita pelaajia kuin koskaan aikaisemmin. Sitä suuremmalla syyllä lyöntipituuksien rajoittaminen tuntuu nyt ajankohtaiselta. 

Kilpailuissa tarkoituksena on testata pelin kaikkia osa-alueita. Monet tourkilpailut ovat kuitenkin muuttuneet enemmänkin puttikilpailuiksi, sillä harva tourpelaaja missaa griinin wedgellä. Pelkkä puttaaminen nousee silloin liian suureen rooliin. 

Tennispallon nopeutta hidastettiin 2000-luvun alussa lajin suojaamiseksi, kun voimakkaiden ammattilaisten otteluista alkoi tulla pelkkiä syöttökilpailuja. Sittemmin tilastot osoittavat pidempiä palloralleja ja viihdyttävämpää peliä katsojille. Esimerkkejä löytyy eri lajeista, keihäänheitossa jouduttiin tekemään muutoksia useaan otteeseen kun ennätystulokset uhkasivat stadionien rajoja. 

Golf on edelleen viihdyttävää katsottavaa ja 350 jaardin draivit ovat ällistyttäviä. Kaikkien historiallisten golfkenttien pidentäminen tuntuu kuitenkin turhalta haaskaukselta. Pitkä kenttä on moderneilla standardeilla oltava lähes 7000 metriä. Vaikka pallon ja draiverin lyöntipinnan kimmoisuus rajoitettiin 2000-luvun puolivälissä ehti vahinko jo tapahtua. Tuntuu siltä, että pituudessa olisi hyvä ottaa yksi askel taaksepäin. 

Helsingin Golfklubin pitkäaikaisena jäsenenä voin kertoa lyhyemmän golfkentän eduista. 5829 metriä takatiiltä pelattuna Talin kiertää helposti kolmen pelaajan ryhmässä kolmeen tuntiin. Modernia kilpagolfia paremmin edustavilla Kytäjän tai Vanajanlinnan kentillä kierros kestää ainakin tunnin enemmän.

Tiger Woodsin mielenkiintoinen haastattelu kokonaisuudessaan:

 

 

Etsi luettavaa