Hyppää sisältöön

Isosaarelle sanottiin golfin osalta hyvästit, ehkä vain näkemiin: ” Tämä on aina niin upea kokemus”

Isosaaren komein väylä kulkee hiekkarannan yli

Isosaaren luonnon ehdoin rakentunut kenttä on elinkaarensa päässä. Päätöskilpailun osallistujat elättelivät kuitenkin toivetta, että tapahtuman voisi järjestää saarella myös kaudella 2020.

Isosaaren kenttä sulkeutui virallisesti jo syyskuun alkupuolella. Mikko Takamaa järjesti Isosaaressa Isosaari Invitationalin jo ensimmäisellä yleisölle avoimella kaudella 2017. Tämänvuotinen oli järjestyksessään kolmas ja se pidettiin 26 hengen voimin lauantaina.

Mukana oli paitsi Takamaan ystäviä ja tuttuja, myös allekirjoittanut, sekä muutama ystäväni, joille olin syvällä rintaäänellä kertonut Isosaaressa pelaamisen tuomasta riemusta ja hyvästä olosta.

Aura Golfin nykyinen kapteeni Tommi Savolainen, oppilaani 90-luvun alkupuolelta, sai tiedon pelimahdollisuudesta edellisenä iltana, ja lähti varhain aamulla Turusta junalla Helsinkiin.

”Päätös syntyi salamannopeasti. Hienoa että pääsin mukaan, tämä on ollut fantastinen päivä, upea kokemus”, Savolainen hehkutti Mikko Takamaata kiitellessään paluumatkalla.

45 minuutin mittainen venematka Hakaniemestä Isosaareen toimii ryhmälle kuin ryhmälle loistavana lämmittelynä, niin tässäkin tapauksessa. Henki oli korkealla ja nestetankkaus käynnnistyi hillitysti, sillä tiedossa oli, etteivät Isosaaren ravintolat ja baarit olleet avoinna.

Mukana reissussa oli useita ensikertalaisia, jotka olivat suorittaneet osan varusmiespalveluksestaan Isosaaressa.

Isosaaren kentän yhdeksäs, mailanvarressa Raoul Bergman

Isosaaren kentän yhdeksäs, mailanvarressa Raoul Bergman

Teemu Tyry

Peuramaa Golfin hallituksen puheenjohtaja Raoul Bergman lukeutui tähän ryhmään, jolle paluu saarelle lähes 40 vuoden jälkeen oli tunteikas.

”Olisin katunut loppuikäni, jos olisin tämän sovitun mahdollisuuden jättänyt käyttämättä”, hän perusteli mukanaoloaan. Vanhat kasarmirakennukset ovat edelleen paikoillaan.

Isosaaren yhdeksänreikäisen kentän väylien mitat olivat 48-150 metrin välillä, kenttä kohtuullista paremmassa syyskunnossa, vaikka viheriöt olivat luonnolliseti varsin hitaita.

Luontoseikkailu, maisemat ja yhdessä kokeminen olivat matkan parasta antia. Kisatkin pidettiin ja arvontojen kautta kaikille riitti palkintopöydästä kotiinvietävää.

18-reikäisen kisan ja palkintojenjaon jälkeen oli vuorossa vielä shoot-out, joka päättyi hiekkarannan poikki, veden yli lyötävällle seitsemännelle reiälle varsin lyhyeen vain yhden 20:sta pelaajasta osuessa viheriöön.

Mikko Takamaa teki ison työn tapahtuman järjestämisessä . 

Kilpailun järjestäjä Mikko Takamaa (vas.) ja tasoituksellisen sarjan voittaja Russell Walker

Kilpailun järjestäjä Mikko Takamaa (vas.) ja tasoituksellisen sarjan voittaja Russell Walker

Teemu Tyry

”Luin 2017 tästä kentästä artikkelin ja päätin pistää kisan pystyyn. Väki on viihtynyt, niinpä tästä tuli perinne. Harmi vaan, että seuraavan vuoden osalta joudumme oletettavasti kehittämään uuden pelipaikan. Par 3-kenttä on mielessä, se voisi olla esimerkiksi Bjärkas Golf. Aion kyllä selvittää , olisiko Isosaarta isännöivällä Suomen Saaristokuljetuksella kiinnostusta laittaa kenttää  kuntoon erityistapahtumaa varten loppukaudesta 2020″, Takamaa pohti.

Allekirjoittaneelle Isosaari edustaa parhaimmillaan esimerkkiä kentästä, joka on syntynyt yhden henkilön tai pienen ryhmän visiosta. Tämän tyylisiä pikkukenttiä on Suomessa ja maailmalla melkoinen määrä, paljon enemmän kuin yleisesti on tiedossa.

Oma golfurani käynnistyi HGK:n kentän kupeeseen rakennetusta caddie-kentästä 1969, joka Isosaaren tavoin raivattiin lähes umpimetsään. Ne pelit ja muistot eivät unohdu koskaan, eivät myöskään pelikerrat Isosaaressa. 

80-luvun lopulla sähköasentajana Isosaaressa työskennellyt Sauli Ketonen on ”syyllinen” siihen, että saarella pelattiin golfia lähes 30 vuoden ajan.

”Sauli sai idean Paltamoon rakenteilla olevasta kentästä. Isosaaren ensimmäinen reikä valmistui 1989, yhdeksänreikäinen pari vuotta myöhemmin”, taustoittaa Isosaaren kentästä ja toiminnasta vuoden 2018 loppuun asti käytännössä vastannut Risto Pakarinen.

Hän on nyt päättyneenkin kauden aikana konsultoinut kentän hoidossa, mutta näkee jatkoajan saamisen Isosaaren golftoiminnalle yksittäisten tapahtumienkin osalta haastavana.

”Talvea varten pitäisi tehdä valmistelutöitä, ja  sen lisäksi tulevalla kaudella ruohoalueita hoitaa säännöllisesti, jotta pelaaminen olisi mahdollista. Muuten ne alkavat rehottaa muita ruoholajikkeita”, Risto Pakarinen muistuttaa.

Kaudelle 2020 nykyisen golfkentän alueen käytölle  ei Pakarisen tietojen mukaan ole mitään valmista toimintasuunnitelmaa.  Frisbeegolf on yksi esillä olleista vaihtoehdoista. 

Teemu Tyry

Isosaaren ainakin toistaiseksi viimeiseltä golfristeilyltä palasi 26 iloista ja pelimahdollisuudsesta kiitollista liikunnanharrastajaa.

Kiitoksia Sauli Ketonen ja Risto Pakarinen, Isosaari jää 30 vuoden toimintavuotensa jälkeenkin Suomen golfin historiaan yhtenä idyllisimmistä ja alkukantaisimmista kentistämme.

Etsi luettavaa