Hyppää sisältöön

Ison talon Antin haaste ja luontaisetu: ”Kytäjä Golfin taso on mittatikku muille kentille”

Antti Koskela mielipuuhassaan

Kenttämestari Antti Koskelalla on selvä mielipide siitä, miksi Toron ”singel-leikkuri” on viheriöiden leikkuussa päältä ajettavaa konetta parempi vaihtoehto.

Kytäjän South East-kentällä vaihdettiin viheriöiden pinnat ja samalla ruoholaatu luhtaröllistä rönsyrölliin. Espanjasssa kasvatettu ruoho tuotiin keväällä rullina Kytäjälle, jossa pelattiin perjantaina  ensimmäiset kierrokset 1,5 kuukautta ruohorullien asettamisten jälkeen.

Projekti sujui erinomaisesti, aikataulu ja budjetti pitivät, keskiviikkona 15. Heinäkuuta Suomen ykköskentäksi useasti listattu South East avataan myös vieraspelaajille.

”Saamme uudistuksen myötä enemmän käytännön työkaluja, mahdollisuuksia, viheriöiden pintojen hoitoon”, Kytäjällä työskentelynsä syyskuussa 2019 aloittanut  kenttämestari Antti Koskela kuvailee tilannetta remontin jälkeen.

Yksi merkittävistä muutoksista kentänhoidon ja kahden huippukentän välillä on se, että jatkossa South Eastin viheriöitä hoidetaan singel-leikkurilla, North Westin viheriöitä entiseen tapaan päältä ajettavalla Toron leikkurilla.

Antti Koskela kertoo oheisella videolla, mitkä ovat laitteiden päällimmäiset erot, sekä viheriöiden leikkuun ammattitaidon tärkein mittari.

Rakettimainen nousu Suomen seuratuimman golfkeskuksen kenttämestariksi

Tässä vaiheessa on syytä nostaa esiin Antti Koskelan aiempi kokemus lajista ja työskentelystä alalla.

Kytäjällä tehtiin kesällä 2019 nopeita vaihdoksia avainpaikoilla. Toimitusjohtaja Juha Repo siirtyi golfkenttäyhtiön suuromistajiin kuuluvan Maatalousyhtymä Laakkosen toimitusjohtajaksi. Hänen tilalleen palkattu Jukka Koivu pestasi ensi töikseen Antti Koskelan kenttämestariksi.

Kytäjän hallituksen siunaama visio on selkeä, ”nousta takaisin Suomen ykköskentäksi ja Euroopan arvostetuimpien golfkeskusten joukkoon.” 

”Kun puhelin soi ja mielenkiintoani tätä työtä kohtaan kysyttiin, ymmärsin heti, että kyseessä on elämäni mahdollisuus, josta ei ollut mitään mahdollisuutta kieltäytyä.” 

”Kentänhoidossa työskenteleminen on minulle intohimo. Tahtotila itseni kehittämiseen ja organisaation toimimiseen parhaalla mahdollisella tavalla on todella suuri”, Koskela kertoi GoGolfin haastattelussa 2019 pian nimittämisensä jälkeen. 

Lajiin hän tutustui jo juniorina. Isä vei kesällä aamuisin Antin ”päivähoitoon” Keimolan kentälle ja haki illalla kotiin.

”Pelasin junnuna paljon, jopa yli 200 kierrosta vuodessa.”

South Eastin kuudes väylä lyöntipaikalta on yksi eniten Antti Koskelan silmää eniten hivelevistä paikoista Kytäjällä.

South Eastin kuudes väylä lyöntipaikalta on yksi eniten Antti Koskelan silmää eniten hivelevistä paikoista Kytäjällä.

Teemu Tyry

Vartuttuaan aikuisikään hän työskenteli Paloheinässa  juniorien vetäjänä ja caddiemasterina.

”Paloheinän kenttälaajennuksen käynnistyttyä pääsin kiinni rakentamiseen ja myöhemmin kentänhoitoon”, tittelillä vastaava kentänhoitaja Paloheinässä viimeiset vuotensa työskennellyt Koskela kertoo.

Paloheinästä hän siirtyi kaudeksi 2017 Suomen Golfkentänhoito  Oy:n palvelukseen.

Kentänhoidon ulkoistamiseen liittyviä palveluja tarjonnut yritys ajautui nopeasti konkurssiin. Alkuvuodesta 2018 Koskela sai työtä  Gumbölen apulaiskenttämestarina. 

Tätä pestiä hän ehti hoitaa vain pari viikkoa, kunnes Koskelalle tarjottiin Hillside Golfin kenttämestarin paikkaa. Hillsidessa kenttä oli Koskelan vetämänä kaudella 2018 vähillä resursseilla erinomaisessa kunnossa ja Koskela sai sulkaa hattuunsa työteliäänä ja oppimishaluisena kenttämestarina.

Hillsiden konkurssin myötä hän palasi Gumböleen apulaiskenttämestariksi, kunnes tuli kutsu Kytäjälle. 

Urakehitystä voidaan pitää viimeisimmän nimityksen myötä varsin nopeana.

Antti Koskela on suorittanut yritystoiminnan erikoisammattitutkinnnon, (golfjohtajatutkinto)

sekä kenttämestarin erikoisammattitutkinnnon.

Ison talon paineet ja resurssit

Antti Koskela tiesi tulevansa avainpaikalle golfkeskukseen, joka oli saavuttanut heti South Eastin avautumisen jälkeen 2002 maineen maamme johtavana golfkeskuksena. 

Alkuhuuman jälkeen Kytäjällä on ollut kenttien (South East & North West) kunnon osalta vaikeita jaksoja, jotka ovat pudottaneet sen arvostusta, pelaajamääriä ja  kassavirtaa etenkin yritystilaisuuksien osalta parhaista vuosista.

kytäjä golf

Faceliftingin hakeminen oli kesällä 2019 varsin luonnollinen toimenpide.

”Tiedostin sen jo tänne tullessani, että Kytäjä on oleellinen mittatikku laadun osalta monille huippukentille. Se tuo luonnollisia paineita toimintaamme, mutta on myös eräänlainen tavoitetila. Halumme olla jatkossakin entistä selkeämmin se golfkeskus, johon muita verrataan”, Antti Koskela muistuttaa.

Samaan hengenvetoon hän kertoo hieman yllättyneensä siitä, millaisen huomion kohteeksi Kytäjä sekä Koskela henkilönä ovat South Eastin remontin myötä nousseet.

Kytäjän South Eastin 15:s on yksi Suomen parhaista ja näyttävimmistä par-nelosista.

Kytäjän South Eastin 15:s on yksi Suomen parhaista ja näyttävimmistä par-nelosista.

Teemu Tyry

Antti Koskelan johtamalla kentänhoitohenkilökunnalla on hoidettavanaan peräti 200 hehtaaria maalaluetta. 

Kaksi kenttää reuna-alueineen, Suomen suurimpiin lukeutuva  range ja muut harjoitusalueet työllistävät sesongin aikana 30-32 henkilöä. 

Miehiä ja naisia kentänhoidossa on yhtä paljon, ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä kentällä on hieman toistakymmentä.

”Perinteinen sanonta, henkilökunta on tärkein resurssimme ja heidän hyvinvointinsa elinehto tasokkaalle kentänhoidolle, pitää Kytäjälläkin täysin paikkansa. Toimenkuvien selkiyttämisen avulla pyrimme jatkuvasti  tehostamaan toimintaamme ja työhyvinvointia luomalla heille parhaat puitteet ja olosuhteet.”

Koskela nostaa tässä vaiheessa esiin varsin kuvaavan esimerkin.

”Työntekijän on hyvä päästä vaikuttamaan oman toimenkuvansa lisäksi käyttämiinsä työvälineisiin. Mikäli väyläleikkuri on viikottain 40 tuntia ”toimistona”, on oikeus ja kohtuus, että työntekijä osallistutetaan päätöksiin, jotka koskevat koneen ominaisuuksia, säätöjä sekä lisälaitteita.”

Toro on Kytäjä Golfin kumppani kentänhoidossa

Kytäjä Golfilla on kattava ja monivuotinen sopimus kentänhoidon koneiden ja laitteiden osalta Oy Hako Ground & Garden Ab:n kanssa. 

”Toron koneilla Kytäjän kenttiä on hoidettu alusta alkaen. Edelleen meillä on käytössä joitain lisälaitteita, jotka ovat tulleet taloon kentän aukeamisen aikoihin 2000-luvun alkuvuosina”, Koskela tietää.

Kytäjäjän konekalustossa on  lähes 80 leikkuuyksikkköä, joilla hoidetaan 200 hehtaarin kokoista aluetta.

Kytäjäjän konekalustossa on lähes 80 leikkuuyksikkköä, joilla hoidetaan 200 hehtaarin kokoista aluetta.

Teemu Tyry

Kauden 2020 aikana Hako on toimittanut yhdessä laaditun hankinta- ja vaihtosuunnitelman mukaisesti lähes 30 konetta ja lisälaitetta.

”Tälle vuodelle meille osui monien isoje koneiden vaihto-operaatio. Oleellinen asia golfkentän kannalta on se, että jälkimarkkinointija tekninen tuki ovat ensiluokkaisia. Yllättäviä asioita tapahtuu, niihin pitää pystyä reagoimaan mahdollisimman ripeästi.”

Koskela kertoo Hakon teknisen tuen asiantuntijan Tapani Rasin ammattitaidosta ja asenteesta kuvaavan esimerkin.

”Hän katseli sosiaalisesta mediasta Kytäjä Golfin videota, jossa Toron ruiskuauton puomi liikkui hänen mielestään tarkoitetusta poikkeavalla tavalla. Rasi ajoi saman päivän aikana oma-aloitteisesti Kytäjälle ja sääti puomin liikettä ohjaavan osasen toiminnan kohdilleen.”

Kytäjän kenttähenkilökunnan sekä koneiden määrä on Suomessa kärkipäästä ja koko kentänhoidon budjetti yksi suurimmista.

”Vaikka resurssit ovat paperilla suuret, joudumme suunnittelemaan työmme ja hankinnat varsin tarkasti”, Koskela painottaa. 

Koneiden huoltoon ja teroitukseen panostetaan

Kytäjällä on koneiden huolto- , korjaus- ja teroitustöihin irrotettu peräti kolme henkilöä. 

Huoltopäällikkö Ville Selin vastaa koneiden lisäksi kiinteistöistä ja golfautoista, joita Kytäjällä on peräti 75.

”Hän on moniosaaja, joka ammattitaidollaan teki suuren vaikutuksen jo yhteisinä aikoinamme Hill Sidessa.”

Antti Koskela ja Ville Selin aloittivat työt Kytäjällä edellisvuoden syksylllä

Antti Koskela ja Ville Selin aloittivat työt Kytäjällä edellisvuoden syksylllä

Teemu Tyry

Apulaiskenttämestariksi nimitetty Anna Pirttilä on työskennellyt Kytäjällä aiemmin muutamassa jaksossa yli kymmenen vuotta.

”Anna on avainhenkilö kentänhoidon päivittäisessä pyörittämisessä. Pitkä kokemus ja paikallistuntemus on arvossaan haasteiden ja ongelmien ratkaisuissa”, Antti Koskela jakaa kredittiä lähimmille vastuuhenkilöilleen. 

Haastattelua edeltävänä päivänä Koskela oli tehnyt 11 tuntia töitä ilmastuskoneen päällä.

”Teen kaikkea mahdollista, kuten toimenkuvaan kuuluukin. Päivän päätteeksi yleensä huomaa, että itselle aamulla asettamat työt ovat eteen tulleiden kiireiden takia vaiheessa.”

Työpaikka keskellä kauneinta suomalaista maalaismaisemaa

Koskela on saanut Kytäjän kenttämestarina lentävän lähdön golfkeskuksen peliolosuhteiden nostamisesssa asetetulle tasolle.

Hän on myös lukenut historiankirjat tarkkaan, tiedostaen miten merkittävä kokonaisuus Kytäjä eri vaiheissaan on kauan ennen golfkenttien rakentamista ollut jo pelkästään maanviljelyn saralla.

”Keskellä upeaa suomalaista maisemaa on laadukas golfkeskus, jossa saan tehdä unelma-ammattiani. Helkutin upealta tämä tuntuu, etuoikeudelta. Kovaa työtä tämä on ja rima on nostettava jatkossa entistäkin korkeammalle.”

Teemu Tyry

Kenttämestarisarjan  perinteiseen kysymykseen, mikä on suosikki Toron kentänhoitokoneista, Koskela vastaa hyväksyttävällä tavalla kiertäen.

”Kaikki koneemme ovat laadukkaita. Viheriön hoitotoimenpiteessä saattaa olla seitsemän eri konetta ja 9-10 henkilöä ketjussa.Tällaisen ”hoitojunan” edetessä jouhevasti suunnitelman mukaan, ryhmänä tehty  työ kantaa hedelmää ja tuottaa kaikille siihen osallistuneille hyvän mielen”, Koskela kuvailee.

Kytäjä Golf

Hako, kumppanuus golfkentille

Toro

Etsi luettavaa