Hyppää pääsisältöön
Golfiin kaivataan kipeästi uusia pelaajia.
Getty Images

Hyvinkäällä hylätään green card

Hyvigolf ei käytä enää termiä green cardia. Toimitusjohtaja Mika Niemisen mukaan se muodostaa psykologisen kynnyksen golfin aloittamiseen.

Hyvinkäällä sijaitseva Hyvigolf ei enää edellytä jäseniltään green cardin suorittamista. Hyvigolfin hallitus päätti asiasta jo talvella. Nyt päätös otetaan käytäntöön.

Hyvigolfin toimitusjohtaja Mika Nieminen uskoo, että green cardista luopuminen madaltaa kynnystä aloittaa golf ja lisää uusien pelaajien määrää Hyvinkäällä.

mikanieminen.jpg

Mika Nieminen uskoo, että green cardin hylkääminen lisää uusien golfarien määrää.
Mika Nieminen uskoo, että green cardin hylkääminen lisää uusien golfarien määrää.
Mika Niemisen albumi

Hyvigolfissa golfin harrastaminen aloitetaan myös jatkossa vasta perehdytyksen jälkeen, ja Hyvinkäällä toimivat golfopettajat järjestävät esimerkiksi alkeiskursseja seuran uusille jäsenille. Mitään suurta muutosta ei siis ole luvassa.

”Uusi pelaaja voi joko ottaa tunnin prolta tai osoittaa pelitaitonsa kentällä”, Nieminen sanoo.

Mikäli seuraan liittyvä uusi jäsen on suorittanut green cardin jossain muualla, hänen ei tarvitse osoittaa taitotasoaan uudestaan Hyvigolfissa.


"Ei missään muualla maailmassa ole tällaista."

- Mika Nieminen


Niemisen mukaan green cardin ongelma on se, että ihmisten silmissä sitä pidetään edelleen taitotestinä. Tästä mielikuvasta Hyvinkäällä halutaan päästä nyt eroon.

”Pitää harjoitella niin kauan, että olet riittävän hyvä, että voit suorittaa jonkin kortin. Ei sellaista ole missään muussa lajissa”, Nieminen näkee.

Hyvigolfissa lajin aloittaminen on pyritty tekemään edulliseksi, jotta hintakaan ei muodostuisi kynnykseksi. Esimerkiksi alkeiskurssin jälkeen pelaaja saa pelata viikon ilmaiseksi iltaisin klo 19:n jälkeen.

Ensimmäisenä vuonna myös pelikausimaksun hinta on todella edullinen, ja kauden edetessä se halpenee entisestään. Halutessaan pelaaja saa lainaksi mailoja, jotta aloittelijan ei tarvitse ostaa alkuun edes välineitäkään.


”Pelaajien poistuma tulee olemaan niin suuri, että uusia asioita pitää tehdä jo nyt aggressiivisesti."

- Mika Nieminen


Toimenpiteet ovat tehonneet, sillä Hyvigolfin kaikki 850 pelioikeutta on käytössä. Niemisen mukaan kymmenen vuoden päästä tilanne voi kuitenkin olla toinen, sillä suomalaiset golfarit ovat iäkkäitä ja jäävät vähitellen pois lajin parista.

”Pelaajien poistuma tulee olemaan niin suuri, että uusia asioita pitää tehdä jo nyt aggressiivisesti, jotta saamme lajin pariin uusia ihmisiä”, Nieminen näkee.

Green card tunnetaan vain Pohjoismaissa. Suomessa green card järjestelmää ylläpitää Golfliitto. Sen tarkoituksena on ollut luoda maahan yhtenäinen golfkulttuuri. Sen tarpeellisuutta perustellaan muun muassa sillä, että uudet pelaajat eivät olisi vaaraksi kentälle itselleen ja muille golfareille.

Green cardin suorittanut pelaaja saa tasoituksen 54 ja hänet hyväksytään samalla Euroopan Golfliiton eli EGA:n tasoitusjärjestelmään, jota ylläpitää Suomessa Golfliitto.

Green card -kokeita ottavat vastaan Suomessa golfseurojen hyväksymät henkilöt, yleensä prot eli opettavat ammattilaiset. Yleisin tapa tulla lajin pariin on alkeiskurssi, jonka päätteeksi tehdään green card -koe.

Järjestelmää on uudistettu vuosien kuluessa. Edellisessä suuressa uudistuksessa green card -kokeesta poistettiin esimerkiksi lyöntitaidon näyttösuoritukset ja kokeen painotusta muutettiin siihen, että pelaaminen kentällä sujuisi nopeasti ja turvallisesti.

Niemisen mukaan tästä oli jo apua, mutta aloittamisen kynnystä pitää edelleen madaltaa.

Vaikka Golfliiton green card -suorituksen vaatimuksia on kevenetty, edelleen sen suorittamiseen kuuluu kirjallinen sääntö- ja etikettikoe. Lisäksi kentällä green card -suorituksen tekijän pitäisi pystyä pelaamaan kenttä riittävän nopeasti, jotta hän ei jää kentällä muiden pelaajien jalkoihin.