Hyppää pääsisältöön
Kun matkaa lipulle on yli 25 metriä, kannattaa lyödä sand wedgen sijaan normaalibunkkerilyönti esimerkiksi rautayhdeksikölle.
Aleksi Tuomola

Helppo resepti pitkiin hiekkalyönteihin

Mitä tehdä, kun viheriöbunkkerista on matkaa lipulle 30-40 metriä? GoGolfin head pro Antti Vaalas kertoo helpon tavan selättää yksi golfin vaikeimmista lyönneistä.

PALLO ETUBUNKKERISSA ja lippu griinin takaosassa. En tiedä yhtään golfaria, joka nauttisi tällaisesta paikasta, sillä normaali bunkkerilyönti jää helposti vajaaksi. Ja vaikka pallon saa lentämään 25 metriä ilmassa, alastulon jälkeen se ei todennäköisesti rullaa eteenpäin.

Moni golfari yrittää ratkaista tilanteen lyömällä pallon sandwedgellä hiekan pinnasta osumatta hiekkaan. Onnistuessaan lyönti voi olla loistava, mutta ongelma on tietenkin siinä, kuinka usein kyseinen lyönti onnistuu. Onnistunut osuma vaatii nimittäin suurta herkkyyttä.

Jos lyönti osuu hiekkaan ennen palloa, lento voi jäädä muutamaan metriin. Jos taas osuma on liian ohut, lyönti ei nouse bunkkerista ollenkaan tai se päätyy pahasti pitkäksi.

Onneksi pitkään viheriöbunkkerilyöntiin on olemassa hyvä ja yksinkertainen resepti: tekniikan muuttamisen sijaan kannattaa vaihtaa mailaa.

Kun vaihtaa sandwedgestä mailaan, jossa nostokulmaa on vähemmän, lyöntitekniikkaa ei tarvitse muuttaa, vaan voi lyödä normaalin bunkkerilyönnin.

Maila voi olla esimerkiksi gap wedge tai pitching wedge, mutta jos haluat todella varmistaa, että pallo lentää pidemmälle ja rullaa alastulon jälkeen, kokeile rautaysiä tai -kasia.

vaalas_bunkkeri_2.jpg

Bunkkerilyönnissä kannattaa tehdä laaja svingi, jotta pallon saa lentämään riittävän pitkälle.
Bunkkerilyönnissä kannattaa tehdä laaja svingi, jotta pallon saa lentämään riittävän pitkälle.
Aleksi Tuomola

OHEISISSA KUVISSA minulla on käytössäni rautayhdeksän. Tavoitteenani on lyönti, joka tulee alas griinin etuosassa ja rullaa ylämäestä huolimatta lipulle asti.

Moni voi kysyä, miten bunkkerilyönti rautaysillä on mahdollista. Koska mailassa ei ole bounce-kulmaa, kuten hiekkamailassa, eikö se uppoa syvälle hiekkaan?

Ratkaisu löytyy mailan reilusta avaamisesta: kun mailaa avaa, eli kääntää lyöntipinnan osoittamaan oikealle (oikeakätinen pelaaja), mihin tahansa rautamailaan tulee bounce-kulmaa. Silloin on mahdollista osua hiekkaan etureunan sijaan lavan pohjalla, eikä lapa sukella liian syvälle hiekkaan. Tästä syystä lavan avaaminen rautaysillä on vielä kriittisempää kuin sandwedgellä.

Tavoitteena on siis svingata kuten tavallista bunkkerilyöntiä lyötäessä ja keskittyä seuraaviin samoihin perusasioihin kuin normaalissa bunkkerilyönnissä:

1. ota tukeva lähtöasento ilman sivuttaisliikettä

2. säilytä lapa avonaisena läpi svingin

3. anna mailan mailan heilahtaa vapaasti läpi osuman.

Rautaysillä lyötäessä kannattaa huomioida, että pallo lähtee liikkeelle kovemmalla vauhdilla, matalammassa kaaressa ja vähemmällä spinnillä kuin sandwedgellä. Kaikki nämä tekijät auttavat saamaan lyönnin pidemmälle.

vaalas_rautaysi.jpg

Kun rautayhdeksikön avaa, nostokulma kasvaa.
Kun rautayhdeksikön avaa, nostokulma kasvaa.
Aleksi Tuomola

JOS EDESSÄ on korkea lippa, on löydettävä toinen tapa lyödä kyseinen lyönti tai hyväksyttävä se, ettei lyönti yllä lipulle saakka.

Bunkkerilyöntiä rautaysillä kannattaa kokeilla ensin harjoitelumielessä ja vasta sitten kisassa. Ensimmäisellä kerralla koko idea voi tuntua lähtöasennossa niin oudolta, ettei lyönnistä tule yhtään mitään. Kokeilun ja harjoittelun kautta kuitenkin selviää, onko lyönti itselle käyttökelpoinen.

Käsitys siitä, kuinka kovaa pallo oikeasti lähtee ja kuinka paljon avonainen lapa vaikuttaa tähtäämiseen, ovat asioita, jotka selviävät vain lyömällä. Siksi harjoituskierroksella bunkkeriin kannattaa napata monta palloa mukaan ja harjoitella lyöntiä käytännössä.

Antti Vaalas on GoGolfin head professional. Hän antaa tunteja ja vetää treenejä Kurk Golfissa ja Kytäjä Golfissa. Kuvauspaikka Kytäjä Golf.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin GoGolf-lehden 3/18-numerossa. Lehti on GoGolfin jäsenetu ja sitä myydään myös Lehtipisteissä.

GoGolf suosittelee

GoGolf suosittelee