Hyppää sisältöön

Golfosakkeita haalivat huijarit aktivoituvat syksyllä – uudella nettisivustolla markkinoidaan härskisti osakkeiden ostamista

Golfosakkeiden myynti on tyrehtynyt

GoGolf soitti sivustolla olleeseen puhelinnumeroon, mutta mies ei halunnut antaa haastattelua.

Haluatko eroon golfosakkeesta? Uudehkolla verkkosivulla neuvotaan kädestä pitäen, mistä löytyvät linkit myynnissä tarvittaviin asiakirjoihin ja kuinka myyminen etenee vaihe vaiheelta.

Sivustolla luvataan, että osakkeen myyjä pääsee heti eroon vastikemaksuista, mahdollisista veloista ja rästimaksuista. Ostaja lupaa maksaa osakkeesta yhden euron, mutta samalla hän perii ostotapahtumasta 200–500 euron toimistomaksun.

”Ota toimistomaksu mukaasi (myyntitapaamiseen) käteisenä”, sivustolla kehoitetaan.

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? No, sitähän se taitaa olla. Sivustolta ei löydy sen perustaneen henkilön tai yrityksen nimeä, ja uskottavuutta syövät myös lukuisat kirjoitusvirheet. Sen sijaan sivustolta löytyy yhteydenottolomake ja puhelinnumero.

Soitimme numeroon, mutta puhelusta tuli lyhyt.

Miesääni vastasi puhelimeen haloo, eikä hän kertonut nimeään, ennen kuin esittelin itseni ensin ja kysyin sitä uudelleen. Kun kerroin, että olen tekemässä GoGolfiin juttua sivustosta ja rupesin esittämään kysymyksiä, mies kieltäytyi vastaamasta niihin.

”En usko, että halutaan olla mukana jutussa”, hän sanoi ja parin jatkokysymyksen jälkeen löi luurin korvaan.

Huijari tuomittiin ehdottomaan vankeuteen

Miehen nimi on valitettavan tuttu ainakin yhdellä suomalaisella golfkentällä, jonka osake on päätynyt hänen nimiinsä. Vastikemaksut ovat miehen jäljiltä rästissä, eikä perintätoimet ole tuottaneet tulosta.

Mies ei ole ainoa laatuaan, sillä golfosakkeiden kysynnän tyrehdyttyä, golfosakkeita järjestelypalkkiota vastaan ostavista miehistä on tullut varsinainen riesa monelle suomalaiselle golfkentille. Yksi kentistä on Espoossa sijaitseva Gumböle Golf, jonka toimitusjohtajalle Markku Ignatiukselle sivuston takana oleva mies osoittautuu uudeksi tuttavuudeksi, vaikka Gumböle Golf on joutunut ottamaan huijareilta haltuun 15 pelioikeutta huijarien omistukseen päätyneistä osakkeista.

Huijareita ei näytä pelottaneen edes se, että viime vuonna yksi hämärämies sai Vantaan käräjäoikeudessa velallisen epärehellisyydestä lähes kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion. Mies oli järjestelypalkkioita vastaan ostanut noin 80 golfosaketta ja jättänyt vastikkeet maksamatta. Erilaisia rästejä ehti kertyä eri golfkentille peräti 200 000 euron edestä.

Huijarin järjestelypalkkioista keräämä rahasumma oli paljon pienempi kuin maksurästit, mutta sillä ei ollut hänelle merkitystä, koska hän oli ulosotossa jo ensimmäisiä osakekauppoja tehdessään.

”Viranomaiset eivät saa tällaista talousrikollisuutta kuriin”

Kenttien kannalta iso ongelma on se, että golfosakkeen myyjät eivät näyttäisi syyllistyvän rikokseen myydessään osakkeensa huijarille.

Yleiseen oikeustajuun ei kuitenkaan istu osakkeen myyminen henkilölle, jolla ei ole aikomustakaan huolehtia osakkeen sisältämistä velvoitteista, sillä myymällä osakkeen huijarille, tulee samalla tehneeksi karhunpalveluksen kenttäyhtiön muille osakkaille.

Gumböle Golf onkin ollut yksi niistä golfkentistä, jotka ovat aktiivisesti tehneet tutkintapyyntöjä huijareista. Vankeustuomioon johtaneessa tapauksessa asianomistajana oli kymmenkunta suomalaista golfkenttää.

”Katson, että se on osakkaiden yhdenvertaisuuden kannalta tärkeää, että puututaan, kun joku yrittää muiden piikkiin laistaa velvoitteistaan”, Ignatius sanoo. ”Näyttää kuitenkin siltä, että viranomaisemme eivät saa tällaista talousrikollisuutta kuriin”, 

Ignatiuksen mukaan Gumböle Golfilla on Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastossa vireillä tapaus yhtä osakkeenomistajaa vastaan. Siinä on kuitenkin kyseessä hieman erilaisesta keissistä.

”Hän oli yrittänyt päästä eroon vastikevelvollisuudestaan golfosakkeen osakeyhtiölleen, jonka oli ajanut konkurssiin”, Ignatius sanoo.

”Varsin todennäköisesti joudumme poliisia vaivaamaan useassa keississä vielä. Ymmärrettävissä syistä ihmiset tekevät tätä (myyvät pelioikeuksia huijareille), mutta se on surullista golfin kannalta.”

Huijarit aktivoituvat syksyllä

St. Laurence Golfin palvelupäällikkö Susanna Holm sanoo, että huijarit pyrkivät saamaan lisätienestejä vuokraamalla osakkeen sisältämän pelioikeuden eteenpäin ennen seuraavan kauden alkua.

Käytännössä he vuokraavat kuitenkin ilmaa, sillä osakkeiden pelioikeus aktivoituu vasta sen jälkeen, kun osakkeen hoitovastike on maksettu.

”Syksy on juuri sitä aikaa, kun he tekevät sitä (ostavat osakkeita)”, Holm sanoo.

Myös Markku Ignatius tunnistaa ilmiön, sillä heilläkin eräs ammattihuijari yritti keväisin vuokrata pelioikeuksia, vaikka ei ollut huolehtinut vastikemaksuista. Golfhuijarien markkinapaikkoja vuokrapelioikeuksille ovat esimerkiksi Golfpisteen Pörssi ja Tori.fi.

Golfosakkeita ostavien hämäräheikkien nimet ovat yleisesti golfkenttien työntekijöiden tiedossa, sillä he jakavat tietoa toisilleen. Mutta myyjät eivät hämärämiehiä heitä tunnista. Yleisesti ottaen hälytyskellojen pitäisi kuitenkin soida, jos joku haluaa ottaa golfosakkeen vastaan järjestely- tai toimistomaksua vastaan.

Golfosaketta yksityisiltä markkinoilta vuokraavan pelaajan kannattaa olla tarkkana. Ikävän yllätyksen välttääkseen kannattaa varmistaa, että golfosakkeesta on hoitovastike maksettu, ennen kuin raha vaihtaa omistajaa.

Holmin mukaan tämän voi varmistaa esimerkiksi kehottamalla pelioikeuden tarjoajaa kysymään vahvistuksen asiaan esimerkiksi golfkentän toimitusjohtajalta tai palvelupäälliköltä. Kun pyytää lisäämään itsensä kopioksi sähköpostiketjuun, saa myös itse vahvistuksen siitä, voiko pelioikeudella ylipäätään pelata.

Etsi luettavaa