Hyppää sisältöön

Golfliitto pääsi takaisin Olympiakomitean tehostamistuen piiriin – summa ei päätä huimaa

Suomen Golfliitto tähtää siihen

Olympiakomitea antoi Golfliitolle 15 000 euroa tehostamistukea. Se on parempi kuin ei mitään, sillä edellisenä vuotena Golfliitton jäi nuolemaan näppejään.

Olympiakomitea julkaisi tänään tehostamistuen ensi vuodella. Golfin kannalta iloinen uutinen on se, että Olympiakomitea päätti ottaa lajin mukaan tehostamistuen piiriin.

Huono uutinen on puolestaan se, että summa on verrattain pieni. 15 000 eurolla ei pitkälle pötkitä. Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen kuvasi summaa kuitenkin hyväksi avaukseksi.

”Positiivinen lopputulema vuoden takaisesta päätöksestä oli se, että se antoi meille aiheen tarkastella omia toimintatapojamme. Meillä on ollut hyvää sparrausta ja toimiva keskusteluyhteys Huippu-urheiluyksikön kanssa. Nyt myönnetty tuki on hyvä motivaattori ja pelin avaus”, Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen toteaa.

”Toivomme tietysti, että yhteistyömme olisi jatkossa entistäkin tiiviimpää ja jossain vaiheessa sen taloudellinen vaikutus olisi vielä selkeämpi, mutta se on tietenkin kiinni myös omasta menestyksestämme.”

Tukisumma kohdistetaan olympiaehdokkaiden valmennuksen asiantuntija- ja tukipalveluihin. Golfliiton hallitus nimeää olympiaryhmän joulukuun 11. päivä pidettävässä kokouksessa.

Olympiaryhmän ensisijainen tavoite on saada olympialaisiin täysi kahden miehen ja kahden naisen edustus.

Miesten taso noussut

Golfliitto putosi tehostamistuen piiristä viime vuonna. Tuolloin asiaa perusteltiin sillä, että Suomesta löytynyt riittävän hyviä pelaajia. Olympiakomitea katsoi, että suomalaisammattilaiset eivät ole riittävän korkealle maailmanlistalla, eikä meikäläisiä ollut nähty pitkään aikaan major-kilpailuissakaan.

Olympiakomitean kritisoi myös sitä, että leijonan osa liiton valmennukseen käytettävästä rahasta meni amatöörimaajoukkuetoimintaan.

Olympiakomitean mukaan tukea on keskitetty entistä selvemmin kasvattamalla panostusta kärkiurheilijoihin sekä lajeihin, joissa tehostamistuella on arvioitu olevan paras vaikuttavuus menestykseen. Myös vuosi sitten asetettujen tavoitteiden saavuttaminen tai saavuttamatta jättäminen ovat vaikuttaneet tuen jakamiseen.

Vuodessa Golfliiton kilpaurheilutoiminnassa on tapahtunut paljon muutoksia. Yksi esimerkki tästä on valmennusryhmien tiivistäminen ja siirtyminen entistä vahvemmin urheilija-valmentajaparin toiminnan tukemiseen. Golfliitto päätti luopua myös päävalmentajasta.

Tuen saamisen vaikutti varmasti paljon myös etenkin suomalaispelaajien hyvä menestys kaudella 2018. Mikko Korhonen on kesäkuisen European Tour -voittonsa jälkeen keikkunut maailmanlistalla sadan parhaan tuntumassa ja elokuussa hän pääsi mukaan uransa ensimmäiseen major-turnaukseen. Korhosen lisäksi European Tourilla pelaavat myös Mikko Ilonen, Tapio Pulkkanen, Kim Koivu ja Kalle Samooja, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

Suomalainen miesgolf on näin vahvassa nosteessa, joskaan tähän Golfliiton valmennustoiminnalla ei ole ollut juuri osaa eikä arpaa.

Autourheilu pääsi tuen piiriin

Golfliiton lisäksi Olympiakomitea jakoi tukea myös monelle muulle lajille. Golfliiton 15 000 euron summa on pienimmästä päästä. Yksilölajeista golfia enemmän tukea saivat esimerkiksi ampumaurheilu (180 000 euroa) , judo ja karate (55 000 euroa), Nyrkkeily (140 000 euroa), souto (25 000 euroa), paini (220 000 euroa).

Golfia vähemmän tukea saivat ainoastaan triathlon (13 000 euroa) ja jousiammunta (5 000 euroa).

Yllättävä laji tehostamistuen piirissä oli autourheilu, joka sai valmennustoimintaansa 30 000 euroa eli tuplasti golfia enemmän.

Etsi luettavaa