Hyppää sisältöön

Golfarin luontaiset vahvuudet esiin sensomotoriikan avulla: ”Svingaaminen tuntuu helpommalta”

Risto Pylvänäinen ja Harri Ahtiainen ovat tehneet yhteistyötä jo yhdeksän vuoden ajan

Risto Pylvänäinen löysi peliinsä uuden kevään valmentaja Harri Ahtiaisen otettua työkalukseen sensomotoriset testaukset kaikille opetettavilleen

Risto Pylvänäinen on intohimoinen  59-vuotias golfari, joka toimii Helsingissä Pohjois-Haagan ala-asteen opettajana.

Golfkierroksia kertyy vuosittain hurja määrä, 140-150. 80-luvulla lajin aloittanut Pylvänäinen on myös tavanomaista innostuneempi harjoittelija talvikaudella. Pallo saa kyytiä Malmin Greengolfissa pari kertaa viikossa, Harri Ahtiaiselta hän on ottanut oppitunteja svinginsä kehittämiseksi Talin Tenniskeskuksessa jo yhdeksän talven ajan opettajakollegansa suosituksen johdosta.

Teemu Tyry

”Golf antaa harrastuksena paljon, samalla sen vaikeus saa jatkuvasti pään pyörälle. Olen menestynyt huomattavasti paremmin muissa lajeissa, rytmitaju rumpujen soiton kautta on kunnossa. Kysymykseen, miksi golf on niin vaikeaa, haen jatkuvasti vastauksia. Harmitus on lievä ilmaisu kuvaamaan fiiliksiä silloin, kun peli ei suju toivotusti ”, Pylvänäinen selvittää suhdettaan pelaamiseen.

Sensomotorinen testi vapautti vaikeista liikemalleista

Harri Ahtiainen on toiminut valmentajana vuodesta 1997, jolloin hän suoritti Ruotsin PGA:n valmentajatutkinnon. Ahtiainen on käynyt huomattavan suuren määrän jatko-opintoja ja kursseja Suomessa sekä  ulkomailla paitsi golfin, etenkin ihmisen kehon, aivojen ja hermoston toimintaan liittyen.

Harri Ahtiaisella on kokemusta yrittäjyydestä kotimaan lisäksi myös USA:sta sekä Etelä-Afrikasta

Harri Ahtiaisella on kokemusta yrittäjyydestä kotimaan lisäksi myös USA:sta sekä Etelä-Afrikasta

Teemu Tyry

”Riston ja muiden opetettavieni kanssa olen työskennellyt yleisesti hyväksi todetuilla metodeilla. Tutustuminen ja kouluttautuminen sensomotoriikkaan osana valmennusta on parantanut  merkittävästi”työkalupakkini” koostumusta ja tuonut yhteistyöhön pelaajan kanssa  uuden ulottuvuuden ”, Ahtiainen painottaa.

Sensomotoriikka on  osa toiminnallista neurotiedettä. Se tutkii hermoston, lihasten, tukirangan, aistien ja aivojen poikkitieteellistä toimintaa.  Sensomotorinen testaus selvittää synnynnäisen tavan liikkua, hengittää, sekä mm, myös pelaajan motorisen silmän ja olkapään.Testi auttaa myös selvittämään pelaajalle hänelle sopivimman alkuasennon.  Päällimmäinen tavoite  on auttaa pelaajaa käyttämään kehoaan hänelle luontaisen tavan mukaan.

Risto Pylvänäisen kohdalla Ahtiaisen hänelle alkuvuodesta 2019 tekemä sensomotorinen testi oli monella tavalla käänteentekevä.

Sensomotorisissa testeissä ihmiset luokitellaan 4:ään eri hermostomalliin. Neljän pääluokan lisäksi kussakin on neljä alaluokkaa.

Pylvänäisen luokitus on C4. Hän tekee kaiken luontaisemmin oikealla puolella. 

”Hyvää työtä Harri on kanssani tehnyt aiemminkin. Ennen sensomotorisen testin tekemistä minua on kuitenkin väännetty mitä erilaisimpiin tiloihin lyönnin eri vaiheissa. Kaikkia niitä en ole sisäistänyt tai oppinut”, Pylvänäinen kertoo  merkittävälle osalle golfareista tutuksi tulleesta tunteesta.

Hurtin huumorin omaava Pylvänäinen myöntää olleensa varsin skeptinen Ahtiaisen tehtyä hänelle sensomotoriset testit ja lyötyä tulokset pöytään.

Pelaajalla ja valmentajalla on sensomotorisen testin jälkeen golfissa pitkä muistilista työkalunaan

Pelaajalla ja valmentajalla on sensomotorisen testin jälkeen golfissa pitkä muistilista työkalunaan

Teemu Tyry

”Kyseenalaistin testin ja määrittelin sen puoliksi leikilläni ”humpuukiksi”.  Työvaiheeseen siirtyessäni jouduin tekemään pitkän aikaa ajatustyötä. Treenasin tuntiemme välillä ja mietin kovasti. Ymmärrys oman suorituksen rakentumiseen on kehittynyt valtavasti.”

Testin jälkeen liikemallinnukset  siitä, miten lyöminen rakentuu, ovat kovasti muuttuneet.

”Ajatuksia on käännetty vasemmasta puolesta oikeaan. Ei tarvitse enää miettiä vasenta rannetta, vaan oikeaa. Se on minulle luonnollista ja toimivaa. Tunne on aivan erilainen, veto lähtee huomattavasti helpommin”, Pylvänäinen summaa.

Tasoituksella 11,2 pelaavan opettajan kierroskeskiarvo on ollut  viimeisten vuosien ajan päälle 90:n.

”Tulosten suhteen olen kärsivällinen. Tärkeintä on nyt vahvistaa toistojen kautta uuden ja minulle sopivan svingin sisäänajoa.” 

Sensomotoriikka huippujen valmennuksen apuvälineenä 

Ranskalainen Ralph Hippolyte ja sveitsiläinen Bertrand Théraulaz olivat uranuurtajia sensomotorisen valmennuksen kehittäjinä 1990-luvulla.

Etenkin Euroopan johtavien jalkapallojoukkueiden pelaajien kartoitukseen ja pelisysteemien rakentamiseen sensomotorinen testaus ja valmennus on noussut tärkeäksi osatekijäksi.

Tennislegenda Roger Federer  on yksi lukuisista huipuista, joiden valmennuksen ja kilpailusuorituksen  suunnitteluun sensomotoriikkaa käytetään jatkuvasti hyödyksi.

Suomessa sensomotorisen valmennuksen guruksi on noussut kymmenien eri lajien valmentajia ja huippuja konsultoinut Marko Siivonen

Hän  on toiminut  myös golfvalmentajien kouluttajana ja tukena jo useiden vuosien ajan.

Merkillepantavaa on sekin, että Golfliiton Pelaaja ensin -kyselyssä vuonna 2018 korkeimmat pisteet  saanut valmentaja oli Yyteri Golfin Juha Kangasniemi, joka on nostanut sensomotoriikan hyödyntämisen tärkeimmäksi työkalukseen.

Siivonen on tehnyt yhteistyötä etenkin Timo Rauhalan ja tämän valmennettavien kanssa.

Mikko Ilonen on käyttänyt viimeisten viikkojen aikana rutkasti aikaa "kotikoulunsa rehtorin vaihteleviin hommiin.""

Mikko Ilonen on käyttänyt viimeisten viikkojen aikana rutkasti aikaa ”kotikoulunsa rehtorin vaihteleviin hommiin.””

GETTY IMAGES

Mikko Ilonen lukeutuu Siivosen testaamiin pelaajiin.

”Yhteistyö käynnistyi Timon aloitteesta. Olen käynyt testeissä, joiden tarkoituksena oli ensisijaisesti saada lajivalmennukseen työkaluja. Jätin tarkoituksella tuossa vaiheessa testien antaman ”nippelitiedon” Timon jalostettavaksi”, Ilonen kertoo.

Yhteistyössä otettiin merkittävä askel Ilosen viimeiseksi kokonaiseksi jääneellä kaudella 2018.

Marko Siivonen oli  mukana Ilosen toiseksi viimeisellä kisamatkalla Australiassa loppusyksystä 2018.

”Kun pidin tämän jälkeen taukoa kisoista, Siivonen kävi Lahdessa useaan otteeseen neuvonpidossa. Meillä oli tarkoitus tehdä yhteistyötä kaudella 2019, mutta projekti jäi lopettamiseni johdosta alkutekijöihinsä”, Ilonen jatkaa.

Teksasin legendojen opissa

Harri Ahtiainen on toiminut 24 vuoden ajan golfopettajana paitsi Suomessa, myös Venäjällä, Virossa sekä Liettuassa, jossa hän valmensi 2017-2019  Capitals Golf Clubilla hoitaen samalla golfjohtajan pestiä.

”Ympyrä on tietyllä tavalla sulkeutunut. Suoritin Green Cardin  David Bromptonille Kurk Golfissa 1987, jossa myös pelasin ensimmäiset 1,5 kautta. Näihin tuttuihin maisemiin siirtyi toukokuun alussa opetusstudioni”, talvikaudella edelleen Talin tenniskeskuksessa opettava Ahtiainen taustoittaa.

”Golfin kannalta varsin merkitsevä kokemus olivat ne vuodet jotka vietin Teksasissa pian aloittamiseni jälkeen. Tutustuin Houstonissa muun muassa valmentajalegenda Dick Forresteriin, sekä menestyksekkään ammattilaisuran tehneeseen Hal Underwoodiin.” 

Harri Ahtiainen käyttää opetuksessan hyödykseen myös Kurk Golfin lähi

Harri Ahtiainen käyttää opetuksessan hyödykseen myös Kurk Golfin lähi

Teemu Tyry

Subway-kauppaa Houstonissa isännöinyt Ahtiainen muistaa, miten merkityksellisiksi vanhat mestarit nostivat kunkin pelaajan yksilölliset taipumukset  jakaessaan ajatuksiaan ja oppejaan pelikierroksilla ja yksityistunneilla

”Pelaajia ei laitettu muotteihin, vaikka tietyt perusasiat toki olivat arvossaan. He jaksoivat muistuttaa siitä, kuinka jokainen pelaaja kävelee omalla tavallaan, rytmillään. Yksilöllisyyden kunnioittaminen ja korostaminen valmennuksessa olivat pinnalla. Aivan kuten nykyään sensomotoriikkaa hyödynnettäessä.”

”Jo silloin tiedettiin, että hermostuminen kentällä ei kannata, adrenaliinipiikki kestää tunnin ja vie monelta kierrokselta pohjan”, Ahtiainen muistaa oppi-isiensä usein toistaman totuuden. 

Videoanalyysi ja sensomotorinen testi ovat vahva paketti

Allekirjoittanut on ollut useasti kuunteluoppilaana ja sparraajana Harri Ahtiaisen esitellessä koulutusmatkoiltaan keräämäänsä tietoa ja oppeja.

Ahtiainen omaa erittäin laajan tieto-taidon golfiin ja sen opettamiseen liittyvistä osasista jatkuvan kouluttautumisensa ansiosta.

Tammikuussa tehty videoanalyysi sekä sensomotorinen testi  olivat mainio starttipaketti kauteen.

Sain videolta vahvistusta aiemmin todettuihin vahvuuksiin ja haasteisiin, sekä osittain uusia työskentelymalleja sensomotorisen testin kautta. Huomionarvoista on kuitenkin se, että yksikään havainnoinneista tai ohjeista ei ollut ristiriidassa sen kanssa, mitä olen aiemmin hakenut.

Neljä kuukautta myöhemmin  otettu video, oma tuntemus, sekä pallon lentokaari rangella ja kentällä kertovat siitä, että tavoitteeksi otetuissa asioissa on päästy eteenpäin. 

Oleellisesti vaikuttavaksi tekijäksi on syytä nostaa fyysisen harjoittelun kohdistaminen etenkin niihin kohtiin svingiä, jotka otettiin päällimmäisiksi kehityskohteiksi. 

Sensomotorinen testaus meneillään. Käsittelyssä Leo Tavaila. Kuva otettu helmikuussa ennen korona-aikaa.

Sensomotorinen testaus meneillään. Käsittelyssä Leo Tavaila. Kuva otettu helmikuussa ennen korona-aikaa.

Teemu Tyry

Harri Ahtiainen on teettänyt sensomotoriikkatestin ja videoanalyysin kaikille vakioasiakkailleen.

”Palaute on ollut todella hyvää. Poikkeuksetta olemme päässeet yksinkertaistamaan ja helpottamaan svingaamista, puhumaan selkeämmin kieltä, jota pelaajan mieli ja keho paremmin ymmärtävät”, Harri Ahtiainen kiteyttää lopuksi.

Kurk Golfissa opettavat kaudella 2020 GoGolfin Head Pro Antti Vaalas, junioritoiminnasta vastaava Janne Martikainen sekä Harri Ahtiainen.

Harri Ahtiainen, taustaa ja yhteystiedot


Varmista paikkasi Harrin analyysiin suoraan GoGolfin verkkokaupasta. 

?Opetus: Harri Ahtiaisen sensomotoriikan testaus + videoanalyysi Kurk Golfissa 75 €

”Sensomotorisen valmennuksen perusajatus on parantaa vahvuuksia, jotta heikkoudet eivät pääse enää vaikuttamaan yksilön tekemiseen merkittävästi.”

”Sensovalmennus on hermoston ja aivojen vuorovaikutusta.  Sen kautta persoonallisuutemme, synnynnäisten taipumuksiemme ja vahvuuksiemme hyödyntäminen sekä jalostuminen mahdollistuu kokonaisvaltaisemmin”

Etsi luettavaa