Hyppää sisältöön

Golfarien määrä ylitti Euroopassa 10 miljoonan rajan – Islannissa väkilukuun suhteutettuna eniten harrastajia

Islannissa on yli 60 täysimittaista kenttää ja 40 000 rekistreröityä harrastajaa

R&A:n ja EGA:n tutkimuksen mukaan vuoden aikana vähintään kerran pelanneiden määrä on kasvanut viiden vuoden aikana 2,7 miljoonalla, eli yli kolmasosan.

Euroopan arvovaltaisimmat golfjärjestöt R&A ja EGA julkaisivat yhdessä Sports Marketing Surveys -yhtiöltä tilaamansa tutkimuksen golfin suosion kehityksestä. Edellisen kerran vastaava tutkimus tehtiin kauden 2016 lopulla, siis viisi vuotta takaperin.

Merkittävin mittari jonka järjestöt kaivoivat tutkimuksesta esiin, oli niiden henkilöiden määrä, jotka olivat joko rekisteröityjä jäseniä golfseurassa, tai ilmoittivat pelanneensa kauden 2021 aikana vähintään yhden kierroksen golfia täysmittaisella radalla. 

Suomalaisesta vinkkelistä katsoen kehitys on varsin merkillistä. Otetaan alkuun kuitenkin se ymmärrettävämpi osio.

EGA:n 49 maasta 36:ssa jäsenten määrä kasvoi vuosien 2019–2021 aikana. Laskua jäsemäärässä oli siis 13 maassa

Kokonaiskasvu Euroopan golfseuroissa oli noin 190 000 henkilöä, ja vuoden 2021 loppuvaiheilla rekisteröityjä jäseniä oli  4,32 miljoonaa. Tämä määrä on toki luettavissa suoraan maiden golfliittojen jäsenmäärät summaamalla.

Rekisteröimättömien golfarien määrässä käsittämättön suuri kasvu

Golfia vähintään yhden kierroksen kaudessa pelanneiden harrastajien (siis ei jäsenet) määrän kasvu oli tutkimuksen mukaan noin 2,5 miljoonaa.

Luku kuulostaa käsittämättömän suurelta.

Suurin tästä lienee tullut suurimmalta markkina-alueelta, Iso-Britanniasta ja lähinnä Englannista.

Selvyyden vuoksi vielä:

  •  Sports Marketing Surveys -yhtiön tutkimusten mukaan Euroopassa oli 2016 pelaajia 7,9 miljoonaa. Tähän on laskettu jäsenet sekä seurattomat yhteen koko Euroopan alueella
  •  Viisi vuotta myöhemmin sama luku oli 10,6 miljoonaa. 
  • Seurattomien osuus näistä oli 59 % (6,28 miljoonaa), golfseuroihin kuuluvien määrä oli 4,32 miljoonaa, eli 41 %
  • Vielä vaille seuraa olevien golfarien määrä kasvoi uskomattomalla tavalla. Realistisella olettamuksella, että EGA:n maissa jäsenmäärä oli vuonna 2016 lähes sama kuin 2019 (4,13 miljonaa), kasvoi seurattomien pelaajien  määrä kausien 2016–2021 välillä 2,5 miljoonalla, joka on noin 65 prosenttia!
  • Tutkimuksen mukaan golfin harrastajien kasvusta Euroopassa 190 000 tuli yhteisestä jäsenmäärän kasvusta ja 2,5 miljoonaa rekisteröimättömien pelaajien tolkuttoman suuresta kasvusta.

”Rekisteröimättömien golfarien huomioiminen antaa selkeämmän kuvan lajin suosiosta”

Etenkin Royal & St. Ancient Golf Clubin tiedonannoissa tutkimuksen tuloksista iloittiin kovasti kymmenen miljoonan rajapyykin rikkkomisesta.

”Harrastamisen kokonaisvaltainen kasvu on aina rohkaisevaa. 10,6 miljona golfin harrastajaa nautti lajista täysmittaisilla kentilä kauden 2021 aikana. On selvää, että lukuisat erilaiset mahdollisuudet harrastaa helpottavat lajin kehittymistä”, muotoili RA:n kehitysjohtaja Phil Anderton.

”Uskomme, että laskemalla yhteen rekisteröityjen ja rekisteröimättömien kierrokset yhteen saamme kokonaisvaltaisemman kuvan golfin suosiosta maittain ja kokonaisuutena”, Anderton jatkoi.

Rekisteröimättömien pelaajien hurja henkilömäärä, yli kuusi miljoonaa pohjautuu pitkälti Iso-Britannian ja Irlannin lajikulttuuriin, jossa vain pieni osa lajin harrastajista on seurojen jäseniä.

Integroidakseen näitä golfareita Englannin Golf on menestyksekkäästi lanseerannut rekisteröimättömille iGolf-alustan, jossa he voivat verkossa kirjautumalla pitää yllä WHS-tasoitusta.

Islannissa väkilukuun suhteutettuna eniten golfareita

Kun 49 EGA:n jäsenmaata pistetään vertailuun jäsenten ja rekisteröimättömien golfareiden prosentuaalisessa määrässä, nousee Islanti ylivoimaiseksi ykköseksi.

Golfareita arvioidaan olevan yhteensä reilut 65 000, asukkaita Islannissa on reilut 371 000.

Golfareita on Islannissa toisin sanoen 18 sataa asukasta kohti. Rekisteröidyt pelaajat ovat enemmistönä, mutta rekisteröimättömiäkin yli 20 000.

Listalla seuraavina ja varsin kaukana takana ovat Skotlanti (10,9 %), Englanti (8,0 %) ja Irlanti (7,8 %)

Tutkimuksesta ei avaudu maittain arvioita rekisteröimättömistä golfin harrastajista. Suomen Golfliitto ei myöskään tätä aihetta tiedotteissaan ole nostanut esiin.

Golfiiton jäsenseuroissa oli syksyllä ennätysmäisesti 154 395 eri henkilöä jäseninä. Suomen väkimäärään suhteutettuna golfia harrastaa seurojen jäseninä 2,78 prosenttia koko väestöstä.

Lähde: R& A

Etsi luettavaa