Hyppää sisältöön

GoGolf vertailee: kiikari vai kello?

Laser-kiikari antaa tarkemman mitan kuin golfkello

Golfkellot ja laseretäisyysmittarit ovat lyöneet itsensä läpi. Kaupoista löytyy iso valikoima eri hintaluokan laitteita. Ei siis  ihme, jos pää on pyörällä valintojen edessä.

Laseretäisyysmittari

Lasermittarit ovat kalliita mutta tarkkoja apuvälineitä.

Lasermittarit ovat kalliita mutta tarkkoja apuvälineitä.

GolfBuddy

Hyödyt

Lasermittarin suurin etu on tarkkuus. Laserilla saa tarkan mitan mihin tahansa kohteeseen. Etäisyys lippuun on joillekin pelaajille erittäin tärkeä tieto, ja vaikka joissain kelloissa pystyy siirtämään lipun paikkaa, ei satelliittimittaus koskaan voita ”laseroitua” mittaa.

Lasermittarin kuusinkertainen suurennus on hyödyllinen, kun pitää tarkistaa, minne avauslyöntinsä pudottaa, tai kun pitää arvioida etäisyyttä edellä menevään ryhmään.

Jotkut lasermittarit osaavat ottaa kentän kallistuksen huomioon, jolloin pelaaja oppii ylä- ja alamäen vaikutuksen mailavalintaan. Vakaajateknologian kehityksen myötä myös tärisevillä käsillä saa otettua tarkan mittauksen.

Rangella laseria voi käyttää, kun treenaa eri mailojen lyöntimittoja. Etenkin alle 100 metrin lähestymislyöntien opettelussa tarkka mitta on tärkeää.

Lasermittari käyttää virtalähteenä paristoja, joita kuluu arviolta 1–2 kaudessa. Kellot taasen ovat ladattavia, ja yhdellä latauksella pystyy pelaamaan yleensä kaksi kierrosta.

Sanomattakin on selvää, että lasermittaria pystyy käyttämään kaikkialla kenttätietokantojen puutteista huolimatta.

Haitat

Laitteen selkein huono puoli on hinta. Kalleimmat lasermittarit maksavat noin 150 euroa enemmän kuin kalleimmat kellot.

Lasermittari saattaa hidastaa peliä hieman, koska mittaaminen tapahtuu käytännössä pallon luona. Golfkello näyttää etäisyydet kaikkiin ohjelmoituihin kohteisiin, mutta laser vain sinne, minne se näkee. Tämä harmittaa varsinkin, jos esimerkiksi lähestymislyönti lyödään kummun takaa.

Kooltaan lasermittarit ovat liian suuria mahtumaan mukavasti taskuun, joten pelaaja on sidottu bägin läheisyyteen mittauksen ajaksi.


Golfkellon ja lasermittarin vertaaminen tuntuu siltä kuin vertaisi omenoita ja appelsiineja. Osa tykkää molemmista, osa vain toisesta, mutta molemmille on paikkansa. Paras yhdistelmä olisi mielestäni kevyt ja huomaamaton kello ja helppokäyttöinen, nopea lasermittari.

Aki Reinimäki


Golfkello

TomTom Golfer on suosittu golfkello.

TomTom Golfer on suosittu golfkello.

TomTom

Hyödyt

Suuri osa golfareista arvioi etäisyyden griinille väylämerkintöjen avulla. Tiiboksissa tiiraillaan väylätaulua tai kenttäopasta, kun selvitetään matkaa doglegin kulmaan tai esteeseen. Vieraalla kentällä turvaudutaan väylälläkin tuloskortin karttaan, kun ei muisteta, missä bunkkerit sijaitsevat.

Näissä tilanteissa gps-paikannukseen ja laajoihin karttatietokantoihin perustuvat golfkellot ovat ylivoimaisia. Teknologia on kehittynyt nopeasti, ja useimpien kellojen tarkkuuteen voi huoletta luottaa. Ja kun etäisyyden kohteeseen pystyy varmistamaan jo pallolle kulkiessa, nopeutuu mailavalinnan tekeminen selvästi.

Kello näyttää etäisyyden griinin etu- ja takareunoihin, mistä on monesti valtavasti apua. Monet suunnittelevat lähestymislyöntinsä suhteessa griinin etureunaan, eikä tarkka etäisyys lipulle edes ole niin tärkeää. Jos haluaa varmistaa, ettei lyö pitkäksi, on etäisyys takareunaan ratkaiseva tieto.

Golfkelloissa on monta hyödyllistä lisäominaisuutta. Tuloskortti, lyönti- ja kävelymatkan mittaus, kalorikulutus ja tietysti ajan näyttö ovat vakiovarusteita lähes kaikissa kelloissa. Kalleimmat kellot osaavat mitata svingin tempoa, ja niissä on värillinen kosketusnäyttö, joka ilmoittaa saapuneista sähköposteista ja tekstareista.

Golfkellot ovat hinnaltaan lasermittareita halvempia, osa tuntuvasti. Kustannuksia kellojen päivittämisestä ei yleensä enää tule, eikä niihin tarvitse ostaa paristoja.

Haitat

Isoin gps-paikannuksen haittapuoli on tarkkuus. Vaikka toimintavarmuus on nykyään parempi, on satelliitipaikannus aina epätarkempi kuin laser.

Kenttätietokantojen vajavaisuus arveluttaa myös: kaikkia kenttiä ei välttämättä löydy tai niiden tiedot ovat vajavaiset. Joidenkin kellojen käytettävyys voi myös lannistaa – laser kun on erittäin yksinkertainen käyttää.

Jotkut vierastavat rannekkeen pitämistä kentällä. Olen tosin nähnyt pelaajia, joilla golfkello roikkuu housunkauluksessa.

  Golfkello Lasermittari Painoarvo 1–5*
Etäisyysmittaus Tarkka Tarkempi 5
Vaikutus pelinopeuteen Nopeuttaa Ei vaikutusta tai hidastaa 4
Voiko käyttää muualla Kyllä (esim. arkikäyttö kellona) Vain vähän käyttötarkoituksia (esim. metsästys) 2
Ylläpito (lataus yms.) Muista ladata aina ennen kierrosta. Unohda bägiin ja käytä koko kesän. 4
Monipuolisuus Paljon ominaisuuksia Vähän ominaisuuksia 4
Helppokäyttöisyys Vaihtelee Helppoja kautta linjan 4
Kenttävalikoima Melko kattava

Toimii kaikkialla

3
Hinta 150 – 350 € 200 – 500 € 3
      * Kuinka tärkeä ominaisuus on?

 

Etsi luettavaa