Hyppää sisältöön

Kytäjä South East ja Linna Golf Euroopan 100 parhaan listalle

Kytäjä South East nousi Golf Worldin listan sijalle 73:s.

Golf Worldin kokoamalla listalla ovat 1995 ja sen jälkeen valmistuneet kentät. Lofoten Links Norjasta oli hienosti 12:s, Pärnu Bay 23.s

Golf Worldin ja  Today´s Golferin laskuun listoja kentistä varsin pitkään tuottanut Chris Bertram, Golf World Top 100 Editor, julkaisi vastikään uusimman listauksensa.
Arvoituina olivat kaikki Euroopan kentät, jotka ovat valmistuneet vuodesta 1995 eteenpäin.

Suomessa seuratuin Bertramin tuotoksista on aiemmin ollut Manner-Euroopan top 100 listaus kentistä.

Golf World Modern Courses Top-100 Euroopan kentistä on sekin oiva tapa pistää kenttiä paremmuusjärjestykseen. 
Torstaina ilmestynyt lista on erittäin kiehtova kokonaisuus maanosamme parhaista kentistä.
Kun listaa selaa ylhääältä alas sadannesta kohden kärkisijoja, nouseee golfmatkakuume jo listan hännänhuippujen kohdalla.

Kytäjän South East nousi parhaaksi kotimaiseksi kentäksi tuoreella listalla

Kytäjän South East nousi parhaaksi kotimaiseksi kentäksi tuoreella listalla

Lassi Pekka Tilander

Suomesta mukaan mahtuivat Kytäjä South East sijaluvulla 73. sekä Linna Golf joka oli 86. Kotimaisista huippukentistä Nordcenterin Fream (1988) sekä Ålands Golfklubb (Slottsbana, 1980-luvun alku) olivat liian vanhoja valittavien joukkoon.

Huomionarvoista on se, että ylivoimaisesti korkeimmalle Pohjoismaiden kentistä nousi Lofoten Links. Ruotsin ykköseksi arvoitiin vähemmän yllätttävästi Bro Hof Slott (30.) Tanskan ykköskentän tittelin sai The Scandinavian (40.)

Bertram tekee työtään varsin itsenäisesti luottaen paikallisiinn avustajiin etenkin Brittein Saarten ja Irlannin ulkopuolella. Matkat Manner-Eurooppaan lukeutuvat myös työkalupakkiin, mutta hän  pohjaa päätöksissään hyvin paljon paikallisiin golftoimittajiin.
Olen ollut aiemmin Bertramia 2-3 kertaa konsultoimassa kotimaisten sekä Baltian maiden kenttiä keskinäiseen järjestykseen laitettaessa, eivätkä näkemykset ”hovissa” muuttuneet. 

Skotlanti ja Irlanti jakoivat paikat kärkikymmenikössä

Nyt julkaistussa listassa huomiota herättää etenkin Skotlannin, mutta myös Irlannin kenttien vahva edustus kärkikymmenikössä. Skotlantiin meni kuusi ensimmäistä sijaa, Irlantiin neljä seuraavaa. 
Norjan golfin ja turismin pyhiinvaelluskohteisiin lukeutuva Lofoten Linksi oli siis 12:s.

Ykkösenä paistattelee vähemmän yllättävästi Skotlannin kauneimpiin ja kalleimpiin lukeutuva links-kenttä, Kingsbarns. Isolla rahalla ja myös kohulla rakennettu Trump Aberdeen ansaitsee kenttänä paikkansa listan kakkosena. Kärkikymmenikön ja sitä laajemmankin otannan laittaminen järjestykseen on makuasia, jossa kaupalliset ja aluepoliittisetkin intressit saattavat muokata järjestystä.

Suomalaisittain tulosta, kaksi kenttää sadan joukkoon voidaan pitää normaalina ja aluepoliittisesti oikeutettuna. Manner-Euroopan kenttiä listattaessa viimeisen kymmenen vuoden aikana sadan joukossa on ollut myös Nordcenter Fream, tätä ennen myös Ruuhikoski Golf.

Pärnu Bayn edellä tuoreella listalla Skandinavian ja Baltian maiden kentistä ovat vain Lofoten Links sekä Bro Hof Slott

Pärnu Bayn edellä tuoreella listalla Skandinavian ja Baltian maiden kentistä ovat vain Lofoten Links sekä Bro Hof Slott

Lassi Pekka Tilander

Lassi Pekka Tilanderia hymyilyttää listaa lukiessaan varmasti, sillä suunnittelemistaan kentistän hän sai Pärnu Bayn (23.) lisäksi sadan joukkoon myös Puolassa sijaitsevan Sand Valleyn, sekä Pietarin ja koko Venäjän ykköseksi arvioidun Gorki Golfin. 

Golf World Modern Courses Top-100

Etsi luettavaa