European Tourin kentät ovat liian helppoja: ”Huonoista lyönneistä ei rangaista”

Luke Donald nappasi top-kympin Dunhill Linksista tuloksella -18

European Tourilla pelattiin tänä vuonna links-golfia viisi kilpailua, joista muodostui suuresta osasta puttikisoja. Rory McIlroy oli mukana kolmessa links-kisassa, eikä hän vakuuttunut. McIlroyn mielipide ET:n kenttien virityksistä on hyvin suora.

European Tourilla links-viikot ovat yleensä mielenkiintoisimmat. Tänä vuonna linksiä pelattiin yhden kisan verran normaalia enemmän kun British Masters pelattiin Hillsiden links-kentällä Southportissa.

Kuten kaikki tietävät, kova tuuli kuuluu linksille. Kenties tänä vuonna koettiin huonoa sattumaa kelien puolesta, sillä todella kovat tuulet väistivät kisaviikot kohtalaisen hyvin. Links kisoista muodostui British Openia lukuunottamatta äärimmäisen tasaisia puttikisoja.

Pahin esimerkki oli Scottish Open, joka pelattiin uudehkolla Renaissance Clubilla. Vettä oli satanut paljon ennen kilpailua ja kisa pelattiin todella tyynessä kelissä. Pelkän voittotuloksen perusteella kentän virityksen mittaaminen on typerää, vaan kannattaa ennemmin mitata vaikka 30 parhaan pelaajan tuloksia – yksittäinen pelaaja voi aina onnistua, suuremmassa massassa sattuman osuus pienentyy.

Rory McIlroy pelasi tänä vuonna kolme kisaa links-kentillä. Ensimmäinen viikko oli nimenomainen Scottish Open, jossa McIlroy pelasi tuloksella -13 itsensä kisassa sijalle 34. Kympin joukkoon mahtui tuloksella -18 ja voittotulos oli -22.

The Open Championshipissa viritykset olivat kunnossa ja erityisesti viimeisenä päivänä saatiin myös enemmän tuulta. Voittotulos Royal Portrushissa oli -15, mutta 30 sijaa jakoi par-tuloksella. Kenttä oli siis kisan reilusti yli kymmenen lyöntiä vaikeampi kuin Scottish Open – toki sää vaikutti paljon asiaan.

Irish Openissa Jon Rahm voitti tuloksella -16. Yhdeksättä sijaa jakoi tuloksella -11 ja 30 parhaan joukkoon mahtui tuloksella -6. British Mastersissa toukokuussa vastaavat lukemat olivat: -16, -10 ja -6.

Kuten normaalia, Dunhill Links Championshipissa tulostaso on aina hurjaa. Tämä johtuu siitä, ettei kenttiä voida virittää kovin vaikeiksi amatööripelaajien mukana olemisen takia. Tänä vuonna voittoon riitti -22, kympin sakkiin -18 ja 30 parhaan joukkoon -15.

”Ei tämä ole mikään testi ammattilaisille”

Rory McIlroy kertoi Dunhill Linksin jälkeen lehdistötilaisuudessa mielipiteensä kenttien virityksestä. Hän ei antanut puhtaita papereita European Tourille kenttien virityksestä. Kentät ovat hänen mielestään liian helppoja.

”Minua ärsyttää rehellisesti sanottuna todella paljon tulla pelaamaan European Tourille -15 ja sijoittua 26:nneksi. Minun mielestäni kenttiä ei ole viritetty tarpeeksi vaikeiksi. Huonot lyönnit eivät rankaise ollenkaan. On vaikea palata kentille parin viikon jälkeen ja takoa todella alhaisia tuloksia saman tien”, McIlroy pohti.

Hän viitannee lauseella siihen, että parhaiden pelaajien on vaikea erottua kyseisissä birdie-juhlissa. Dunhill Links oli yksinkertaisesti kilpailu siitä kuka onnistuu tekemään eniten birdieitä ja saa putterin kuumaksi. Voittajaksi selvisi kohtalaisen tuntematon ranskalainen Viktor Perez

McIlroy meinasi jo luopua täksi kaudeksi kiertueen jäsenyydestä, mutta Keith Pelley sai käännettyä hänen päänsä. Kyseiset viritykset ja kokemukset eivät varmasti puolla asiaa, että McIlroy pysyy jäsenenä myös tulevan kauden.

”Toivottavasti joku kuulee tämän palautteen”, McIlroy täsmensi.

PGA Tourilla paremmat voittotulokset

Twitterissä asiaan otettiin nopeasti kantaa. PGA Tourilla voittotulos todentotta on lähes kolme lyöntiä parempi keskimäärin kuin European Tourilla. McIlroy toisaalta pelaa ET:llä vain suurimmat ja merkittävimmät kilpailut, joissa perinteisesti ollaan totuttu kireämpiin virityksiin.

Pelkän voittotuloksen perusteella asian laskeminen ei ehkä ole oikea tapa, mutta varsinkin tämän vuoden links-kisat European Tourilla ovat olleet äärimmäisen tasaisia ”puttikisoja”.

McIlroy pelannee seuraavan kerran European Tourilla vasta WGC:n HSBC Championshissa Kiinassa. Sen kisan virityksesta vastaa PGA Tour. Vielä ei ole tietoa mitkä European Tourin finaalikisat Rory pelaa, jos pelaa niitä ollenkaan.