European Tourilla tilastot 2018 – Korhonen loisti monessa tilastossa

Mikko Ilonen

Mikko Korhonen oli paras suomalainen European Tourilla kaudella 2018. Se näkyi myös erilaisissa tilastoissa.

European Tour kausi 2019 on jo täydessä käynnissä. Nyt teemme silti nopean katsauksen vielä viime kauteen. Suomalaisittain kausi oli erittäin menestyksekäs, sillä kaikki kolme pelaajaa uusivat paikkansa kiertueella rankingin perusteella – jokainen heistä sijoittui rankingissa upeasti sadan parhaan joukkoon.

Nopea kertaus: kiertueen rankingissa Mikko Korhonen sijoittui 46:nneksi, Tapio Pulkkanen 78:nneksi ja Mikko Ilonen 99:nneksi.

Lyöntikeskiarvo

Kiertueen paras kierroskeskiarvo kaudella 2018 oli Justin Rosella, joka pelasi 44 kierrosta 69,34 lyönnin keskiarvolla. Paras suomalainen oli luonnollisesti Mikko Korhonen, jonka keskiarvo oli reilun lyönnin heikompi kuin Rosella: 70,58. Se riitti sijalle tilastossa sijalle 45.

Korhonen oli myös ainoa suomalaispelaaja, joka ylsi sadan parhaan joukkoon. Mikko Ilosen lyöntikeskiarvo 71,43 riitti 123:een sijaan. Tapio Pulkkanen oli 145:s 71,69 lyönnin keskiarvolla, joten Pulkkanen onnistui hyvissä paikoissa, sillä hänen lopullinen ranking-sijoituksensa oli siis 78:s.

Top 5 -sijoitukset

Mikko Korhonen oli vahvassa vedossa myös top 5 -sijoitusten osalta. Hän sijoittui viiden parhaan joukkueen neljä kertaa ja sijoittui tilastossa 11:nneksi. Tapio Pulkkasella oli kaksi top 5 -sijoitusta ja Mikko Ilosella yksi. Korhonen pelasi tällä kaudella 26 kilpailua eli karkeasti ottaen hän sijoittui joka viidennessä kisassa viiden parhaan joukkoon.

Tilastokärki oli loistavan kauden pelannut Jon Rahm, joka ylsi 11 pelaamassaan kisassa peräti kuusi kertaa viiden parhaan joukkoon.

Draivaaminen

Mikko Korhonen oli ykkönen tässäkin tilastossa. Hän osui avauksella väylään 62,6 prosentin tarkkuudella, mikä riitti 50. sijaan. Ilonen ei jäänyt hänestä kovinkaan paljon, sillä hän sijoittui tilastossa 60:nneksi 61,4 prosentin tarkkuudella. Pitkälyöntinen Tapio Pulkkanen oli tässä tilastossa heikoin lenkki, sillä hän sijoittui 183 pelaajan joukossa sijalle 179. Hän osui väylään joka toisella yrittämällä (48,7 %).

Sen sijaan draivipituuksissa Pulkkanen oli suomalaistrion osalta omaa luokkaansa, sillä 310,6 jaardin keskiarvo riitti 15. sijaan. Korhosen sijoitus oli 88:s (295,3 jaardia) ja Ilosen 148:s (283,8 jaardia).

Kiertueen pitkälyöntisin oli Ross Fisher (326,5 jaardia) ennen Rory McIlroyta (323,9 jaardia).

Ns. strokes gained tilastossa suomalaisten järjestys on seuraava: Korhonen (72.), Pulkkanen (77.) ja Ilonen (117.). Tilasto kertoo, kuinka paljon pelaaja on hyötynyt avauksistaan suhteessa muihin pelaajiin.

Lähestymisten tarkkuus

Tarkin lähestymislyönneissä on – yllätys, yllätys – Mikko Korhonen, joka osui kaudella 2018 viheriöihin 69 prosentin todennäköisyydellä. Käytännössä tämä tarkoittaa 12,5 griiniosumaa kierrosta kohti, mikä riitti tilastossa 65:nneksi.

Ilonen ja Pulkkanen olivat sijalla 127 ja 128. Ilosen griiniosumaprosentti oli 66,6 % ja Pulkkasen 66,5 %.

Kiertueen tarkin rautapelaaja viime kaudella oli Tommy Fleetwood 75,4 %.

Skrämblääminen

Skrämbläämisellä tarkoitetaan sitä, kuinka usein pelaaja onnistuu tekemään parin missattuaan viheriön. Pohjat viime kaudella teki up & downien kuningas Padraig Harrington 65,8 prosentin tarkkuudella.

Irlantilaisesta ei paljon jäänyt Korhonen, joka sijoittui tässä tilastossa hienosti 61,1 prosentin osumatarkkuudella 17:nneksi. Ilonen oli tilastossa 52. (58 %) ja Pulkkanen 67. (56,9 %).

Sand saveissa tarkin suomalainen oli Pulkkanen (56,1 %), joka oli tilastossa upeasti 12:s. Korhonen oli 94:s (46,2 %) ja Ilonen 124:s (42,9 %). Myös tässä tilastossa Harrington oli ykkönen 61,1 %:n tarkkuudella.

Puttaaminen

Myös puttitilastoissa Mikko Korhonen vei suomalaisten jäsentenvälisen. Hän oli strokes gained -tilastoissa hienosti 15:s. Muihin pelaajin verrattuna hän pärjäsi 0,67 lyöntiä paremmin. Myös Pulkkanen erottui edukseen muihin pelaajiin nähden (0,28 lyöntiä) sijoittuen 62:nneksi. Ilosen putteri oli viime kaudella melko kylmä, sillä hänen stroges gained -tilasto näytti putissa 0,4 lyöntiä miinusta.

Tarkin puttaaja oli yllätysnimi Zimbabwesta. Scott Vincent hyötyi puttitilastossa peräti 1,4 lyönti muihin pelaajiin verrattuna. Seuraavaksi paras oli Chris Paisley noin 0,3 lyöntiä heikommalla tilastolla.