Hyppää sisältöön

European Tour taisteluun hidasta peliä vastaan: korotettuja sakkoja, rankkareita ja tiukempaa valvontaa

Edoardo Molinari tunnetaan nopean pelaamisen puolestapuhujana. Viime vuonna ET:llä pelattiin Shotclock Masters

Kaudella 2020 European Tour rankaisee pelaajia hitaasta pelistä aiempaa tiukemmin. Uusi teknologia auttaa pelitahdin valvomisessa.

European Tour julkaisi tänään neljän kohdan suunnitelman, jonka tähtää hitaan pelin kitkemiseksi ammattilaisgolfissa. Suunnitelma otetaan käyttöön seuraavan kauden alusta lähtien.

Hidasta peliä vastaan tehty suunnitelma hyväksyttiin European Tourin pelaajakomiteassa heinäkuussa, ja sitä on hienosäädetty viimeisen kuukauden ajan. Tänään kiertue kertoi asiasta julkisesti verkkosivuillaan.

Merkittävin muutos jatkossa on se, että ensi kaudella hitaasta pelaamisesta voi saada rangaistuslyönnin, mikäli samaa pelaajaa on huomautettu asiasta aiemmin kertaalleen. Jatkossa tuomarit voivat kytätä myös tarkemmin sellaisia pelaajia, jotka tunnetaan hitaasta pelistään. Näin he ovat ikään kuin tehovalvonnassa.

Hitaasta pelaamisesta annetaan jatkossa tuntuvampia sakkorangaistuksia, mikäli pelaajia joudutaan kellottamaan kauden aikana toistuvasti. Esimerkiksi jos pelaajaa on kellotettu kauden aikana 15 kertaa, hän joutuu maksamaan kiertueelle peräti 25 000 punnan sakon. Määrä on lähes kolminkertainen tähän kauteen verrattuna (9 000 puntaa).

Hidastelijoiden valmistautumisaikaa lyönteihin myös vähennetään.

”Uskon, että suunnitelmien käyttöönotto vuonna 2020 muuttaa golfia merkittävästi ja tekee golfista nautittavampaa pelaajille ja faneille, katsoivat he peliä sitten livenä kentällä tai television välityksellä”, European Tourin toimitusjohtaja Keith Pelley sanoi.

Viime kaudella European Tour kokeili uutta pelimuotoa Itävallan-kilpailun yhteydessä. Shotclock Masters -kilpailussa jokaisen pelaajan valmistautuminen suoritukseen kellotettiin ja moni piti kokeilua onnistuneena. Tänä vuonna kisalle ei kuitenkaan onnistuttu löytämään rahoitusta, joten Mikko Korhonen ei päässyt tänä vuonna puolustamaan kilpailun voittoa.

Osana hitaan pelin vastaista kampanjaa kiertue aikoo järjestää uusille jäsenille koulutuksen, jossa heidät perehdytetään pelitahtiin kiertueella. Kaikki pelaajia vaaditaan läpäisemään sääntökoe osana heidän jäsenyytensä ehtoja.

Hitaan pelin kitkemiseksi kiertue ottaa käyttöön myös uutta teknologiaa, jota jo kokeillaan syyskuussa pelattavassa BMW PGA Championship -kisassa.

Järjestelmä tarjoaa tuomareille tarkan ajan jokaisen ryhmän etenemisestä kentällä, jotta eroja ryhmien välille ei pääse syntymään. Saman tiedon saavat myös pelaajat avauslyöntipaikoilla olevilta näytöiltä, jossa heille kerrotaan heidän sijaintinsa suhteessa edellämenevään ryhmään. European Tourin mukaan näyttöjä tuodaan vähintään joka kolmannelle tiille.

European Tour aikoo jatkossa myös pienentää kilpailujen osanottajamäärää, jos se on vain mahdollista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nykyinen 156 pelaajan ”fieldi” eli osanottajajoukko vähene 144:ään. Kuitenkin sillä ehdolla, että kaikki kisaan ilmoittautuneet kategorian 18 pelaajat mahtuvat mukaan. Kategorian 18 pelaajia ovat edellisellä kaudella Race to Dubai -rankingissa sijoille 111–125 sijoittuneet pelaajat.

Se myös aikoo ottaa kahtena viimeisenä päivänä suuremmat lähtövälit kahdella viimeisellä kierroksella, jotta peli etenisi jouhevammin.

Hidasta peliä vastaan on aiemmin kampanjoinut kiertueen jäsenistä Italian Edoardo Molinari, joka julkaisi aiemmin tänä vuonna Twitterissä listat, joissa näkyi pelaajien saamat kellotukset ja hitaasta pelistä lätkäistyt sakkorangaistukset.

Lue myös: Viisi ja puoli tuntia on liikaa – Molinari visersi hitaiden pelaajien nimet

European Tourin kilpailut näyttää suorina lähetyksinä Viasat ja Viaplay

Etsi luettavaa