Hyppää sisältöön

Cobran Snakebite-wedget purevat – näin syntyy alakierrettä palloon

Antti Vaalas testasi Cobran Snakebite wedgejä Kurk Golfissa.

GoGolfin Antti Vaalas kertoo kokemuksistaan Cobran uusien Snakebite-wedgejen kanssa. Niissä on todellista baittia, sillä pallon saa pysähtymään viheriölle lyhyeästäkin matkasta.

Golf on kovin englanninkielinen peli. On birdiet ja eaglet, topit ja duffit, draiverit, tourit, bägit jne. Kaikki tuttua englannin kielestä.

Sitten on tietenkin baitti. Se, että pallo pysähtyy griinille laskeutuessa nopeasti. Ensin pari pomppua eteenpäin, sen jälkeen terävä spinni puree ja pallo palaa vikkelään metrin tai pari takaisin. Joskus enemmänkin. Kuten televisiossa.

Tour-ammattilaisten kovasta spinnistä unelmoi moni. Junnuina keskityimme asiaan kohtuuttoman paljon. Toki nauroimme tarinalle ruotsalaisista maajoukkuejunnuista, jotka näkivät vaivaa vain päästäkseen lyömään baittia täydellisiin olosuhteisiin – aamukasteinen griini, juuri lyhyeksi leikattu lyöntipaikka sekä super-puhtaat mailat ja pallot.

Näin spinni syntyy

Cobran Snakebite-wedget julkistettiin viime keväänä.

Cobran Snakebite-wedget julkistettiin viime keväänä.
Cobra Golf

Spinniä tuottava terävä osuma vaatii taitoa. Pitää osata lyödä vauhdilla kyntämättä maata, ottaa maasta vain mahdollisimman ohut divotti. Saada erotusta attack anglen ja dynaamisen loftin välille. Eli lyödä jyrkemmin hivenen avonaisella lavalla menemättä maan sisään. Ja vielä hyvällä vauhdilla.

Mutta taidon lisäksi vaaditaan olosuhteita. Televisiossa ne ovat usein kohdillaan – lyhyeksi leikattu väylä, spinnaava tour-pallo ja caddie, joka jatkuvasti puhdistaa mailoja.

Kaikki johtavat siihen, että osumassa pallon ja lavan väliin jää mahdollisimman vähän ylimääräistä materiaa. Mitä puhtaampi osuma, sitä enemmän spinniä voi syntyä.

Periaatteessa kyse on siitä, kuinka paljon mailan gruuvit eli urat ovat kontaktissa palloon.

Katso video, jossa Antti Vaalas testaa Cobran Snakebite-wedgejä:

Sain tehtäväkseni testata Cobran uusia Snakebite-wedgejä. Näissä mailoissa kyse on ensisijaisesti mailojen snakebite-urista.

Tämä oli minulle helppo tehtävä, sillä nappasin wedget suoraan omasta bägistäni. Pelaan siis itse kyseisillä mailoilla.

Mutta ennen kuin mietitään mailojen uria, on pakko todeta jotain niiden tuntumasta.

Osumafiilis on mukavan pehmeä. Se on jopa hivenen yllättävää sillä maila ei ole perinteisesti taottu, ja se vaikuttaa lapakooltaan rahtusen isommalta kuin moni kilpailija. Silti maila ei ole mitenkään kömpelö ja kolahtava. Ja hivenen isommasta koosta huolimatta lapa on muuten perinteisesti muotoiltu.

Omat kolme wedgeäni ovat 50-, 54- ja 58-asteiset mailat versatile-pohjalla. Näistä 54 ja 58 ovat jatkuvassa käytössä griinin ympärillä, lyön kummallakin myös bunkkereista. Viisikymmenasteista käytän vähemmän, lähinnä pitempiin wedge-lyönteihin, kun 54-asteisen mitta ei enää riitä.

Uudet urat tuottavat spinniä

Nyt takaisin mailojen uriin, sillä niiden ansiosta mailat eroavat kilpailijoista.

Snakebite-gruuveissa kyse on spinnistä, eli kotimaisella golfslangilla ilmaistuna baitista. Kaikki on tehty, jotta pallot pysähtyisivät mahdollisimman hyvin.

Cobra on kehittänyt valmistusprosessiaan, esimerkiksi työkalut, joilla urat leikataan, vaihdetaan entistä useammin. Näin jokaisessa uudessa wedgessä pitäisi olla yhtä terävät urat. Väittämän mukaan wedgeä ostettaessa mailan toimivuus on tuurista kiinni, jos saa mailan, jonka urat ovat leikattu tylsillä terillä spinni kärsii.

Cobran mukaan uudet urat ovat 11 % aiempia syvemmät ja 40 % entisiä terävämmät. Syvemmät ja terävämmät urat kuulostavat tietenkin mainospuheelta. Mutta sen verran olen jo näillä wedgeillä pelannut, että voin sanoa niiden pysäyttävän pallon hämmästyttävän hyvin.

Mietin etenkin lyöntejä läheltä griiniä, kun lipulle matkaa 20–40 metriä. Silloin matka on liian lyhyt, että pallo spinnaisi taaksepäin, mutta hyvästä osumasta oikeissa olosuhteissa pallo pysähtyy kahden pompun jälkeen nopeasti. Kovan spinnin pystyy aistimaan jo osumasta.

Silmiinpistävin juttu on oman 58-asteisen ns. full face -urat. Urat peittävät koko lavan kärjestä kantaan. Alussa ihmettelin outoa ulkonäköä, mutta silmä tottuu nopeasti. Ja kärkeen asti ulottuvissa urissa on selkeä idea. Monesti lapaa avatessa osumakohta siirtyy kohti kärkea.

46–54-asteisissa wedgeissä on ns. perinteiset urat ja 56–60-asteissa wedgeissä urat ulottuvat koko lyöntipinnalle.

46–54-asteisissa wedgeissä on ns. perinteiset urat ja 56–60-asteissa wedgeissä urat ulottuvat koko lyöntipinnalle.
Cobra Golf

Full face -urat varmistavat, että jokaisessa osumassa saa niin sanotusti uraa palloon, eli spinniä lyöntiin. Nämä koko lavan kattavat urat ovat tarjolla 56–60-asteisissa mailoissa, eli niissä isompi loftisissa mailoissa, joilla useammin lyödään avonaisella lavalla.

Pienempi loftisissa (48-54 astetta) mailoissa urat ovat lähempänä toisiaan. Urat ovat kapeammat, mutta mahdollisimman syvät ja teräväreunaiset maksimoidakseen spinnin pitempiin wedge-lyönteihin.

Kenelle Cobran Snakebite wedget sopivat? Jos etsit pienempää lapaa ja pelkistettyä ulkonäköä, sinun ei kannata vaivautua. Muuten voin suositella King Cobra wedgejä Snakebiteä-gruuveilla kenelle tahansa laatuwedgejä etsivälle.

Jos siis harkitset uusia wedgejä, kehotan kokeilemaan Cobraa. Saatat hämmästyä, kuinka purevia spinnejä pitcheihin griinin läheltä voi saada.

Etsi luettavaa