Hyppää sisältöön

Bryson DeChambeau: ”Hallitsin vaikean kentän upealla tavalla”

Bryson DeChambeau on kuluvalla kaudella ottanut valtavan askeleen pelissään  major-kisojen onnistumisillaan

US Openin ylivoimainen mestari iloitsi pelinsä kokonaisvaltaisesta onnistumisesta. Tilastot vahvistavat, että voiton takana eivät suinkaan olleet pelkästään pitkät avaukset.

Bryson DeChambeaau on kuluvalla kaudella noussut puheenaiheeksi vahvan fysiikkansa ja lähes 20 kilon painonnousun myötä. Mailanpäähän on tullut valtavasti lisää vauhtia, lyönteihin pituutta.  Alkukesästä DeChambeau oli hurjassa iskussa ja PGA Championshipissa hän oli neljäs. Palapeli ei ollut kuitenkaan kohdillaan US Openiin valmistavissa kisoissa, joissa sijoitukset olivat sarjassa ynnä muut.

Winged Footin West Coursella pidettyyn  US Openiin hän tuli avoimesti strategialla ”pituus on valttini”

”Kaikki pelaajat tulevat missaamaan paljon väyliä. Kun lyön avauksiani pitkälle, pääsen kuitenkin lähestymisiin lyhyemmmiltä matkoilta”, DeChambeau toisteli useaan otteeseen, myös kauden toisen majorin kierrosten välillä.

Sunnuntai oli DeChambeaun uran hienoin hetki ja kierrostulos 67 jätti muut kauas hänen taakseen.

Huomionarvoista oli erityisesti se, että DeChambeau ei jyrännyt voittoon lyöntiensä pituudella, vaan kokonaisvaltaisesti vahvalla pelillä. 

Koko kisan tilastoissa hän oli draivien mitoissa vasta seitsemäs, viheriöosumissa viidenneksi tarkin. Puttien kokonaismäärä oli 115, jolla irtosi tässä tilastossa 11.s sija.

Eikä DeChambeau suinkaan lyönyt avauksiaan ympäriinsä, vaikka väylosumia oli vain 23. Neljä kierrosta pelanneista 61:sta osallistujasta hän oli tarkkuudessa 26:s. Väyläosumien vähyydessä DeChambeau teki US OPenin ennätyksen, mutta tämä kertoi kentän virityksistä. DeChambeau oli hyvin sinut avaustensa kanssa.

”Kenttä oli tehty vaikeaksi, mutta onnistuin sen hallinnassa upeasti. Missatessani väylän kykenin lyömään lähestymiset oikeille puolille viheriötä. Puttipeli toimi hienosti, pituuskontrollini oli uskomattoman hyvää”, DeChambeau analysoi.

DeChambeua ei jätä kenttään ja kisaan valmistautuessaan yhtään kiveä kääntämättä. Pelistrategia on viimeistelty ja kentällä hän kulkee caddiensä Tim Tuckerin kanssa luotuja nuotteja tulkiten äärimmäisen pedantilla tyylillään. Perisynnistään, hitasta pelaamisestaan DeChambeau ei ole täysin päässyt irti, mutta pahimmat ylilyönnit ja pelin pysäyttämiset ovat oleellisesti vähentyneet.

”Bryso DeChambeau on kokonaisvaltaisin tiedemies, joka ikinä on golfia huipulla pelannut. Mitä enemmän hän kerää tietoa, sitä yksinkertaisimmaksi hänen omat ratkaisunsa kehittyvät. Bryson kulkee tältä osin vastakkaiseen suuntaan niiden trendian kanssa, joita suurin osa pelaajista seuraa”, ylistti NBC:n kommentaattori, major-voittaja Paul Azinger uutta mestaria. 

Lyönnin pituus on valtava voimavara

Alkukesän kisoissa DeChambeau ilahdutti ja hämmästyttävää kyllä, myös vihastutti golfia seuravia rikkomalla ennätyksiä mailanpään nopeuksissa ja lyöntien pituuksissa muihin kilpailijoihin nähden. US Openissa näytti useaan otteeseen siltä, että DeChambeau ei suinkaan mennyt kaikkiin tilanteisiin ja lyönteiin suurimmalla vaihteella, urku auki, vaan  haki ja löysi hyvän balanssin pituuden ja tarvittavan tarkkuuden välillä.

Hän ei kuitenkaan aio jarrutella entistä pidempien lyöntien tavoittelua. Suunnitelmissa on kokeilla 2,5 tuumaa pidempää, 48 tuumaista vartta draiverissa.

”Otetaan esimerkki. Kuvitteellinen yhden jaardin levyinen väylä johon kukaan ei osu. Pitkälle lyövä saa edun. Mikäli väylät levitetään toiseen ääripäähän, liian leveiksi tilanne on sama. Pitkälle lyövä saa taas edun”, DeChambeaau muistutti kisan jälkeen mediatilaisuudessa.

Bryson DeChambeau otti päättyvällä kaudella  ison loikan ylöspäin major-menestyksissään Mastersin epäonnistumisesta huolimatta

Bryson DeChambeau otti päättyvällä kaudella ison loikan ylöspäin major-menestyksissään Mastersin epäonnistumisesta huolimatta

GETTY IMAGES

US Open muodostui Bryson DeChambeaaun kokonaisvaltaisesti hallitun pelin upeaksi näytökseksi, jonka hän kruunasi tiukoissa paikoissa fantastisella puttpelillä. Tämä pelin osanen on ollut pitkään yhdessä lähipelin kanssa hänen heikkouksiian, jonka eteen DeChambeau on tehnyt valtavan määrän työtä rakentamalla itselleen sopivan tekniikan ja kehittänyt  siihen kumppaniensa avulla sopivan putterin.

Ykköstila US Openissa oli PGA uran seitsemäs, hän nousi maailmanlistalla viidennelle sijalle, joka sivuaa miehen ennätystä.

Bryson DeChambeau oli lähellä jättipottia jo PGA Championshipissa, jossa hän tyystin erilaisessa birdieiloittelussa jäi loppusuoralla neljänneksi. US Open erotteli jyvät akanoista. 

Seuraavien viikkojen odotetuimpia uutisia ovat ne, jotka koskevaat Bryson DeChambeaun ajatuksia ja suunitelmia marraskuussa pidetttävää US Mastersia varten.

Pelisuunnitelma ja kisaan valmistautuminen ovat varmuudella huolella tehtyjä ja monilta osasiltaan ainutlaatuisia. US Openin voiton myötä DeChambeau naulasi itsensä historian kirjoihin myös nousemalla Jack Nicklauksen ja Tiger Woodsin rinnalle kolmantena pelaajana, jolla on plakkarissaan US Openin ja US Amateurin ykköstilojen lisäksi yliopistojen mestaruuskisojen (NCAA) henkilökohtainen mestaauus.

”Hullu tiedemies” on tullut golfin huipulle jäädäkseen. Eivätkä hänen mielenkiintonsa kohteet varmasti lopu peliuran päättymisen jälkeenkään.

Alkukesästä Bryson DeChambeau illmoitti haastattelussa pyrkimyksestään elää 130-140-vuotiaaksi. Ja tämänkin saavutuksen mahdollistamiseksi hänellä oli  haastatteluja jo selkeitä rakennusaineita olemassa.

Etsi luettavaa