Hyppää pääsisältöön

Varoitus - speedgolf aiheuttaa riippuvuutta

Golf on urheilua, mutta speedgolf vasta urheilua onkin. Kierroksen jälkeen sitä tekee mieli tehdä lisää.

mikko_rantanen_kevyt_askel.jpg

Speedgolfin Suomen mestarin Mikko Rantasen askel on kevyt.
Speedgolfin Suomen mestarin Mikko Rantasen askel on kevyt.
Aleksi Tuomola

Osallistuin viime viikolla kaksipäivisiin speedgolfin SM-kisoihin. Sitä ennen ehdin kokeilla lajia muutaman kerran omin nokkineni. Aina kierroksen jälkeen palkintona on ollut erittäin hyvä olo ja mieli tekee lähteä pelaamaan pian uudestaan.

Avauspäivänä torstaina pidin mukana sykemittaria, joka mittasi matkan, ajan ja tietysti sykkeen. Tulokset avasivat silmät. Keskisyke nousi uskomattoman korkealle ja palautuminen koitoksesta on vielä käynnissä.

Kilpailukenttänä toimi Kytäjän upea South East, joka otti luuloja pois heti alkumatkasta. South Eastin etuysillä on paljon korkeuseroja, joka teki juoksemisesta rankkaa.

Ensimmäisenä päivänä pelasin kentän viidellä mailalla. Ennen jokaista lyöntiä mailat piti pudottaa maahan ja lyönnin jälkeen nostaa ne ylös. Siitä tuli tehtyä kyykkyyn-ylös-liike noin 50 kertaa. Puttaaminen tapahtuu yhdellä kädellä, jolloin mailanippua pidetään käsissä. 

Aikaa ensimmäisenä päivänä käytin 59 minuuttia, ja matkaa kertyi 8,8 kilometriä. Se oli 700 metriä enemmän kuin seuraavana päivänä, jolloin en lähtenyt "oikomaan". Silloin pelasin kentän yhdellä mailalla (rauta 6) ja aika oli yhdeksän minuuttia nopeampi. Hyvä kenttätuntemus on lajissa tarpeen tai muussa tapauksessa kannattaa noudattaa kentän opastuksia.

Avauspäivän tulokseni oli 86 lyöntiä. Etuysin pelasin 37 lyönnillä ja takaysin 49 lyönnillä. Ero selittyy pitkälti sillä, että takaysillä alkoi väsy painaa ja löin monta epäonnistunutta lyöntiä. Alamäkeni alkoi siitä, kun palloni liikkui ennen lyöntiä, enkä tajunnut hikipäissäni siirtää palloa takaisin: jouduin antamaan itselleni kaksi rankkaria.

Tupla korttiin, ja seuraavalla reiällä tein par neloselle tuplaparin, kun harmitti niin paljon. Viimeisellä reiällä pari palloa veteen ja tuloksena oli ysi.

Toisena päivänä tulos oli 92 yhdellä mailalla. Kytäjän syvistä bunkkereista rauta kuutosella on vaikea päästä ylös.


Speedgolf on oivallinen tapa kohottaa kuntoa ja pelata samalla kierros golfia.


Kunnioitukseni kisan voittanutta Mikko Rantasta kohtaan nousi todella suureksi. Entinen Challenge Tour -pelaaja juoksi kierroksen neljä minuuttia nopeammin ja löi 15 kertaa vähemmän. Hänen tuloksensa oli 55 minuuttia +71 lyöntiä. Yhteistuloksella 126 oltaisiin kultataistelussa lajin maailmanmestaruuskisassa.

Toisena päivänä Mikonkin kropassa alkoi rankka kaksipäiväinen urakka tuntua. Viimeisen reiän kahdeksikon vuoksi tulos nousi 76:een, mutta yhteistuloksella 257 olisi pelattu mitaleista MM-kisoissakin.

Speedgolf ei ole pelkkää kisailua, vaan se on oivallinen tapa kohottaa kuntoa ja pelata samalla kierros golfia. Suosittelen kokeilemaan, sillä kun kentän hölkkää läpi samalla palloa lyöden, saatat yllättyä siitä, kuinka hyvin lyönnit kulkevat, kun lihakset ovat lämpimät.

Itselläni keskisyke oli torstaina kierroksella peräti 176. Maksimisyke oli 187. Tuskin olen koskaan saanut sykettä yhtä ylös tavallisella kovavauhtisella juoksulenkilläkään. Toisena päivänä syke ei noussut yhtä korkealle. Syy oli joko se, että lopussa joko mittaus ei toiminut tai sitten mailojen nostaminen maasta on rankempaa kuin kuvittelinkaan.


"Vitsi tämä on siistiä."


Tavallisella golfkierroksella sykettä on vaikea saada nousemaan yli sadan, vaikka kävelisi ripeästi.

Seuraava speedgolf-kisa pelataan Pickalassa 13.8. Siihen mahtuu mukaan 25 nopeinta, joten kannattaa ilmoittautua nopeasti mukaan, jotta varmistaa paikan. Lajia voi tulla kokeilemaan ilman tulospaineita, sillä tunnelma kisoissa on todella rento.

Perjantain kierroksen jälkeen lähes jokaisen pelaajan ensimmäinen kommentti oli: "Vitsi tämä on siistiä".

Suosittelen kokeilemaan lajia ainakin kerran tänä kesänä vaikka omalla kotikentällä. Uskon, että laji hurmaa sinutkin, eikä se ei jää ainoaksi kerraksi.

Tässä speedgolf-juttuja GoGolfin sivuilla:

Mikko Rantanen voitti speedgolfin Suomen mestaruuden - Jari Pitkälä paras päätöspäivänä

Täydellinen alku päivälle

European Tourin karsintoihin osallistuminen on monelle pelaajalle melkoista lottoamista

karsintalotto.jpg

European Tourin karsinnat ovat käynnistyneet ensimmäisestä vaiheesta.
European Tourin karsinnat ovat käynnistyneet ensimmäisestä vaiheesta.

KÄVIN LAITTAMASSA tänään viisi riviä lottoa vetämään. Päävoitto on 1,2 miljoonaa euroa. Sillä rahalla hankkisi kivan asunnon mukavalta paikalta, ostaisi kesämökin, kiertelisi ympäri maailmaa ja vähän jäisi vielä säästöönkin.

Tässä on vielä hetki aikaa surfailla Oikotiellä ja unelmoida uudesta kodista, ennen kuin koittaa pettymys ja arki jatkuu niin kuin ennenkin.

Jotenkin tuntuu siltä, että moni European Tourin karsintojen ykkösvaiheeseen osallistuva pelaaja elää samanlaisessa toivossa kuin lottokansa lauantaisin.

 

EUROPEAN TOURILLE on kaksi reittiä: syksyn kolmivaiheiset karsinnat ja Challenge Tour.

Challenge Tour -kauden päätteeksi rankingin 15 parasta saa hyvän kategorian pääkiertueelle, karsintafinaalista nousee ET:lle kymmenen pelaajaa enemmän. Lisäksi karsinnasta jatkoonpäässeet noin 70 parasta pelaajaa saa osallistumisoikeuden Challenge Tourille.

Kaikkiaan karsintoihin osallistuu noin tuhat pelaajaa, joten ET:lle pääsee vain noin 2,5 % osallistujista.

Tänä vuonna European Tourin karsintojen ensimmäiseen vaiheeseen on jo ehtinyt osallistua seitsemän suomalaista. Heistä vain yksi – Peter Erofejeff – on selvittänyt tiensä karsintojen toiseen vaiheeseen. 

On harvinaista, että ensimmäisestä vaiheesta yllettäisiin European Tourille saakka. Erofejeff on suomalainen poikkeus, joka vahvistaa säännön. Hän onnistui nousemaan ET:lle vuonna 2012 läpäisemmällä kaikki kolme karsintavaihetta.

Karsintojen osallistumismaksu on 2 000 euroa eli 2000 kertaa enemmän kuin yksi lottorivi. Tämän päälle tulevat vielä matkakulut. Osallistumismaksu sentään kattaa kaikki karsintojen kolme vaihetta.

European Tourille karsinnat ovat melkoinen bisnes, sillä pelkästään ensimmäisen vaiheen osallistujilta se kerää lähes 1,5 miljoonan euron rahapotin. Tämän päälle tulee vielä karsintojen toiseen ja kolmanteen vaiheeseen suoraan pääsevien pelaajien osallistumismaksut, 2 000 euroa per nenä.

Pitemmän päälle olisi järkevää että pelaajat nousisivat European Tourille Challenge Tourin kautta, sillä se antaa hyvän kuvan pelaajan tasosta pitkän ajan kuluessa. Tästä syystä esimerkiksi PGA Tourille ei enää järjestä karsintoja, vaan kiertueelle noustaan Web.com Tourilta.

 

KUN KATSOO karsintojen ensimmäisen vaiheen nimilistaa pelaajista, ei voi kuin ihmetellä sitä optimismin määrää, kun karsintojen osallistumisilmoitusta on täytetty tai sitten ollaan valmiitan hakemaan muutaman tuhannen euron edestä kokemusta.

Esimerkiksi osa karsintaurakkaan ilmoittautuneista suomalaisista on menestynyt Finnish Tourilla ja Nordic Leaguessa niin heikosti, että miksi he pärjäisivät seuraavalla kaudella Challenge Tourilla saati European Tourilla.

Pelaajien epärealistisista odotuksista puhui aiemmin tällä viikolla myös Kim Koivu Urheilulehden haastattelussa.Viime syksynä karsintafinaalista Challenge Tourille noussut Koivu myönsi itsekin ajatelleensa aiemmin itsestään liikoja. 

"Olin voittanut Collegessa ja ajattelin olevani hyvä. Maailman mittakaavassa olin oikeasti todella huono", Koivu latasi lehdessä. "Tällä hetkellä monella suomalaisella amatöörillä on ihan samalla tavalla täysin epärealistinen kuva itsestään. Voin vain nauraa heille, kun en viitsi sanoa suoraan. He eivät tiedä, mitä tulee vastaan."

 

MONI KARSINTOIHIN osallistuva pelaajan täytyy ajatella karsinnoista vähän samalla logiikalla kuin itse täytän lottokuponkia lauantai-iltapäivisin kauppareissun yhteydessä; karsintojen ilmoittaumislomake on heidän jokasyksyinen lottokuponkinsa, joka herättää toiveet menestyksekkäästä urasta ammattilaisgolfarina.

Suomesta karsintoihin ensimmäiseen vaiheeseen osallistuu tänä syksynä vielä 11 pelaajaa. Toivotan heille onnea, sillä sitä he tulevat totisesti tarvitsemaan!

 

Oliverin satumainen kierros – 59 lyöntiä on helppo pelata, kun draivaa hyvin, lyö lipulle ja laittaa putit säkkiin

oliver59_2.jpg

Tässä menee sisään kierroksen 59 lyönti viimeisellä reiällä.
Tässä menee sisään kierroksen 59 lyönti viimeisellä reiällä.
Antero Lindell

GOLF ON loppujen lopuksi aika helppo peli. Ei tarvitse kuin lyödä avaukset väylälle, lähestymiset viheriölle ja laittaa putit sisään.

Sellaista oli Oliver Lindellin peli tänään. Oliver kiersi kentän 59 lyönnillä, eikä Suomessa ole todennäköisesti aiemmin tehty yhtä kovaa tulosta kilpailussa, sellaiseksi tällainen leikkimielinen pro am -tapahtuma kaiketi lasketaan.

Oliver isännöi toista lehdistön joukkuetta kisassa ja pääsin seuraamaan 19-vuotiaan porvoolaisen ilotulitusta lähietäisyydeltä, ja parhaani mukaan välitin tunnelmia kierrokselta GoGolfin Facebookiin muun muassa live-videoina.

Pisin putti taisi tänään olla seitsemän metrin luokkaa, ja Oliverilla oli varaa laittaa pari muutaman metrin mittaista birdietä ohi. 

oliver59.jpg

Lähetimme Oliver Lindellin viimeisen reiän suorana lähetyksenä Facebookissa.
Lähetimme Oliver Lindellin viimeisen reiän suorana lähetyksenä Facebookissa.
Antero Lindell

LINDELLIN PELI on ollut viime aikoina tuloillaan, vaikka kisoissa ei ole tullut menestystä. Parissa viimeisessä kisassa hän on pudonnut lyönnillä cutista, ja se selvästi rassaa häntä.

Viikko sitten Ruotsissa hän aloitti molemmat kierroksensa loistavasti, mutta häikäisevän alun jälkeen peli hyytyi. Nimen perään ilmestyi kahden kierroksen jälkeen jokaisen kilpagolfarin vihaama kirjainyhdistelmä: MC. 

Pelillisesti hänellä on ollut eniten vaikeuksia draiveissa, jotka eivät ole aina löytäneet tietään väylälle. Tänään hän löi pari vinoa avausta, mutta Vierumäen karheikot eivät rankaise pahasti, joten niillä ei ollut peliin suurta vaikutusta, semminkin kun Oliverin pallo etenee rulleineen sen 300 metriä. Rautapeli ja lähestymiset olivat uskomattoman vahvoja.

Harjoituskierroksilla peli on muutenkin kulkenut. Pari viikkoa sitten hän pelasi kotikenttänsä Virvikin 61 lyönnillä ja tänään hän pisti kahdella lyönnillä paremmaksi championship-tiiltä.

Kilpailukierros ja harjoituskierros ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Toivottavasti Oliver saa tällä viikolla rennon fiiliksen päälle ja tulosta alkaa syntyä myös numerolappu rinnassa.

 

SANOTAAN, ETTÄ golf palkitsee kärsivällisyydestä. Kun esimerkiksi European Tourin kilpailuja kiertää, suurin osa pelaajista näyttää siltä kuin he olisivat puolittain koomassa.

Oliver on toista maata. Hän on luonteeltaan vilkas, eikä oikein viihdy paikallaan kentällä ja sen ulkopuolella.

Viheriölle hän harppoi meistä aina ensimmäisenä ja oli ehtinyt korjata koko ryhmän jäsenten alastulojäljet, ennen kuin muut olivat edes ehtineet kaivaa griinihaarukkaa taskusta. Viime vuonna Vierumäellä hän yritti vielä iltayhdeksältä saada itselleen peliseuraa tenniskentälle.

Hidas peli on hänelle myrkkyä, jota hän joutuu usein kilpailuissa nielemään. Peli sujuu paremmin, kun pystyy pelaamaan itselleen luontevassa vauhdissa.

 

OLIVERIN VAHVUUS on ollut suuri itseluottamus. Tällä kaudella sitä on koeteltu, kun etenkin draivien kanssa on ollut vaikeuksia. Toisaalta hän välillä sortunut kisakierroksilla huonoihin ratkaisuihin, jotka ovat johtaneet usein bogeihin.

Tänään luotto omaan tekemiseen oli kuitenkin vahva, eikä huonoja ratkaisuja tiillä ollut oikeastaan kuin yksi. Se johti väyläbunkkeriin ja sieltä viheriöbunkkeriin, mutta Oliver onnistui pelastamaan parin. 

Kovasta itseluottamuksesta kertoi se, että hän alkoi höpöttää 59 lyönnin alittamisesta jo etuysillä, ja varsinkin sen jälkeen, kun hän teki eaglen lyhyelle par 4:lle ja nousi tulokseen kuusi alle parin seitsemän reiän jälkeen. Kisa pelattiin yhteislähtönä ja lähdimme matkaan 7. reiältä.

Eaglen jälkeen aloimme tehdä GoGolfin Facebook-sivuille aika ajoin live-videoita ja täytyy tunnustaa, että ensimmäisen videon tein puoliksi vitsinä. Birdiejä kuitenkin putoili tasaiseen tahtiin ja kierroksen mittaan mahdollisuudet 60 lyönnin alittamiseen kasvoivat koko ajan.

Kun Oliver laittoi ohi kolmanneksi viimeisellä reiällä pari metriä pitkän ylämäkiputin, ajattelin, että mahdollisuudet menivät siihen.

Onneksi olin väärässä. Toiseksi viimeisellä reiällä hän säkitti putin forelta noin seitsemästä metristä ja viimeiselle reiälle laitoimme käyntiin live-videon koko reiän ajaksi ja sitä seurasi ennätysmäärä ihmisiä GoGolfin Facebook-kanavalla.

Tiillä Lindellin olemus muuttui. Jännitys nousi pintaan, eikä suu käynyt totuttuun tapaan. Se on ymmärrettävää, sillä 60 lyönnin alittaminen on niin harvinainen temppu, että esimerkiksi European Tourin kilpailussa siihen ei ole yltänyt kukaan.

(Tällä videolla on kuvattu Oliverin kaikki kolme lyöntiä.)

Avaus rautamailalla osui keskelle reikää. Lähestyminen reilusta 100 metristä 58-asteisella wedgellä päätyi vajaaseen metriin, eikä Oliver epäonnistunut putissa.

Sähköiseen tuloskorttiin merkittiin yksi eagle (par 4), 11 birdieä ja kuusi paria tuottivat harvinaisen kierrostuloksen.

Hyvää tulosta edesauttoi se, että Oliverilla oli olosuhteet puolellaan. Sää oli lämmin, tuuli vain vähän ja liput olivat helpoissa paikoissa.

oliver59_3.jpg

Tämä lyönti päätyi vajaaseen metriin, josta birdie oli helppo viimeistellä.
Tämä lyönti päätyi vajaaseen metriin, josta birdie oli helppo viimeistellä.
Antero Lindell

HUOMISESTA LÄHTIEN reiät eivät ole enää edessä ja keskellä, ja kierroksen jälkeen Lindell oli pohdiskeli sitä, että suuri yleisö odottaa häneltä nyt ihmeitä, kun peli kulki kisan aattona satumaisesti.

Ulkopuolisten odotuksista pelaajan ei pitäisi kuitenkaan välittää. Se aiheuttaa vain hallaa omaan peliin. Toisaalta se on täysin inhimillistä, sillä Oliverin uraa on seurattu golfmedioissa tarkasti ja valtamediatkin ovat osoittaneet häneen kiinnostusta. Häntä on tituleerattu Suomi-golfin suurimmaksi lupaukseksi sitten Mikko Ilosen, eikä mies itsekään varsinaisesti pidä kynttilää vakan alla.

Tällä viikolla Vierumäellä Oliverilla on kuitenkin hyvä mahdollisuus kääntää suuntaa. Tänään saimme todistaa sitä, että potentiaalia hänellä on vaikka mihin. Ja Oliverille tiedoksi: suuri yleisö ei odota häneltä missään nimessä uutta 59 lyönnin kierrosta odoteta. Sellainen 61–62 lyönnin kierros riittää ihan mainiosti...

 

 

 

 

Mahtavat maisemat, mutta huomenna hukkuu kosolti palloja

MASTERS TOURNAMENT konkretisoi monelle, että golfkauden alku on lähellä. Itse pääsin tänään täräyttämään ilmoille ensimmäiset lyönnit ruoholta. Terveisiä vaan Thracian Cliffsin kentältä Bulgariasta, jossa vietän seuraavat viisi päivää ja kirjoitan pientä matkablogia.

kopteri_kaliakra.jpg

Thracian Cliffs. Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.
Thracian Cliffs. Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.
Juha Tuukkanen

Keskiviikkona tämän kentän "suunnittelija" Gary Player taituroi Mastersin par 3 -kisassa tuloksen -2 ja sijoittui jaetulle 10. sijalle. Ei pöllömmin 82-vuotiaalta teräsvaarilta.

Itse olen toista kertaa Bulgarian Cape Kaliakrassa, joka on vähän niin kuin Turkin Belek, mutta pienemmässä mittakaavassa. Kenttiä on pienellä alueella kolme.

signature-hole.jpg

Innokkaimmat lähtivät tänään kierrokselle.
Innokkaimmat lähtivät tänään kierrokselle.
Anna Lindqvist

EDELLISEN KERRAN asuimme Lighthouse Resortissa, jonka naapurissa sijaitsee BlackSeaRaman kenttä. Tänne Thracian Cliffsiin kentiltä on noin kymmenen minuutin ajomatka.

Pelasin tuolloin molemmat kentät, mutta Thracian Cliffsillä ehdimme ainoastaan kuvata Peter Erofejeffin opetusvideoita.

Pakko myöntää, että tuolloin jäi korpeamaan, ettei aikaa jäänyt pelaamiseen, mutta tällä reissulla pääsen kiertämään kentän kahteen otteeseen.

Itse resortti on kuin pieni alppikylä, jossa on erilaisia palveluja (parturi, pikkuputiikkeja ja ruokakauppa). Tosin sesongin ollessa vielä alussa, liikkeet ovat vielä kiinni. Kenttäkin aukesi vasta muutama viikko takaperin. 

Suomalaisittain kohteen kiinnostavuutta lisää nyt se, että Norwegian on aloittanut suorat lennot Varnaan, josta on noin tunnin ajomatka tänne.

Norwegian.jpg

Norwegian on aloittanut lennot Varnaan. Se on otettu täällä ilolla vastaan.
Norwegian on aloittanut lennot Varnaan. Se on otettu täällä ilolla vastaan.
Olli-Pekka Nissinen

Kone, jossa oli hyvin tilaa, lähti aamulla klo 8 Helsinki-Vantaalta ja perillä olimme klo 13 (aikaeroa ei ole). Innokkaimmat lähtivät tänään jo kierrokselle heti lounaan jälkeen.

TÄNÄÄN EN itse vielä lähtenyt pelaamaan. Sen sijaan menimme rangelle hakemaan tuntumaa pallonlyömiseen, sillä tällä kentällä lyönnin on parasta olla tikissä. Onhan kyseessä ainakin kuulopuheiden mukaan todellinen monsteri.

Resortin johtaja Ugur Burak varoitti, että palloja kannattaa varata kierrokselle kosolti, ja koti-Suomeenkin on kuulunut huhuja, että yhdellä kierrosella palloja on saattanut kadota lähemmäs 30 yhdellä kierroksella! Tämä kertoo paljon Mustanmeren rantakallioiden päälle kulkevan kentän vaikeustasosta.

Huomenna on mahtavaa päästä kokemaan käytännössä, kuinka kinkkisestä kentästä oikein on kyse.

Sää on golfia ajatellen hyvä. Aurinko paistaa ja lämpötila on päivisin 15 astetta. Tänään tuuli oli tosin vähän turhan navakka, noin 10 metriä sekunnissa. Rangella tuuli suoraan vastaan, ja lyönneistä lähti mittaa noin 15 %.

Huomiseksi tyyli onneksi hieman tyyntyy!

PS. Ota seurantaan GoGolfin Instagram, jonne laitamme materiaalia reissusta.

Hyvä Hyvinkää, nyt kannattaa ottaa Hyvigolfin kokemuksesta kaikki opit talteen

Törmäsin viime viikon keskiviikkona Golfliiton seurakonsultti Aarni Nordqvistiin Töölössä liikennevaloissa.

Kello oli yli kymmenen illalla, ja Aarni teki matkaa töihin kesken kesäloman. Hän kertoi, että eräs suomalainen golfseura poistuu green card -järjestelmästä. Nyt tiedetään, että kyseinen golfkenttä on Hyvinkäällä sijaitseva Hyvigolf.

Golfliitossa pukkasi pientä kriisiä, mutta uhan sijaan Hyvigolfin irtiotto kannattaisi nähdä suurena mahdollisuutena.

Hyvinkäältä nimittäin voidaan saada arvokasta tietoa siitä, muodostaako green card todella kynnyksen golfin aloittamiseen.

Olen itsekin golfopettaja ja ottanut vastaan green card -suorituksia melkoisen määrän viimeisen kymmenen vuoden aikana. Teen nyt paljastuksen. En ole pitkään aikaan noudattanut Golfliiton green card -vaatimuksia "kokeita" vastaanottaessa.

Suurin syy tälle on se, että vaikka kokeen vaatimustasoa on kevennetty, se on edelleen suurimmalle osalle aloittelijoista liian vaativa, mikäli aloittelijalla ei ole aiempaa kokemusta lajista. 

Olen tullut siihen lopputulokseen, että kun ihmistä perehdytetään lajin pariin muutaman päivän ajan, hän on sen jälkeen valmis menemään kentälle oppimaan lisää, vaikkei vielä pysyisikään aivan kentän pelivauhdissa. Esimerkiksi kun iltaisin kentillä on tyhjää, pelaamista voi opetella kaikessa rauhassa.

Pelaamaan oppii parhaiten pelaamalla. Esimerkiksi kun olen käynyt ottamassa vastaan green card -suorituksia Mäntyharjulla sijaitsevassa Väntti Golfissa, pelaajat ovat usein ehtineet kiertää matalan kynnyksen kenttää jo pitkään ja ovat usein täysin valmiita golfareita jo suoritushetkellä.

Golfliitto voi nyt reagoida Hyvinkään irtiottoon kahdella tavalla. He voivat panna kapuloita rattaisiin tai viestiä seuraavansa mielenkiinnolla, millaisia kokemuksia Hyvinkäällä saadaan ja reagoida asiaan vasta sen jälkeen.

Itse olen vahvasti sitä mieltä, että jälkimmäisessä tapauksessa Golfliitolla on ainoastaan voitettavaa.

Mikäli Hyvinkäällä saadaan positiivisia kokemuksia eli kursseille saadaan näin toimimalla enemmän ihmisiä, green card kannattaa hylätä ja ruveta puhumaan ainoastaan alkeiskurssista tai lajiin perehdyttämisestä muillakin suomalaisilla kentillä.

Ratkaisevaa on se, että saamme lisää golfareita lajin pariin, sillä kuten Hyvigolfin toimitusjohtaja Mika Nieminen sanoo: "Pelaajien poistuma tulee olemaan niin suuri, että uusia asioita pitää tehdä jo nyt aggressiivisesti."

Lue lisää: Hyvinkäällä hylätään green card

 

Suomi-golfin tuolileikki - liiton uusi toiminnanjohtaja valitaan perjantaina

Suomen Golfliiton hallitus kokoontuu ylihuomenna perjantaina. Kiinnostavin kohta asialistalla on uuden toiminnanjohtajan valitseminen.

Suomen_Golfliitto_logo.jpg

Golfliitto päätti sääntöuudistuksistaan lauantaina.
Golfliitto päätti sääntöuudistuksistaan lauantaina.

GoGolfin tietojen mukaan ehdokkaita on vielä jäljellä kuusi. Golfliitto on tehnyt rekrytointiprosessin tällä kertaa huolellisesti. Pesti kiinnosti yli 40 hakijaa, ja työhönottoon palkattu rekrytointiyritys haastatteli tiettävästi jopa pariakymmentä ehdokasta.

Puheenjohtaja Hanna Hartikainen on ollut aktiivinen prosessissa, ja tällä viikolla hallituksen asettama työryhmä on Hartikaisen johdolla haastattelut ehdokkaat. Mukana haastattelussa on ollut rekrytointifirma Momentous.

Golfliitto on ollut yritykselle viime aikoina hyvä asiakas, sillä se on ollut mukana sekä uuden päävalmentajan että myynti- ja markkinointipäällikön vakanssin täyttämisessä.

Jälkimmäistä paikkaa ei kuitenkaan koskaan täytetty toiminnanjohtajan vaihtumisen vuoksi. Uuden toiminnanjohtajan hakukriiterina oli muun muassa "myyntikokemus ja varainhankinnan ja merkittävien yhteistyökumppaneiden hankinnan ja hoidon kokemusta", joten tässä mielessä liitto halunnee lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Toiminnanjohtajan valinta lopulta ratkaissee sen, tarvitaanko hänen tuekseen myös myyntivoimaa. Nyt liiton vt. toiminnanjohtajana toimii hallituksen jäsen Jyrki Nykänen ja viime vuoden puolella eläköitynyt Ilkka Rokala hoitaa myynti- ja markkinointijohtajan pestiä yrityksensä kautta.

Vaikka rekrytointifirman palkkaus maksaa paljon, satsaus varmasti kannattaa. Golfliiton aiemmat omin voimin tehdyt rekrytoinnit eivät ole aina onnistuneet parhaalla mahdollisella tavalla ja ovat tulleet nekin kalliiksi.

GoGolfin tavoittaman hallituksen jäsenen mukaan kaikki jäljellä olevat ehdokkaat ovat hyviä kandidaatteja. Kaikki ovat hyvin ansioituneina omalla urallaan ja pelaavat golfia. Hänen mukaansa ehdokkaita on jäljellä niin golfalan sisältä kuin ulkopuoleltakin.

Alan sisältä olevan ehdokkaan puolesta puhuisi se, että viime syksynä valitulla puheenjohtaja Hanna Hartikaisella ei ole itsellään pitkää golftaustaa. Toisaalta toimialan ulkopuolelta tuleva taho, voisi tuoda lisää uusia näkemyksiä liiton toimintaan, mikä olisi plussa.

Mikäli hakija tulee alan sisältä, hän jättää taaksensa todennäköisesti hyvin kiinnostavan pestin. Jo nyt golfkenttien toimitusjohtajan paikkoja on Suomessa reilusti avoinna.

Vailla toimitusjohtajaa ovat tällä hetkellä esimerkiksi Pickalan, Sarfvikin ja Vuosaaren kentät, jotka kaikki kiinnostavat kunnianhimoisia golfalan toimijoita. Kun Uudellamaalla sijaitseville kentille valitaan uudet vetäjät, vapautuu todennäköisesti paikkoja muilta golfkentillä.

Suomi-golfissa on siis parhaillaan käynnissä mielenkiintoinen tuolileikki, joten nimitysuutisia piisaa pitkin vuotta kosolti.


Kesäkuun ajan jokainen voi olla gogolfari. Jäsenedut käytettävissä 30.6 asti. Kokeile esimerkiksi Kytäjän Guide Guide-tarjousta: Kytäjä Golf green fee kahdelle sisältäen auton 89 €