Hyppää sisältöön

Arto Teittinen kohusäännöstä 10.2b: ”Itse en näe säännössä mitään heikkoa”

Golfin säännöt yksinkertaistuvat
Arto Teittinen johtaa ja tuomaroi Finnish Tourin kisoja läpi kauden.

Arto Teittinen ei ollut TV:n ääressä kun kiinalainen Haotong Li sai kalliit rangaistukset Dubaissa. Sääntöguru ei kuitenkaan täysin ymmärrä pelaajien ja caddieiden valitusta rankkareista, sillä loppujen lopuksi ne olisi vältettävissä pienellä huolellisuudella.

Arto Teittinen, Suomen ykköstuomari golfsääntöjen parissa ei täysin allekirjoita pelaajien ja golfin seuraajien vihaisia reaktioita säännön 10.2b aiheuttamana. Kerrataan, kyseessä on sääntö, jonka mukaan caddie ei saa auttaa pelaajaa linjaamisessa. 

”Tämän 10.2b(4) säännön tarkoituksena on korostaa pelaajan omaa taitoa tähtäämiseen, suuntaamiseen ja lyömiseen. Siksi takana ei saa seistä. Tuo on ihan selkeä sääntö ja sitä on helppo noudattaa, jos osaa itse tähdätä. Itse en näe säännössä mitään heikkoa. Siellä on monta paljon heikompaa sääntöä”, Arto kertoo mielipiteensä. 

”Säännössähän halutaan poistaa pienikin neuvomisen/linjaamisen/tähtäämisen avustamisen mahdollisuus ja siksi kerrotaan, että sieltä takaa pitää poistua ajoissa. Edelleen pelaajan ja caddien tyhmyyttä, jos ei osaa menetellä oikein. On myös muistettava, että kaikissa lajeissa sääntömuutosten jälkeen ovat tuomarit tarkkana juuri muuttuneiden sääntöjen kanssa ja niistä rangaistaan paljon herkemmin kuin kauden edetessä”, Arto jatkaa. 

Sääntöä ollaan todennäköisesti kuitenkin pehmentämässä. Arto kertoo, että prosessi säännön muuttamiseen ei ole kovin kummoinen. 

”Joo, kyllä noi USGA ja R&A toimii tarvittaessa nopeastikin, kun huomaavat virheen, niinkuin silloin bunkkeria haravoitaessa. (Pelaaja seisoi väyläbunkkerissa, kun löi palloaan bunkkerin ulkopuolelta. Pallo meni griinibunkkeriin, caddie haravoi väyläbunkkerin ja pelaajalle 2 rankkua). Se sääntö korjaantui kymmenessä päivässä”, Arto muistelee. 

Suurin huolenaihe Teittisellä on kuten monilla muillakin: pelinopeus. Kun Haotong Li sai kaksi rangaistusta epähuomiossa, käytti kisan voittaja Bryson DeChambeau reilusti yli minuutin, pahimmillaan yli kaksi lyönteihinsä valmistautumiseen. 

”Aikaraja kerrotaan kilpailumääräyksissä tai tässä tapauksessa Euroopan Tourin Hard Cardissa. Aikaraja ei lue lajin virallisissa säännöissä, mutta se on määritelty kilpailun säännöissä aina erikseen. Itse olen ihmetellyt, miksi on niin vaikea antaa rankkuja siitä, että joku käyttää lyöntiin enemmän aikaa kuin on sovittu sallituksi”, Arto täräyttää. 

Ongelmaksi muodostuu yleensä se, ettei ryhmää tai pelaajaa voida kellottaa, jos he pysyvät muuten aikataulussa. 

”Silloin voi olla, että tuomareilla ei ole aseita tehdä mitään. Ylensä pitää olla jäljessä, että voidaan kellottaa tuota 40 sekuntia. Joissakin kilpailumääräyksissä on kerrottu, että rangaistus/huomautus voidaan antaa, jos lyöntiaika ylittää 60 sekuntia, mutta ET:llä ei taida sellaista olla. Vain aikatarkkailussa eli jäljessä olevia voidaan kellottaa”, Arto määrittelee. 

”Luulen, että ET ei halua karkottaa jenkkipelaajien, kuten Bryson DeChambeau, vierailuja jakamalla heille rankkuja hitaasta pelistä. Ollan vähän liian vieraskoreita.”

 

 

Etsi luettavaa