Hyppää sisältöön

Yksi pomppu ja stop – näin lyöt spinnaavan wedgen

Täydessä svingissä maksimoidaan mailanpään nopeus, mutta vajaissa wedge-lyönneissä kontrolloidaan sitä. Tässä jutussa GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen perehdyttää vajaisiin wedge-lyönteihin.

Pallon lähtökulma on ratkaiseva tekijä etäisyyden hallinnan kannalta. Lyönnin lentokaarta hallitaan mailan nostokulman ja bouncen avulla. Wedge-lyöntien opettelu etenee loogisesti seuraavassa järjestyksessä:

  1. Osuman perusteiden opettelu
  2. Lentoradan hallinta
  3. Alastulon kontrollointi.

Tässä artikkelissa keskitymme lyöntiin, joka alastulon jälkeen pomppaa kerran eteenpäin ja pysähtyy paikalleen.

On tärkeää huomioida, että alle 30 metristä pelattaessa lapa on useissa erityyppisissä lyönneissä mailan kulkusuuntaan nähden auki, mutta pidemmissä lyönneissä päinvastoin. Tässä artikkelissa käsittelemme etäisyyksiä 40–80 metrin päästä reiästä.

Lentokaaren hallinta

Matala lentokaari helpottaa etäisyyden hallintaa. PGA Tourilla keskimääräinen mailan nostokulman pienentyminen osumaan (delofting) on 19 astetta.

Koska vajaissa wedgelyönneissä ei ole samanlaisia voimia kuin täydessä lyönnissä, helpottaa suora vasen ranne mailan nostokulman kontrollointia. Pidä vasen ranne suorana ja svingaa passiivisin rannekulmin. Tällöin maila menee taakseviennissä täyttä svingiä enemmän selän taakse ja lapa pysyy suljettuna.

Useilla huippupelaajilla mailan kulkusuunta on 3–5 astetta sisältä ulos, joka on enemmän kuin missään muussa lyönnissä. Taakseviennin liike on aktiivinen hartioiden kierto, jossa vartalon painopiste pysyy vakaana. Näin taataan osuma svingin syvimmässä kohdassa (lowpoint).

  1. Suora vasen ranne
  2. Vartalon painopiste vakaa
  3. Passiiviset rannekulmat

Pallon pysähtyminen

Spinnaava pallon lento syntyy mailan ja pallon välisen kitkan maksimoinnista. Osumakohta 3–4 alimpaan uraan ja mailan nostokulman minimointi osuman aikana (osuman kääriminen) lisäävät kitkaa.

Koska mailassa on suuri nostokulma, pallo pyrkii kiipeämään osuman aikana ylöspäin vähentäen spinniä. Ilman divottia, pelkästään nurmen pinnasta lyöty matala lyönti lentää hitaasti ja laskeutuu pehmeästi griiniin.

Pallo pomppaa kerran ja pysähtyy saman tien.

  1. Loiva osumakulma
  2. Kääri osumaa, hidas pallon lento

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta sisäharjoittelukaudella.

Mainos

Golf kuuluu kaikille – Suomen edullisin pelioikeus?

Edullisella pelioikeudella pelaat rajoituksetta Hills by GoGolfin 18-reikäisellä Punaiset-kentällä sekä Kurk Golfin 9-reikäisellä Hill-kentällä. Voit kauden aikana laajentaa pelioikeuden koskemaan myös muita kenttiämme.

Golf kuuluu kaikille -pelioikeutta myymme nyt rajoitetun erän hintaan 399 €

Etsi luettavaa