Hyppää sisältöön

Yhdysvallat ylivoimainen suosikki Presidents Cupissa – näin kilpailu pelataan ja televisioidaan

Presidents Cup käynnistyy huomenna viidellä foursome-ottelulla. KUVA: GETTY IMAGES

Presidents Cup käynnistyy huomenna. Kyseessä on neljän päivän haasteottelu Yhdysvaltain ja kansainvälisen joukkueen välillä.

PGA Tour perusti Presidents Cupin vuonna 1994. Haasteottelu on pelattu 13 kertaa. Voiton on vienyt Yhdysvallat 11 kertaa ja kansainvälinen joukkue vain kerran. Kerran ottelu on päättynyt tasan.

Kilpailu pelataan Quail Hollow’n kentällä, Pohjois-Carolinassa. Kentällä on pelattu lukuisia kertoa PGA Tourin kilpailua ja vuonna 2017 se isännöi PGA Championshipiä.

Tuolloin voiton vei Justin Thomas, joka on tällä viikolla yksi Yhdysvaltain joukkueen syömähampaita.

Joukkueet

Tänä vuonna Yhdysvallat on kenties suurempi suosikki kuin koskaan, kiitos LIV Golf -kiertueen, joka on rokottanut enemmän kansainvälisen joukkueen kuin Yhdysvaltojen pelaajistoa.

Kun kansainvälisestä joukkueesta poissa ovat Cameron Smithin, Joaquin Niemannin, Louis Oosthuizen ja Abraham Ancerin kaltaisia tähtiä, on kansainvälistä joukkuetta täydennetty pelaajilla, jotka saattavat olla tuntemattomia myös monille golfista kiinnostuneille tahoille.

Sen sijaan Yhdysvaltain joukkue on kivikova. Sen kaikki pelaajat mahtuvat tuoreella maailmanlistalla 25 parhaan joukkoon, kun kansainvälisen joukkueen heikoin pelaaja on sijalla 109.

Tänä vuonna ennusmerkit kansainvälisen joukkueen puolesta ovat todella heikot. Vedonlyöntitoimistotkin tarjoavat Yhdysvalloille häviävän pieniä kertoimia.

PRESIDENTS CUPin JOUKKUEET (Suluissa sijoitus maailmanlistalla)

PelaajaYhdysvallatKansainvälinen joukkue
1.Scottie Scheffler (1.)Hideki Matsuyama (17.)
2.Patrick Cantaly (4.)Sungjae Im (19.)
3.Xander Schauffele (5.)Joohyong Kim (22.)
4.Justin Thomas (7.)Corey Conners (26.)
5.Collin Morikawa (9.)Adam Scott (30.)
6.Sam Burns (12.)Kyong-Hoog Lee (43.)
7.Jordan Spieth (13.)Mito Perreira (49.)
8.Tony Finau (14.)Sebastian Munoz (63.)
9.Billy Horschel (15.)Cameron Davis (66.)
10.Max Hom (16.)Christiaan Bezuidenhout (67.)
11.Cameron Young (18.)Si Woo Kim (76.)
12.Kevin Kisner (25.)Taylor Pendrith (109.)

Näin pelataan

Siinä missä Ryder Cup pelataan kolmipäiväisenä tapahtumana, Presidents Cupin pelit käydään torstaista sunnuntaihin eli neljän päivän aikana.

Kolmen ensimmäisen päivän aikana pelataan yhteensä neljä joukkuepeliä ja päätöspäivänä taistellaan mies miestä vastaan.

Torstaina ja perjantaina pelataan ainoastaan yhdet reikäpeliottelut , kun taas perjantaina pelataan kaksi reikäpeliottelua. Sunnuntaina pelataan mies miestä vastaan.

Joukkuepeleissä pelimuodot ovat foursome eli nelinpeli ja fourball eli nelipallo.

Foursomessa pelaajapari lyö samaa palloa vuorotellen. Fourballissa eli nelipallossa molemmat joukkueen jäsenet pelaavat omaa palloaan ja parempi tulos lasketaan.

Yhteensä kilpailussa on jaossa 30 pistettä, joten voittoon tarvitaan 15,5 pistettä. Toisin kuin Ryder Cupissa, Presidents Cup voi päättyä myös tasatulokseen.

ViikonpäiväOttelutOttelujen määrä
TorstaiFoursome5
PerjantaiFourball5
LauantaiFoursome ja Fourball4 + 4
SunnuntaiSingle-ottelut12

Näin kilpailu televisioidaan

Presidents Cupin televisiointioikeudet Suomessa omistaa Discovery+-palvelu ja Eurosport 2 -kanava. Ne lähettävät tapahtumat suorana kilpailun jokaisena päivänä.

Koska kisakenttä Quail Hollow sijaitsee Pohjois-Carolinassa, Yhdysvaltain itäosassa, ovat lähetysajat aikaeron ansiosta varsin hyvät. Lähetykset loppuvat joka päivä yhdeltä yöllä.

Pisin lähetyspäivä on lauantai, jolloin pelataan yhteensä kahdeksan ottelua.

Lähetysajat

ViikonpäiväKellonaika
Torstai19.30–1.00
Perjantai18.30–1.00
Lauantai14.00–1.00
Sunnuntai19.00–1.00

Osallistu Presidents Cup -arvontaan GoGolfin Facebookissa ja voit voittaa 150 € lahjakortin Espoon GoGolf Loungen TrackMan-simulaattoreihin.

Etsi luettavaa