Hyppää sisältöön

Yhden tuotteen menekki yllätti kaiken nähneen golfkauppiaan: ”Tällaista myyntiviikkoa en ole ikinä nähnyt”

Golfkärryt ovat menneet kaupaksi korona-aikaan.

Välineliike myi kärryvaraston tyhjäksi kahteen otteeseen. Maahantuoja pyrkii saamaan lisää tuotteita myyntiin päämieheltään. Syy kovaan menekkiin löytyy Suomen Golfliiton koronasuosituksesta.

Koronavirus on hidastanut myyntiä myös golfalalla. Yksi tuote kuitenkin myy kuin häkä: golfkärryt.

Syy on se, että Suomen Golfliitto on suositellut voimakkaasti kenttiä lopettamaan lainakärryjen tarjoamisen pelaajille. Tällä halutaan välttää viruksen leviämistä Suomessa.

Suositusta seurasi se, että tavara loppui kaupoista kesken ja moni golfliike joutui täydentämään varastojaan viime viikon aikana.

Golf Skyn operatiivinen johtaja Toni Järvinen kertoo, että he myivät viime viikolla kärryvarastonsa tyhjäksi kahteen otteeseen. Vastaavaa kärryjen menekkiä yhden viikon aikana hän ei ole kokenut koskaan pitkän uransa aikana golfvälinekauppiaana. 

”Olemme tehneet nopeita toimia ja saaneet eri edustajilta tuotteita Suomen varastoista. Tosin heilläkin alkaa olla kohta kärryt vähissä”, Järvinen sanoo.

”Seuraavaksi yritetään saada edustajien avulla kärryjä rajojen ulkopuolelta, jos Suomesta niitä ei enää saa.”

Golf Skyllä on suuret liikkeet Espoossa, Vantaalla ja Nokialla. Lisäksi verkkokaupan suosio kasvaa koko ajan, varsinkin tässä tilanteessa, kun ihmiset haluavat välttää ylimääräisiä kontakteja toisiinsa viranomaisten suositusten mukaisesti.

Menekki yllätti myös maahantuojan

Myös maahantuojien varastot alkavat käydä vähiin. Big Maxin kärryjä maahantuova Juha Klinga Klintrade Oy:stä kertoo, ettei hänkään ole vastaavaan ostoryntäykseen törmännyt aiemmin.

Klinga kertoo lähettäneensä aamulla ensitöinään sähköpostitse kyselyä Eurooppaan päämiehelleen, josko sieltä olisi saatavilla enemmän kärryjä.

”Tavaraa on vielä vähän jäljellä”, hän toteaa. ”Onhan se hyvä, että on saanut tavaraa lähtemään liikkeelle ja laskujakin laitettua eteenpäin.”

Hintoja ei ole nostettu

Vaikka kysyntä on ollut kovaa, Golf Sky ei ole lähtenyt nostamaan hintoja kysynnän kasvettua. Se on myös pyrkinyt pitämään valikoimaa laajana, jotta eri hintaluokan kärryjä olisi tarjolla pelaajille.

”En usko, että liikkeet olisivat lähteneet nostamaan hintoja. Olemme pyrkineet siihen, että edullisia alle 200 euron kärryjä olisi koko ajan myynnissä”, hän sanoo.

”Clicgear ja Big Max ovat tunnetuimmat merkit markkinoilla, ja niitä on mennyt eniten.”

Kovin suureksi kärryvarastoa liikkeiden ei välttämättä kannata nostaa, sillä viranomaiset voivat päätyä Suomessakin tiukempiin rajoituksiin. Suuressa osassa Euroopan maita liikkumista on rajoitettu Suomea enemmän ja monessa maassa golfkentät on laitettu kiinni.

Tosin alkuviikosta Suomessa moni kenttä on jälleen kiinni, ei kuitenkaan viranomaisten määräyksestä vaan kylmän sään takia.

Uuteen myyntipiikkiin varaudutaan

Kun kentät avataan, edessä voi jälleen olla uusi myyntipiikki. Järvinen muistuttaa, että kärryjä voi ostaa myös verkkokaupasta, jolloin ei tarvitse mennä liikkeeseen asioimaan. Kärryt ovat sen hintaluokan tuote, että postikulut sisältyvät yleensä tuotteen hintaan.

”Varaudumme siihen, mutta kukaan ei tiedä, mikä tilanne on rajoitusten kanssa tulevina viikkoina. Ostojen tekemisessä vaaditaan myös riskien hallintaa”, Järvinen korostaa.

Kiellon seurauksena moni sellainen, jolla ei ole vielä ole ollut omia kärryjä on sellaisen joutunut hankkimaan. Järvinen lohduttaa, että rahat eivät mene hukkaan, vaikka lainakärryjä voi joskus taas turvallisesti käyttää.

 ”Nämä kärryt ovat parempia kuin klubeilla lainattavat tai vuokrattavat kärryt. Niitä voi työntää ja niissä on paremmat ominaisuudet”, hän muistuttaa.

Samaa mieltä on Klintraden Klinga.

”Hukkaan raha ei mene. Omat kärryt on kova juttu. Monen kanssa olen puhunut, että yksi oman kärryn parhaista ominaisuuksista on niinkin yksinkertainen asia kuin sateenvarjonpidike, mikä tekee sateella pelaamista paljon helpompaa. Lisäksi Big Maxin bägeillä on viiden vuoden takuu, jos tuotteen rekisteröi kahden viikon kuluttua ostosta, joten se on myös pitkäikäinen hankinta”, hän muistuttaa.

Golf Sky on osa GoGolf-konsernia.

Etsi luettavaa