Hyppää sisältöön

Yhdeksän tärkeää sääntöä, jotka opettelemalla aloittelija selviää golfkierroksesta sujuvasti

Golfin oleellisimpia sääntöjä on se

Golfissa on paljon sääntöjä, joita kaikkia ei tarvitse osata. On kuitenkin sääntöjä, joiden osaaminen on tärkeää. Listasimme yhdeksän sääntöä, jotka mahdollistavat jouhevan pelaamisen.

Golfin sääntökirjassa on yli 200 sivua. Kokosimme yhdeksän sääntöä, jotka osaamalla kierroksesta pitäisi selvitä ilman suurempia ongelmia. Esimerkiksi aloittelijoille riittää, että nämä perussäännöt ovat hallussa, eikä pidempäänkin pelanneille niiden kertaamisesta ei ole haittaa.

1. Pelaa pallo niin kuin se makaa

Tämä on golfin ydinsääntö – peliä jatketaan siitä, mihin pallo edellisen lyönnin jälkeen päätyi.

2. Ilman rangaistusta saa poistaa irrallisia luonnonhaittoja

Jos pallon vieressä makaa irrallisia luonnonhaittoja, ne saa poistaa ennen lyöntiä ilman rangaistusta.

Nämä kaikki ovat irrallisia luonnonhaittoja:

  • Kivet
  • Irrallinen ruoho,
  • Lehdet, oksat ja kepit.
  • Kuolleet eläimet ja eläinten jätökset
  • Madot, hyönteiset ja vastaavat eläimet, joita voidaan helposti siirtää, sekä kasat ja verkot, joita ne rakentavat (kuten matojen tekemät maakasat ja muurahaiskeot).
  • Paakkuuntunut maa-aines (sisältäen ilmastusrei’istä syntyvät jäänteet).

Pallo ei saa liikkua luonnontaittoja poistaessa. Mikäli pallo liikkuu, se pitää siirtää paikalleen ja lisätä tulokseen yksi rangaistuslyönti.

3. Liikuteltavan haitan saa poistaa, eikä haittaa vaikka pallo liikkuu

Golfsääntöjen mukaan liikuteltavan haitan voi poistaa ilman rangaistusta. Ei haittaa, jos pallo liikkuu haittaa siirtäessä, kunhan muistaa laittaa pallon takaisin alkuperäiselle paikalleen. Mikäli alkuperäinen paikka ei ole tiedossa, se arvioidaan.

Liikuteltavia haittoja ovat kaikki ihmiset tekemät esineet, kuten haravat, tölkit ja roskat.

4. Kiinteästä haitasta saa vapaan dropin

Kiinteäksi haitaksi kutsutaan esinettä, jota ei voi liikuttaa ilman kohtuutonta ponnistusta tai rikkomatta kyseistä haittaa tai kenttää ja joka ei muuten täytä liikuteltavan haitan määritelmää.

Hyvä esimerkki kiinteästä haitasta on tiiausalueella sijaitseva väylätaulu ja kastelulaitteen kansi.

Haitasta vapaudutaan siten, että katsotaan ensin lähin ”täydellisen vapautumisen piste”, jossa haitta ei tule lyöntiasennon tai svingin tielle. Sen jälkeen voidaan ottaa vielä yksi mailanmitta vertailupisteestä – ei kuitenkaan lähemmäksi reikää.

Samalla tavalla vapaudutaan myös muista epänormaaleista kenttäolosuhteista, joita ovat eläimen kolot, kunnostettavat alueet ja tilapäinen vesi.

Mikäli pallo on bunkkerissa esimerkiksi tilapäisessä vedessä, pallo pudotetaan ilman rangaistusta bunkkeriin tai yhdellä rankkarilla bunkkerin taakse reiän ja pallon linjassa taaksepäin.

5. Estealueelta vapautuu rankkarilla

Estealueet merkitään golfkentällä joko keltaisella tai punaisella paalulla. Merkkipaalun väri vaikuttaa siihen, millaisin vaihtoehdoin estealueelta voi vapautua.

Jos palloa pystyy pelaamaan esteestä, sen voi tietenkin tehdä ilman rangaistusta.

Keltaisella merkityllä estealueella pelaaja voi vapautua esteestä kahdella tavalla:

  • Dropata pallon mailanmitan verran sivuun vertailupisteestä eli alkuperäisestä lyöntipaikasta – ei kuitenkaan lähemmäksi reikää.
  • Dropata pallon mailanmitan verran sivuun vertailulinjasta, jonka muodostaa reikä ja arvioitu kohta, josta pallo ylitti estealueen rajan. Pelaaja voi mennä vertailulinjalla niin kauas taaksepäin kuin haluaa.

Punaisella merkityllä estealuella pelaaja voi lisäksi käyttää sivuttaista vapautumista, eli:

  • Dropata pallon kaksi mailanmittaa sivuun siitä arvioidusta kohdasta, josta pallo viimeksi ylitti punaisen estealueen rajan.

6. Outista ja pallon kadotessa saa rankkarin ja menettää matkan

Kentän ulkoraja eli out merkitään valkoisella värillä, yleensä paaluin. Mikäli pelaaja lyö pallon outiin, uusi pallo laitetaan peliin alkuperäiseltä lyöntipaikalta ja tulokseen lisätään rangaistuslyönti. Peliä jatketaan samalla tavalla, jos pallo katoaa.

Suositeltavaa on lyödä varapallo, mikäli näyttää siltä, että pallo on vaarassa kadota tai mennä outiin. Peliä voi jatkaa varapallolla, mikäli alkuperäistä palloa ei löydy tai se on ulkona – luonnollisesti tästä seuraa rangaistuslyönti.

Kateissa olevaa palloa on sääntöjen puitteissa aikaa etsiä korkeintaan kolme minuuttia.

7. Pelaamaton paikka tuo rankkarin

Mikäli pallo makaa niin vaikeassa paikassa, josta sitä ei ole järkevä jatkaa, pelaaja voi julistaa pallon olevan pelaamattomassa paikassa. Tällöin peliä voi jatkaa kolmella eri tavalla, joista jokaisesta lisätään tulokseen rangaistuslyönti.

  • Mennään lyömään uusi pallo alkuperäiseltä paikalta.
  • Dropataan pallo mailanmitan päähän vertailulinjasta, joka ”vedetään” taaksepäin pallon löytökohdan ja reiän linjasta.
  • Dropataan pallo kahden mailanmitan päähän pallon löytökohdasta.

8. Pelaamaton paikka bunkkerissa

Pelaaja voi julistaa pallon olevan pelaamattomassa paikassa myös bunkkerissa. Tällöin hänellä on neljä vaihtoehtoa jatkaa peliä.

  • Yhden lyönnin rangaistuksella pelaaja voi käyttää lyönti ja lyöntimatka -vapautumista eli palata alkuperäiselle lyöntipaikalle.
  • Yhden lyönnin rangaistuksella pelaaja voi käyttää linjassa taaksepäin -vapautumista, kun pallon droppaa bunkkeriin.
  • Yhden lyönnin rangaistuksella pelaaja voi vapautua sivuttain bunkkerissa.
  • Kahden lyönnin rangaistuksella pelaaja voi käyttää linjassa taaksepäin -vapautumista bunkkerin ulkopuolelle käyttäen vertailulinjana reiästä taaksepäin alkuperäisen pallon sijaintipaikan kautta kulkevaa linjaa.

9. Maahan uponneen pallon tapaus

Vaikka kohdassa numero yksi todetaan, että pallo pelataan aina kuten se makaa, poikkeuksiakin löytyy. Esimerkiksi näin syksyllä on hyvä tietää, että kun pallo on painunut pehmeään maahan yleisellä pelialueella, siitä voi vapautua ilman rangaistusta pudottamalla pallo vapautumisalueelle (vertailupiste on välittömästi uponneen pallon takana oleva kohta, josta voi ottaa mailanmitan sivuun tai taakse, kuitenkaan lähemmäksi reikää).

Mikä on sitten yleinen pelialue? Se kattaa koko kentän pois lukien seuraavatt alueet:

  • Kyseisen reiän tiiausalue
  • Kaikki estealueet
  • Kaikki bunkkerit
  • Pelattavan reiän viheriö.

Vapautuminen maahan painuneelle pallolle Kun pallosi on maahan painunut yleisellä pelialueella, voit vapautua ilman rangaistusta pudottamalla alkuperäisen tai muun pallon.

Kuten todettua, tässä on vain osa golfin säännöistä, mutta ehkä kuitenkin ne tärkeimmät pelin etenemisen kannalta. Tuleeko mieleen lisää hyviä sääntöjä, jotka auttavat aloittelijaa pelin alkutaipaleella? Voit lisätä omia ehdotuksia kommenttikenttään jutun alapuolella.

Juttu on ensimmäisen kerran julkaistu lokakuussa 2020.

Etsi luettavaa