Hyppää sisältöön

Will Zalatoris johtaa US Openia: ”Tällä kentällä aggressiivisuus tuottaa ongelmia”

Will Zalatoris on noussut tapojensa mukaisesti majorissa voittotaistoon. KUVA: GETTY IMAGES

US Openin kärkipariin nousseet Will Zalatoris ja Matt Fitzpatrick ovat olleet juniorista asti tähtiä, joille PGA Tourilla voittaminen on noussut seinäksi. Sunnuntai on molemmille mahdollisuus ja miehuuskoe.

Kolmas kierros The Country Clubilla Bostonissa pudotti alle parin yhteistuloksissa olevien pelaajien määrän yhdeksään.
Will Zalatorisin kerrostulos 67,-3 jäi päivän parhaaksi, vain seitsemän osallistujaa onnistui pelaamaan alle parin

Kaikkien pelaajien keskiarvo nousi perjantaista yli 1,5 lyöntiä ja oli julma 73,55.

Mahdollisuuus voittoon lipesi puolivälissä johtaneelta Collin Morikawalta (77), Xander Schauffelelta (75), Brooks Koepkalta (75) sekä edellisen majorin, PGA Championshipin voittajalta Justin Thomasilta (72).

Siitäkin huolimatta, että Thomas on samat seitsemän lyöntiä kärjestä, jonka hän otti kiinni sunnuntaina PGA Championshipin voittaessaan.

Will Zalatorisin vuoro voittaa?

Kisan tähtenä lauantaina loistanut 25-vuotias kalifornialainen on USA:ssa golfia seuranneille tuttu mies jo juniorivuosilta. Amatöörinä hän voittoi US Junior Amateurin (2014), jollainen löytyy myös kahden muun nuoren teksasilaistähden, Jordan Spiethin ja Scottie Schefflerin palkintokaapista.

Korn Ferry Tourillakin Zalatoris ehti voittaa ennen PGA Tourille hyppäämistään alkuvuodesta 2020.

Melkoisen kummajaisen hänestä tekee se, että kymmenesssä majorissa jo viidessä on sijoitus kymmenen.

PGA Championshipissa hän taipui Justin Thomasille vasta uusinnassa, toinen tila on myös US Openista Bryson DeChambeaun varjossa syksyltä 2020.

Armoitetun laadukkaana pallonlyöjänä tunnettu Zalatoris on kylmäpäinen kilpailija, mutta toistaiseksi varjo hänen päänsä päällä liittyy silti voitottomuuteen pääkiertueella.

Meneillään olevassa kisassa hän on, yllätys kyllä, jättänyt sunnuntain pelikaveriaan Matt Fitzpatrickia (+0,34) viheriöillä yli viiden lyönnin verran (+5,71) ja loistanut lähestymisillään.

Lauantaina hän sinnitteli kärkeen myös selvittämällä sisääntulossa tuloillaan olevia bogeja pareiksi taidoikkailla nostoillaan viheriön missattuaan.

“Se, että tein kierroksen alussa bogeja, ei muuttanut pelikirjaani. Tällä kentällä ei kannata olla aggressiivinen, siitä tulee suurella todennköisyydellä vain harmia”, hän muistutti itseään myös sunnuntain kierrokselle.

Vasen käsi alhaalla – toimii Fitzpatrickilla

Matt Fitzpatrickin tapa lyödä lyhyitä nostoja ja chippejä vasen käsi oikean alla herättää kummastusta ja ihastusta.

Jälkimmäiseen on aihettakin, kisaa johtava taituri on Strokes Gained -tilastossa viheriöiden ympäristössä ylivertainen ykkönen.

Lue lisää: Strokes Gained, around the green

Jo kolmen päivän loistavan esityksen perusteella Fitzpatrick on rohkaissut suurta joukkoa golfareita ympäri maailman kokeilemaan omien rajojensa rikkomista.

Mikäli voitto kolahtaa hänen kohdalleen sunnuntaina, aiheeseen tarttuu mediakin tavalla joka innostaa entistää useampaa hakemaan ratkaisua lähipelihaasteisiin Fitzpatrickin mallin mukaan.

M

Fitzpatrick on kyennyt voittamaan DP World Tourila peräti seitsemän kertaa, mutta USA:sa PGA Tourilla voittaminen on ollut huomattavasti Zalatorisia pidempään saavuttamaton rasti.

Englantilaisella on puolittainen kotikenttäetu The Country Clubilla. Hän voitti sillä US Amateurin 2013, ja on silloisen isäntäperheen kanssa ystävystyttyään käynyt useasti pelaamassa clubilla, jossa amatöörivoito ansiosta nauttii suurta suosiota.

Jon Rahm ja Scottie Scheffler ykköshaastajat

Voittaja US Openissa löytyy erittäin suurella niiden yhdeksän pelaajan joukosta, jotka ovat neljän lyönnin sisällä alle parin. Ryhmästä löytyy viisi USA:n pelaajaa, Euroopan Fitzpatrick, Jon Rahm ja Rory McIlroy, sekä Kanadan Adam Hadwin

Scottie Scheffler (-2) teki kahdeksannella reiällä lauantaina näyttävän eaglen. Tässä vaiheessa hän siirtyi kahden lyönnin johtoon, 19 edellistä reikää oli sujunut hurjaan tahtiin, kahdeksan alle parin.

Sisääntulon alkuun ote kirposi hetkeksi, neljä reikää viisi yli parin.

Eroa kärkipariin on kuitenkin vain kaksi lyöntiä ja vahvasti läpi kisan lähestymisiään lyönyt maailmanlistan ykkönen on paperilla kärkiparin ykköshaastaja yhdessä voittoa puolustavan Jon Rahmin (-3) kanssa

Kärkipari Zalatoris-Fitzpatrick lähtee kierrokselle klo 21.45 Suomen aikaa. Mikäli kisassa ei tule uusintaa, kilpailu päätty hieman klo 02.00 jälkeen.

Elisa Viihde Viaplay näyttää US Openin suorana. Päälähetys käynnistyy klo 18.00 kestäen aamukolmeen.

Selostuksesta vastaa Antti Vaalas, kommentaattorina toimii Riku Soravuo.

Mielenkiintoisimpiin ryhmiin keskittyvät featured groups -lähetykset käynnistyvä jo klo 17.00 kestäen kisan loppuun asti.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa